Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009

Πρόγραμμα συναντήσεων:

- Ομάδα Παραδοσιακών Χορών
Αρχάριοι: Τρίτη & Πέμπτη 8:00μμ - 9:30μμ
Προχωρημένοι: Τρίτη & Πέμπτη 9:30μμ - 11:00μμ
Έναρξη Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

- Ομάδα Αργεντίνικου tango
Αρχάριοι: Δευτέρα 6:30μμ - 8:30μμ
Προχωρημένοι: Τετάρτη 6:00μμ - 8:00μμ
Έναρξη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 – Εγγραφές μέχρι Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

- Ομάδα Latin
Αρχάριοι: Σάββατο 5:00μμ - 6:30μμ
Ενδιάμεσοι: Σάββατο 6:30μμ - 7:30μμ
Προχωρημένοι: Σάββατο 3:30μμ - 5:00μμ
Έναρξη Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 – Εγγραφές μέχρι Σάββατο 25 Οκτωβρίου

- Ομάδα Oriental
Παρασκευή 4:00μμ - 6:00μμ
Έναρξη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 – Εγγραφές μέχρι Παρασκευή 31 Οκτωβρίου

- Ομάδα RnB
Παρασκευή 6:00μμ - 8:00μμ
Έναρξη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008 - Εγγραφές μέχρι Παρασκευή 14 Νοεμβρίου

Σας περιμένουμε…

Χορευτικό Τμήμα Π.Ο.Φ.Π.Π.


Το Χορευτικό Τμήμα των Π.Ο.Φ.Π.Π. δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα τμήματα των Π.Ο.Φ.Π.Π.. Η πορεία του όλα αυτά τα χρόνια είναι συνεχής και ανοδική όσον αφορά την ενασχόλησή του με τον χορό, το τραγούδι και τη μουσική. Στο παρελθόν, τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του, είχε ασχοληθεί, εκτός από τον παραδοσιακό χορό, και με το μοντέρνο χορό παρουσιάζοντας διάφορα χοροδράματα σε χώρους της πόλης & του Πανεπιστημίου.

Μέλη του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π. μπορούν να γίνουν όσοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών αγαπούν το χορό, ελληνικό ή ξένο, ή θέλουν να τον γνωρίσουν καλύτερα.

Σ' ένα πλαίσιο διαλεκτικής αλληλεπίδρασης χορού και ζωής, τα μέλη του χορευτικού μαθαίνουν χορούς και έρχονται σε επαφή με ήθη, έθιμα και ακούσματα από τα ακριτικά μέρη του Ελληνισμού, από την Κρήτη και την Κάρπαθο ως την Ρωμυλία και από την Κέρκυρα ως τον Πόντο και την Καππαδοκία αλλά και έξω από τον ελλαδικό χώρο με μουσικές και χορούς από την μακρινή Αργεντινή και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σκοπός του είναι, τόσο η αναζήτηση και προσέγγιση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας του Έλληνα και η αναγνώριση των αξιών που λείπουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο η επικοινωνία και η έκφραση μέσω του χορού. Κυριότερος όμως στόχος του είναι η καλλιέργεια δομών που να ενισχύουν το πνεύμα της συνεργατικότητας και της έννοιας της ομάδας, τα οποία, δυστυχώς τείνουν να εκλείψουν οριστικά στις μέρες μας λόγω του ανταγωνισμού, της πλήρους εξατομίκευσης και της απομόνωσης που επικρατούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Οι δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος περιλαμβάνουν παρουσίαση πλήθος παραστάσεων στα πλαίσια εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου, πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χώρο της Πάτρας, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα μέλη του χορευτικού συμμετέχουν σε συνέδρια για το χορό και σε διάφορα σεμινάρια χορών, τα οποία γίνονται στον Ελλαδικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ χορευτικών διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ολοένα αυξάνονται με αποτέλεσμα τα μέλη μας να έρχονται σε επαφή με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια της χώρας με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δημιουργείται Ομάδα Αργεντίνικου tango, αρχικά μόνο με τμήμα αρχαρίων. Η συγκεκριμένη ομάδα εκτός από μαθήματα έχει παρουσιάσει τα ακαδημαϊκά έτη 2005-2006, 2006-2007 & 2007-2008 πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο της Πάτρας και όχι μόνο και η ανάπτυξη της είναι τέτοια που τώρα πια χωρίζετε σε τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων. Στόχος την ομάδας είναι να κάνει γνωστό το αργεντίνικο tango και τις διαφορετικές μελωδίες του στο φοιτητόκοσμο.

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη του το Τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 δημιουργεί πιλοτικά Ομάδα Latin χορών για να καλύψει και αυτή τη χορευτική ανάγκη των φοιτητών. Το έτος 2007-2008 λειτουργεί κανονικά με τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, όπως όλες οι Ομάδες του Χορευτικού Τμήματος και με τη συμμετοχή του τμήματος σε δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην συγκεκριμένη ομάδα διδάσκονται πολλοί και διαφορετικοί χοροί από την Λατινική Αμερική με ιδιαίτερη προσοχή στο ύφος του κάθε χορού σε σχέση με τη γεωγραφική θέση της περιοχής που χορεύεται.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 θα λειτουργήσει πιλοτικά Ομάδα Oriental & Ομάδα RnB. Η Oμάδα Oriental προέκυψε από την ανάγκη να υπάρξει σωστή και εμπεριστατωμένη διδασκαλία ενός παρεξηγημένου χορού, του oriental & η Ομάδα RnB για να καλύψει και αυτή τη χορευτική ανάγκη των φοιτητών.

Οι συναντήσεις των διαφόρων ομάδων του Χορευτικού Τμήματος των Π.Ο.Φ.Π.Π. γίνονται στο «Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π.» στην οδό Αλ. Υψηλάντη 122, μεταξύ των οδών Ερμού & Αγίου Νικολάου.

Συνολικά λειτουργούν οι ομάδες:

- Ομάδα Παραδοσιακών Χορών
- Ομάδα Αργεντίνικου tango
- Ομάδα Latin
- Ομάδα Oriental
- Ομάδα RnB


Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: dancepof@upatras.gr

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών


Οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, όλων των ετών του Πανεπιστημίου μας έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν πολιτιστικά από το 1981.
Στις Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών - Π.Ο.Φ.Π.Π. μπορεί ο κάθε φοιτητής να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα πάνω στο αντικείμενο του τμήματος ή των τμημάτων που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Επίσης έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια εντός και εκτός Πατρών. Στις Ομάδες λειτουργούν: σκοτεινός θάλαμος, μουσικό studio, αίθουσα χορού-θεάτρου, αίθουσα προβολών, ατελιέ εικαστικών τεχνών καθώς και χώρος συναντήσεων.
Οι Ομάδες ξεκινούν την πολιτιστική τους δραστηριότητα με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Το πνεύμα με το οποίο λειτουργούν οι Ομάδες εδώ και τόσα χρόνια είναι πνεύμα συνεργασίας και ελεύθερης ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων.
Το Παρελθόν μας...
Εμείς, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε πολιτιστικά από το 1981. Με δική μας πρωτοβουλία, στα πλαίσια της ύπαρξης καλλιτεχνικής διεξόδου και έκφρασης δημιουργήσαμε πολιτιστικά ομάδες με τμήματα όπως χορευτικό, θεατρικό, φωτογραφικό, μουσικό. Στην αρχή η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο γινόταν με ότι περίσσευε από τα τότε "ΦΕΠΑΠ". Ο χώρος στέγασης μας στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος στην οδό Κορίνθου. Ένας χώρος συναντήσεων, πρόβων καθώς και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Από το 1988 το Ίδρυμα Ι & Ε Τοπάλη μας συμπαραστέκεται και μας στηρίζει ουσιαστικά, τόσο οικονομικά κυρίως αλλά και ηθικά δείχνοντας μας εμπιστοσύνη. Το 1990 δημιουργούμε τον σύλλογο "Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών". Αποτελείται από το χορευτικό, θεατρικό, μουσικό, φωτογραφικό τμήμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκείνο το διάστημα (πρυτανεία κ. Λυκουργιώτη) ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα που είχαμε και οικονομική ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο, αφού κάλυπτε οικονομικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στο "Στέκι των Π.Ο.Π.Π." στην οδό Λαχανά 17, ένα τριάρι διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς η οικονομική κάλυψη του ενοικίου σταμάτησε με την αλλαγή της πρυτανικής αρχής και από τότε κάθε χρηματοδότηση μας από το πανεπιστήμιο διακόπηκε.
Το 1996 υποχρεωθήκαμε να μετονομασθούμε σε Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στις επωνυμίες των πολιτιστικών φορέων του Πανεπιστημίου. Έτσι λοιπόν εμείς προσθέσαμε στην επωνυμία μας την λέξη "φοιτητών" για να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και σε εκείνες των εργαζομένων όπως ο θεατρικός και ο χορευτικός όμιλος.
Το δεύτερο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." ήταν ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραϊσκάκη 76Α. Όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκε το Ίδρυμα Ι & Ε Τοπάλη. Με τη δημιουργία της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης καθώς και του θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε και μια υποτυπώδης οικονομική βοήθεια, η οποία την τελευταία χρονιά αυξήθηκε σημαντικά.
Σήμερα...
Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2003-2004 οι Π.Ο.Φ.Π.Π. απέκτησαν το νέο τους "Στέκι" στην οδό Αλ. Υψηλάντους 122, στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Αγ. Νικολάου. Στο κτήριο αυτό υπάρχει αίθουσα χορού-θεάτρου, σκοτεινός θάλαμος, μουσικό studio, αίθουσα εικαστικών τεχνών, αίθουσα προβολών καθώς και ένας χώρος συναντήσεων.

Στις Ομάδες τώρα πια λειτουργούν τα εξής τμήματα:

• Χορευτικό
• Θεατρικό
• Εικαστικό
• Φωτογραφικό
• Μουσικό
• Κινηματογραφικό
• Λογοτεχνικό
• Ραδιοφωνικό


Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: pofpp@upatras.gr