Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ο χορός στη Βικιπαίδεια

Ο χορός γενικά αναφέρεται στην ανθρώπινη κίνηση που χρησιμοποιείται ως μορφή έκφρασης που παρουσιάζεται ως μια κοινωνική, πνευματική είτε ρυθμική απόδοση του ανθρώπινου σώματος. Το Morris που αναφέρεται στους λόγους του καθεδρικού ναού της Αγγλίας χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει τις μεθόδους της μη λεκτικής επικοινωνίας ( γλώσσα του σώματος) μεταξύ των ανθρώπων ή των ζώων (χορός μελισσών, χορός ζευγαρώματος), την κίνηση στα άψυχα αντικείμενα (τα φύλλα χόρεψαν στον αέρα), και ορισμένες μουσικές μορφές.

Η χορογραφία είναι η τέχνη της παραγωγής των χορών, και το πρόσωπο που κάνει αυτό καλείται χορογράφος. Οι ορισμοί αυτοί που αποτελούν το χορό εξαρτώνται από τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, αισθητικούς, καλλιτεχνικούς και ηθικούς περιορισμούς, και τη σειρά από τη λειτουργική μετακίνηση (όπως ο λαϊκός χορός) στις κωδικοποιημένες, φιλότεχνες τεχνικές όπως το μπαλέτο. Στον αθλητισμό, στη γυμναστική, το πατινάζ και το κολύμπι είναι πειθαρχίες χορού ενώ οι πολεμικές τέχνες «kata» συγκρίνονται συχνά με τους χορούς.

Αντίθετα από μερικές πρόωρες ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η παραγωγή των εργαλείων πετρών, το κυνήγι, η ζωγραφική σπηλιών, κ.λπ., ο χορός δεν φεύγει πίσω από τα φυσικά χειροποίητα αντικείμενα. Κατά συνέπεια, είναι αδύνατο να πει με οποιαδήποτε βεβαιότητα κάποιος ότι ο χορός έγινε μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Εντούτοις, ο χορός είναι βεβαίως ένα σημαντικό μέρος της τελετής, των τελετουργικών, των εορτασμών και της ψυχαγωγίας από τη γέννηση των πιο πρόωρων ανθρώπινων πολιτισμών. Η αρχαιολογία παραδίδει τα ίχνη χορού από τους προϊστορικούς χρόνους όπως τα αιγυπτιακά έργα ζωγραφικής ταφών απεικονίζοντας τους αριθμούς χορογραφιών από το circa 3300 Π.Χ. και τα έργα ζωγραφικής βράχος-καταφυγίων Bhimbetka στην Ινδία. Μια από τις πιο πρόωρες δομημένες χρήσεις του χορού μπορεί να ήταν στη επανάληψη των μυθολογικών ιστοριών. Πράγματι, πριν από την εισαγωγή των γραπτών γλωσσών, ο χορός ήταν μια από τις αρχικές μεθόδους αυτές τις ιστορίες κάτω από τη γενεά στη γενεά.

Μια άλλη πρόωρη χρήση του χορού μπορεί να ήταν ως έκφραση έκστασης στα εκστατικά κράτη που εκφράζονταν καθώς θεράπευαν τελετουργικά. Ο χορός χρησιμοποιείται ακόμα για αυτόν το λόγο από από το βραζιλιάνο τροπικό δάσος στην έρημο της Καλαχάρης. Η προέλευση των χορών Sri Lankan επιστρέφει στους αμνημόνευτους χρόνους των αυτοωμόνων διδύμων και των «yakkas» yingyang (διάβολοι). Σύμφωνα με έναν Sinhalese «μύθο», οι χοροί Kandyan προέρχονται, 2500 έτη πριν, από ένα μαγικό τελετουργό που έσπασε την περίοδο στο α ο βασιλιάς. Πολλές σύγχρονες μορφές χορού μπορούν να επισημανθούν πίσω στους ιστορικούς, παραδοσιακούς, εθιμοτυπικούς, και εθνικούς χορούς. Αν και ο χορός και η μουσική μπορούν να επισημανθούν πίσω στους προϊστορικούς χρόνους είναι ασαφής πιά μορφή τέχνης ήρθε πρώτα. Εντούτοις, δεδομένου ότι ο ρυθμός και ο ήχος είναι το αποτέλεσμα της μετακίνησης, και η μουσική μπορεί να εμπνεύσει τη μετακίνηση, η σχέση μεταξύ των δύο μορφών πιθανώς πάντα είναι συμβιωτική.

Πολλές πρόωρες μορφές μουσικής και χορού δημιουργήθηκαν και εκτελέστηκαν από κοινού. Αυτή η ταξινομημένη κατά ζεύγος ανάπτυξη έχει συνεχιστεί μέσω των ηλικιών με τις μορφές χορού και μουσικής όπως: Jig, Waltz, Tango, Disco, Salsa, Electronica.

Κάποιο μουσικό ύφος έχει επίσης μια παράλληλη μορφή χορού όπως η baroque μουσική και ο Baroque χορός όπου ως άλλους αναπτύσσεται χωριστά: Κλασσική μουσική, κλασσικό μπαλέτο. Αν και ο χορός συνοδεύεται συχνά από τη μουσική, μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ανεξάρτητα ή να παρέχει το συμπλήρωμά της (Tap Dancing -Κλακέτες). Ο χορός που παρουσιάζεται με τη μουσική μπορεί ή δεν μπορεί να εκτελεστεί εγκαίρως στη μουσική ανάλογα με το ύφος του χορού. Ο χορός που εκτελείται χωρίς μουσική λέγεται ότι είναι ενσωματωμένος στο ρυθμό του. (Irish Tap Dancing)

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

Περιλήψεις ταινιών χορού

Dance With Me (Baila Conmigo) (1998)
Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο νεαρός Κουβανός Rafael συναντά τον πατέρα του John για πρώτη φορά, ο οποίος δε γνωρίζει ότι ο Rafael είναι ο γιος του. Ο John είναι ιδιοκτήτης σχολής χορού και προετοιμάζει για το World Open Dance championship.

Νιώσε Το Ρυθμό (Take The Lead) (2006)
Ένας καθηγητής χορού αναλαμβάνει το ρίσκο να διδάξει στη χειρότερη τάξη του σχολείου κοινωνικούς χορούς. Μοιάζει τρελό, αλλά εκείνος καταφέρνει μέχρι και να τους στείλει σε διαγωνισμό χορού.

Χορεύετε; (Shall We Dance?) (2004)
Η βαρετή ζωή ενός πενηντάρη αλλάζει τελείως όταν ξεκινά να μάθει χορό στα κρυφά. Όλες οι σχέσεις αλλάζουν και η ζωή του αποκτά το ρυθμό που έψαχνε.

Step Up (2006)
Ένας νεαρός εκτελεί κοινωνική εργασία σε κολέγιο καλών τεχνών, προκειμένου να αποφύγει τη φυλάκιση. Εκεί εξασκεί το έμφυτο ταλέντο του στο χορό και γνωρίζει την αναγνώριση, αλλά και τον έρωτα.

Save The Last Dance (2001)
Μετά από μια αναγκαστική μετακόμιση λόγω συνθηκών, μια νεαρή μαθήτρια μπαλέτου και πολύ καθωσπρέπει έρχεται σε επαφή με άλλη νοοτροπία και κουλτούρα. Όταν καταφέρνει να συνδυάσει το μπαλέτο με το RnB καταφέρνει να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να κερδίσει την αγάπη.

Stomp The Yard (2007)
Δυο ομάδες street dancing πολιορκούν ένα νεαρό street dancer για να του κλέψουν κινήσεις και να κερδίσουν ένα διαγωνισμό.

Center Stage (2000)
Τρία παιδιά πηγαίνουν να φοιτήσουν στην American Ballet Academy αλλά εκεί αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες και απογοητεύσεις. Θα μάθουν, όμως, ότι ο χορός είναι πάθος και τέχνη και όχι απλά τεχνική και συνήθεια.

Στον Πυρετό Του Ρυθμού (You Got Served) (2004)
H ταινία αυτή μιλάει για τον ανταγωνιστικό κόσμο του street dancing όπου οι ομάδες διαγωνίζονται για το σεβασμό, την κυριαρχία και τα χρήματα.

Dirty Dancing 2: Havana Nights (2004)
Ένα νεαρό κορίτσι της καλής κοινωνίας ερωτεύεται ένα συνομήλικό της Κουβανό και γνωρίζει τι σημαίνει να χορεύεις με την καρδιά σου, απλά αισθάνοντας μοναδικός.

Ballet Shoes
Η ταινία διαδραματίζεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του '30 και αφορά στην ιστορία τριών ορφανών κοριτσιών, της Pauline, της Petrova και της Posy. Οι τρεις αδελφές προσπαθούν, η καθεμία με τον τρόπο της, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους: η Pauline θέλει να γίνει ηθοποιός, η Petrova ανυπομονεί να γίνει πιλότος και η Posy είναι γεννημένη μπαλαρίνα. Ο αγώνας τους για επιβίωση και επιτυχία θα έχει συγκινητικές, αλλά και κωμικές, προεκτάσεις.

A Beautiful Tragedy
Η 15χρονη Oksanna ακολουθεί το όνειρο της μητέρας της να γίνει prima ballerina. Έτσι, αποφασίζει να θυσιάσει τα νεανικά της χρόνια και να αφιερώσει εννιά χρόνια για τις σπουδές που απαιτούνται στη Ρωσία. Η ταινία αυτή είναι η συνέχεια και δείχνει την Oksanna να προσπαθεί να απελευθερωθεί από αυτή την αόρατη "φυλακή", στην οποία έχει μπει.

Step Up 2: The Streets
H ταινία "Step Up 2: The Streets" είναι μια ολοκαίνουρια dance ταινία! Στην Ελλάδα η πρώτη προβολή ήταν στις 29 Φεβρουαρίου 2008. Ενδείκνυται για εκείνους που τρελαίνονται για χορευτικά και φιγούρες που κόβουν την ανάσα! Το σενάριο είναι απλό, όχι τίποτα το ιδιαίτερο, όμως εκείνη η τελευταία σκηνή σε καθηλώνει κυριολεκτικά!

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Ποιος χορός σου ταιριάζει;

-To Merengue σε κάνει πιο φιλικό και χαριτωμένο

Ο ρυθμός του χορού αυτού σε βοηθά να εκτελέσεις εύκολα και αργά βήματα που έχουν νάζι και εκπέμπουν κέφι και φιλικότητα.

Ιδανικός χορός αν θέλεις να δημιουργήσεις καινούριους φίλους, αφού χορεύεται από πολλά άτομα μαζί. Γίνεσαι πιο κοινωνικός και η κίνησή σου αποκτά σταδιακά χάρη και ρυθμό.

Κατάλληλος χορός για τους πιο ντροπαλούς που δε σηκώνονται εύκολα να χορέψουν!

-H Salsa σε κάνει πιο χαλαρό και δημιουργικό

Είναι γρήγορος χορός με ελευθερία στις φιγούρες και στις στροφές γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία η δημιουργικότητα στις κινήσεις.

Χορεύοντας salsa σε κάποιο μπαράκι, αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε μια ομάδα που αισθάνεται χαρά και ευχαρίστηση. Η ελευθερία στα βήματα απελευθερώνει το σώμα και τη διάθεση.

Μετά από μια δύσκολη μέρα, είναι ότι πρέπει για να βγάλει τη φιλικότητα από μέσα σου και να σε χαλαρώσει.

-To Cha Cha Cha σε κάνει πιο αυθόρμητο και ανάλαφρο

Είναι ένας χορός παιχνιδιάρικος που σου ανεβάζει τη διάθεση με τα γρήγορα βήματα και τις σκερτσόζικες φιγούρες του.

Το Cha Cha Cha σε βοηθά να γίνεις πιο αυθόρμητος στις συναισθηματικές σου σχέσεις, αφού όλο το στιλ του χορού είναι ένα παιχνίδι φλερτ όλο σκέρτσο και νάζι.

Η κίνηση γίνεται πιο ανάλαφρη και οι κινήσεις ενστικτώδεις.

-To Tango Argentino σε κάνει πιο επιβλητικό

Έχει τύχει να δεις ζευγάρια να χορεύουν αργεντίνικο τάγκο και, κάποια φορά, έχεις αισθανθεί να σε μαγνητίζει αυτό το πάθος και η αποφασιστικότητα στις κινήσεις.

Αν είναι αυτό που σου λείπει απ' τη ζωή σου, γιατί δεν το δοκιμάζεις; Είναι κάτι το διαφορετικό που θα δώσει στην καθημερινότητά σου μια διαφορετική γεύση.

Προσοχή μόνο να μην παρασυρθείς σε ένα πάθος που δε σου ταίριαζε ποτέ.

-To Oriental σε κάνει πιο γήινο και ελκυστικό

Το Oriental είναι ένας χορός καθαρά γήινος που βασίζεται στα πιο αρχέγονα φυσικά μας ένστικτα.

Είναι ιδανικός για όσους έχουν αστικοποιηθεί πλήρως και έχουν ανάγκη να ανακαλύψουν και πάλι τις ρίζες τους. Αισθησιακός και γνήσια ερωτικός, θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Η σειρά σου να μαγέψεις, αλλά και να μαγευτείς!

-To Flamenco θα σε κάνει πιο απελευθερωμένο

Ο χορός αυτός πάντα έδινε τη δυνατότητα έκφρασης μιας εσωτερικής παλίρροιας.

Έχει κινήσεις κοφτές, με νεύρο και πάθος. Μια ευκαιρία να βγάλεις όλη αυτή την εσωστρέφεια προς τα έξω και να ανακαλύψεις τι θες και πώς το θες.

Ιδανικός για πιο συναισθηματικούς τύπους.

-To R 'n' B σε κάνει ενθουσιώδη και ενεργητικό

Χορός που χορεύεται συνήθως σε ομάδες ομηλίκων, αλλά άνετα μπορείς να χορέψεις και μόνος σου.

Ο ρυθμός του θέλει νεύρο και ενέργεια, γεμίζοντας ένταση την κάθε σου κίνηση. Ο ενθουσιασμός είναι βασικό στοιχείο.

Το αποτέλεσμα είναι αρκετά sexy και ερωτικό, ξυπνώντας μια φρέσκια νεανική ορμή μέσα σου!

-H Disco σε κάνει πιο funky

Χορός sexy και ανέμελος, δεν είναι τυχαίο που χαρακτήρισε γενιές ολόκληρες.

Χορεύοντας τον σε ένα χώρο μαζί με άλλους, αισθάνεσαι ότι ανήκεις σε μια ομάδα, όπου δεν έχει σημασία αν χορεύεις καλά ή όχι. Σημασία έχει μόνο να αισθάνεσαι χαρούμενος.

Μια καλή ευκαιρία να "ξεκολλήσεις" απ' την εμμονή ότι χορεύουν μόνο όσοι χορεύουν καλά. Δεν ισχύει!

-Η Jazz σε κάνει πιο δημιουργικό και εκφραστικό

Αν είσαι ντροπαλός, αλλά η ενέργεια μέσα σου ξεχειλίζει, η jazz είναι ένα είδος που θα ξετρυπώσει χαρακτηριστικά που δεν πίστευες ότι μπορεί να είχες.

Θέλει ενέργεια και δύναμη για να πετύχεις ένα αποτέλεσμα μοναδικό, που θα είναι τελείως στα μέτρα σου. Βελτιώνει την εκφραστικότητά σου και τη θεατρικότητα στην κίνηση.

Εξασκεί τη δημιουργικότητά σου, αφού οι κινήσεις και τα βήματα συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

-To Paso Doble σε κάνει πιο δυναμικό και αποφασιστικό

Πρόκειται για ένα χορό που φανερώνει κτητικότητα και έντονη αυτοπεποίθηση. Συμβολίζει μια σχέση εξουσίας και υποταγής.

Οι κινήσεις σου γίνονται πιο αποφασιστικές και εκπέμπουν δυναμισμό και πάθος. Αναπόφευκτα μαθαίνεις να γίνεσαι επιβλητικός.

Πρόσεχε, μόνο, μήπως το παρακάνεις και γίνεις απότομος.

-To Viennese Waltz σε κάνει πιο ρομαντικό

Κι εδώ υπερισχύει η υπερηφάνεια και η κομψότητα. Τα βήματα ακολουθούν ένα λίγο πιο γρήγορο ρυθμό.

Ιδανικό για ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως "ήρεμη δύναμη". Εξασκείται η ικανότητα για καθοδήγηση, όπως επίσης και η τελειότητα στη σωστή κίνηση.

Μια ευκαιρία να εκφράσεις τα πιο ρομαντικά σου συναισθήματα, ειδικά αν είσαι λίγο ντροπαλός.

-To Mambo σε κάνει πιο χαρούμενο και άμεσο

Δεν είναι τυχαίο ότι κατέκλυσε σε χρόνο μηδέν τα μπαράκια της Κούβας. Τα βήματα είναι γρήγορα, αλλά σε γεμίζει κέφι ο ρυθμός!

Βοηθά να ξεπεράσεις τις ντροπές και τις αναστολές σου και να γίνεις η "ψυχή" της παρέας, αν το επιθυμήσεις. Ο ρυθμός κάνει το σώμα να "μιλήσει" στην παγκόσμια γλώσσα.

Είναι ιδανικός χορός για να γίνεις πιο κεφάτος και ομιλητικός.

-Το Mπαλέτο σε κάνει ευγενικό και φιλόδοξο

Είναι ένας είδος που, από πολύ παλιά, εκπαίδευε στην κομψότητα και στην ήρεμη έκφραση της εσωτερικής ενέργειας.

Ιδανικό για όσους θέλουν να θέτουν υψηλούς στόχους και, φυσικά, να τους πετυχαίνουν.

Βελτιώνει το στιλ σου στο περπάτημα, αλλά, προσοχή, το ύφος σου μην παραγίνει αγέρωχο και σνομπ.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Το ζώδιό σου τι χορό προβλέπει;

-Κριός (21 Μαρτίου - 20 Απριλίου)

Τους Κριούς τους χαρακτηρίζει η περισσή ενέργεια και ο έντονος ερωτισμός που εκπέμπουν.
Το αργεντίνικο τάνγκο, αλλά και το ευρωπαϊκό, είναι ιδανικό για τους άνδρες και τις γυναίκες κριούς.

Είναι ιδιαίτερα διεκδικητικοί, αποφασιστικοί και έχουν πάθος στο ο,τιδήποτε κάνουν και τους αρέσει. Η rumba και το oriental είναι δυο χοροί που ταιριάζουν στον αισθησιασμό και το πάθος τους.

-Λέων (23 Ιουλίου - 23 Αυγούστου)

Χαρακτηριστικό των λιονταριών είναι η υπερηφάνεια και η γενναιοψυχία.
Δυο χοροί διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως το breakdance και το tango τους ταιριάζουν πάρα πολύ.

Το μπαλέτο ταιριάζει στην περηφάνεια, αλλά και τη ματαιοδοξία τους. Γενικά, τους αρέσουν οι χοροί που τονίζουν το εγώ τους και ικανοποιούν την ανάγκη τους για προβολή.

-Σκορπιός (24 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Οι Σκορπιοί είναι λίγο παρεξηγημένα ζώδια. Μπορεί να φαίνονται λίγο εκδικητικοί, αλλά όλο και κάτι τους έχουν κάνει. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν πολλή φαντασία που τους βοηθά να χορέψουν εκπληκτικά ένα αργεντίνικο tango, ένα πονεμένο flamenco ή disco.

Είναι ευρηματικοί και αρκετά σεξουαλικοί, επομένως οι latin χοροί είναι το φόρτε τους. Εκμεταλλευτείτε το ως ντάμες ή καβαλιέροι!

-Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Ζώδια εύθυμα και πληθωρικά, οι Τοξότες είναι ιδανικά για να χορέψουν ένα quickstep ή ένα καλό oriental.

Μην ξεχνάμε ότι είναι επίμονοι πολύ και όταν βάζουν ένα στόχο θα κάνουν τα πάντα για να τον κατακτήσουν. Τους ταιριάζει, λοιπόν, ένα paso doble και το jazz, ειδικά το street jazz.

-Παρθένος (24 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Οι Παρθένοι είναι πολύ καλοί στην τεχνική τους όταν χορεύουν, διότι περνούν πολλές ώρες δουλεύοντας μπροστά στον καθρέφτη. Παρά τη μεθοδικότητά τους, όμως, ξέρουν πώς να χαλαρώνουν και να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους.

Επομένως, είναι το ίδιο καλοί σε χορούς, όπως το mambo και το merengue, γιατί εκφράζονται κοινωνικά, αλλά και σε χορούς, όπως το μπαλέτο και ο σύγχρονος χορός, διότι έχουν την υπομονή να δουλέψουν πάνω στην τεχνική.

-Ιχθείς (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Οι Ιχθείς εκφράζονται καλλιτεχνικά μέσα από το συναίσθημα, αλλά και την αποφασιστικότητά τους. Θα προτιμήσουν χορούς που βγάζουν ένταση και κέφι, όπως το rock 'n' roll και το hip-hop, αλλά δε θα πουν και όχι σε μια πρόσκληση για tango.

Είναι ονειροπόλοι, γι' αυτό θα χορέψουν με καλή διάθεση ένα waltz ή θα εκτελέσουν άψογα μια χορογραφία σύγχρονου χορού. Η κίνησή τους θα έχει χάρη και συναίσθημα.

-Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Οι Αιγόκεροι είναι πολύ οργανωτικοί, δημιουργικοί, σταθεροί και επιβλητικοί με την παρουσία τους στο χώρο. Χοροί standard, όπως το tango και το waltz είναι ιδανικοί, καθώς εκφράζουν την πειθαρχία που έχουν σαν χαρακτήρες.

Ο χορός βοηθά πολύ τους Αιγόκερους να εκτονώνονται συναισθηματικά, διότι καταπιέζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους για χάρη των φιλοδοξιών τους. Δοκιμάστε το flamenco, το hip-hop και όλους τους latin και θα ανακαλύψετε κάτι καινούριο στην προσωπικότητά σας!

-Ταύρος (21 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Οι Ταύροι είναι πολύ δημιουργικοί, εκφραστικοί και με θεατρικότητα στις κινήσεις τους.
Γι' αυτό και θα τους ταίριαζαν ανάλογοι χοροί, όπως το foxtrot και το quickstep.

Η ελευθερία στις κινήσεις τους κάνει καλούς στο jazz.
Το ότι είναι λίγο κτητικοί και ζηλιάρηδες τους βοηθά να βγάλουν το πάθος που χρειάζεται ένα tango.
Γενικά, πάντως, οι Ταύροι φημίζονται για τις χορευτικές τους ικανότητες.

-Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Με κυβερνήτη τον Ερμή, οι Δίδυμοι είναι πολύ κοινωνικοί και ομιλητικοί.
Σαν "ψυχή της παρέας", οι χοροί που ταιριάζουν σε ένα Δίδυμο είναι η salsa και η samba. Σε ένα πάρτι χορού να είστε σίγουροι ότι θα φροντίσουν να χορέψουν με τους περισσότερους καλεσμένους!

Είναι άμεσοι και λίγο κτητικοί γι' αυτό δε θα ήταν περίεργο να τους δείτε να χορεύουν ένα φλογερό paso doble.

-Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Οι Υδροχόοι είναι ιδεαλιστές και τους ενδιαφέρει πολύ να περνά καλά η υπόλοιπη παρέα. Χαίρονται μια disco, μια merengue, γενικά χορούς που τους φέρνουν κοντά με τους φίλους τους και έχουν χαβαλέ.

Η salsa τους ταιριάζει πολύ, είναι στην ιδιοσυγκρασία τους, και θα τους δείτε, μάλιστα, να τη χορεύουν με τη σαγκρία στο χέρι! Σαν αέρινο ζώδιο θα προτιμήσουν και χορούς, όπως το μπαλέτο ή το quickstep.

-Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

Οι "ευαίσθητοι" του ζωδιακού κύκλου έχουν το συναισθηματισμό που χρειάζεται για να χορέψουν πολύ καλά σύγχρονο χορό και να αποδώσουν άριστα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι το νεύρο και η ενεργητικότητα που τους κάνει να συμπαθούν ιδιαίτερα χορούς, όπως το jive, το swing και το r 'n' b. Τέτοιοι χοροί ταιριάζουν με την προσωπικότητά τους, γιατί τα καρκινάκια χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και ανάγκη για εκτόνωση.

-Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 23 Οκτωβρίου)

Θα τύχει να δείτε πολλούς Ζυγούς να ασχολούνται με το χορό και σ' αυτό φταίει η καλλιτεχνική τους φύση. Πολλοί Ζυγοί προτιμούν "ευγενικούς" χορούς, όπως είναι το μπαλέτο και το βαλς και τα καταφέρνουν και πολύ καλά.

Δε σημαίνει, όμως, ότι δεν είναι ξέγνοιαστοι και παιγνιδιάρηδες. Το cha cha είναι ένας χορός που δηλώνει τη διάθεσή τους για φλερτ και παιχνίδι με το αντίθετο φύλο.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Με ποιο ζώδιο ταιριάζεις χορευτικά;

Με κάποιον καβαλιέρο τα βρίσκεις καλύτερα ή η ντάμα σου σε εμπνέει για περισσότερες φιγούρες. Μπορεί και όχι! Αν το δούμε απ' την άλλη πλευρά, μήπως φταίνε τ' άστρα; Ανακάλυψε, σύμφωνα με το ζώδιό σου, με ποια ζώδια ταιριάζεις χορευτικά και με ποια όχι και τόσο!

*Ζώδια Φωτιάς

-Κριός (21 Μαρτίου - 20 Απριλίου)

Ο Κριός έχει δυναμισμό, υπερκινητικότητα και έντονη σεξουαλικότητα στο χορό.

Με παρτενέρ το Σκορπιό, η σεξουαλικότητα απογειώνεται και συμπληρώνεται με βλέμματα που μαγνητίζουν και λίγη παραπάνω εσωτερικότητα.
Με παρτενέρ τον Τοξότη, μειώνεται η υπερβολή που χαρακτηρίζει τον Κριό και η χορογραφία αποκτά πιο παιχνιδιάρικο ύφος, αλλά ενδέχονται και μικρές κοντρίτσες.
Με παρτενέρ το Ζυγό, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, διότι προστίθεται η τσαχπινιά κι η αρμονία στις κινήσεις, ενώ το πάντρεμα της δυναμικής σεξουαλικότητας του Κριού με τη ρομαντική αθωότητα του Ζυγού υπόσχεται αρμονία.

-Λέων (23 Ιουλίου - 23 Αυγούστου)

Ο Λέων διακρίνεται για τη χορευτική του φαντασία και το ταλέντο να τραβάει όλα τα βλέμματα.

Με παρτενέρ τον Παρθένο, το αποτέλεσμα κερδίζει σε τελειότητα, καθώς συνταιριάζει αρμονικά η έμφαση στη λεπτομέρεια με τη γοητεία και τη λάμψη. Ενδέχονται μικρές συγκρούσεις λόγω άγχους σε πρόβες και μαθήματα.
Με παρτενέρ τον Ιχθύ, ο Λέων βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες για να δημιουργήσει κάτι εντυπωσιακό, αφού ο Ιχθύς χαρακτηρίζεται από γλυκύτητα και ηρεμία, καθώς και από ονειρική κι αέρινη κίνηση. Η τελευταία συνδυάζεται με το δυναμισμό του Λέοντα.
Με παρτενέρ τον Τοξότη, η χορογραφία έχει πάθος κι ένταση, με ζωηράδα στην κίνηση.

-Τοξότης (22 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου)

Ο Τοξότης είναι εφευρετικός και, σχεδόν, αυτοδίδακτος στο χορό.

Με παρτενέρ τον Ταύρο, η δημιουργικότητα απογειώνεται και οι χορογραφίες συνδυάζουν νέα βήματα και φιγούρες, αλλά και δυνατή κίνηση με παιχνιδιάρικη διάθεση
Με παρτενέρ τον Καρκίνο, η διάθεση είναι πολύ παιχνιδιάρικη και οι κινήσεις ζωηρές με κάτι το χαριτωμένο και συναισθηματικό.
Με παρτενέρ τον Ιχθύ, υπάρχει πολύ δυνατό αποτέλεσμα, καθώς η φαντασία δημιουργεί μια ονειρική χορογραφία με χαριτωμένες και αέρινες κινήσεις.

*Ζώδια Νερού

-Καρκίνος (22 Ιουνίου - 22 Ιουλίου)

O Καρκίνος είναι γνωστός για τη συναισθηματική του φύση και την ενεργητικότητά του.

Με παρτενέρ τον Κριό, αισθάνεται ασφάλεια και νιώθει να ενεργοποιούνται βαθύτερα ένστικτα ερωτισμού και πάθους. Η λάμψη του Καρκίνου συνταιριάζει μ' αυτή του Κριού.
Με παρτενέρ το Λέοντα, η χορογραφία αποκτά γοητεία και φαντασία, καθώς ο Λέων ενδιαφέρεται να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του, κάτι στο οποίο η σεμνότητα του Καρκίνου βοηθά να αποφευχθούν και συγκρούσεις συν τοις άλλοις.
Με παρτενέρ το Σκορπιό, οι θεατές θα απολαύσουν μια άκρως συναισθηματική και μυστηριώδη χορογραφία που χαρακτηρίζεται από έντονη έκφραση και πάθος.

-Σκορπιός (23 Οκτωβρίου - 21 Νοεμβρίου)

Μυστήριο, λυρισμός και λάγνα κίνηση είναι τα χορευτικά χαρακτηριστικά του Σκορπιού.

Με παρτενέρ τον Αιγόκερω, ο Σκορπιός χαλιναγωγεί την έντονη εσωτερικότητα και τη συνδυάζει με τη φαντασία, αλλά και τη λογική. Κοινό στοιχείο που βγαίνει και προς τα έξω: μοναδικό πάθος στην έκφραση!
Με παρτενέρ το Λέοντα, η αίσθηση του ξεχωριστού είναι εμφανής και τα βλέμματα των θεατών μαγνητίζονται από την έντονη λάμψη και το λυρισμό στην κίνηση.
Με παρτενέρ τον Ιχθύ, όλα είναι δυνατά, αφού κι οι δυο χορεύουν σαν ερωτευμένοι, με μια γλυκύτητα και ένα μυστήριο στη χορογραφία.

-Ιχθείς (19 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου)

Τους Ιχθύες τους καταλαβαίνεις από την αιθέρια κίνηση και τη γλυκύτητα στην έκφραση.

Με παρτενέρ τον Καρκίνο, η γλυκύτητα πολλαπλασιάζεται και το αποτέλεσμα είναι πολύ συναισθηματικό και εκπέμπει ηρεμία και εσωτερικότητα.
Με παρτενέρ τον Παρθένο, η αέρινη κίνηση συνδυάζεται με τη γήινη σταθερότητα. Η ενδυμασία, συνήθως, είναι λαμπερή και ανοιχτόχρωμη.
Με παρτενέρ τον Αιγόκερω, η λογική μπλέκεται με το συναίσθημα κι απ' αυτό κερδίζουν κι οι δύο, αφού δημιουργείται μια εναλλαγή ονείρου και πραγματικότητας που κερδίζει τις εντυπώσεις!

*Ζώδια Γης

-Ταύρος (21 Απριλίου - 20 Μαΐου)

Ο Ταύρος είναι πιο γήινος και σταθερός, με έμφαση στο στήσιμο και στη δυνατή έκφραση.

Με παρτενέρ το Δίδυμο, η σταθερότητα συνδυάζεται με την αέρινη κίνηση και η σοβαρότητα με τον παιδικό ερωτισμό.
Με παρτενέρ τον Υδροχόο, ο Ταύρος μπορεί να είναι σίγουρος ότι η χορογραφία θα αποφέρει και κέρδη, αφού ο Υδροχόος θα του προσφέρει την εκκεντρικότητα, το συναισθηματισμό και την αέρινη κίνηση που συνθέτουν την επιτυχία.
Με παρτενέρ τον Αιγόκερω, το χορευτικό αποτέλεσμα θα μαγνητίσει χάρη στη σταθερότητα των βημάτων, στην τελειότητα της κίνησης και στο πάθος στην έκφραση.

-Παρθένος (24 Αυγούστου - 22 Σεπτεμβρίου)

Ο Παρθένος δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ είναι αρκετά σεμνός στην έκφραση.

Με παρτενέρ τον Ταύρο, ο Παρθένος βρίσκει την ασφάλεια και τη σταθερότητα που αποζητά, με αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από έντονη εκφραστικότητα και στήσιμο.
Με παρτενέρ τον Κριό, η χορογραφία αποκτά ενέργεια και ερωτισμό και ο Παρθένος απελευθερώνεται από όσα τον κρατάνε "δεμένο" σε μια "στεγνή" χορογραφία.
Με παρτενέρ το Ζυγό, το αποτέλεσμα αποκτά άλλη δυναμική, αφού υπάρχει αθωότητα που δίνει αέρινη κίνηση, αλλά και ισορροπία σε κινήσεις και αλληλουχία βημάτων.

-Αιγόκερως (22 Δεκεμβρίου - 19 Ιανουαρίου)

Ο Αιγόκερως εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για να πετύχει την τελειότητα στο χορό.

Με παρτενέρ τον Παρθένο, η χορογραφία θα διακρίνεται από σωστές κινήσεις, άψογα εκτελεσμένες. Η διαδικασία θα είναι αρκετά αγχωτική, αλλά η επιβράβευση είναι εδώ!
Με παρτενέρ τον Ταύρο, ο Αιγόκερως αφήνεται και η χορογραφία εκπέμπει μια εσωτερική ένταση, οικειότητα και γήινη σταθερότητα.
Με παρτενέρ τον Υδροχόο, το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, αρκετά ευφάνταστο, απελευθερωτικό, με έμφαση στη διαφορετικότητα και στην έντονη κίνηση.

*Ζώδια Αέρα

-Δίδυμοι (21 Μαΐου - 21 Ιουνίου)

Οι Δίδυμοι χαρακτηρίζονται από κοινωνικότητα και εξωστρέφεια στη χορευτική τους έκφραση.

Με παρτενέρ το Δίδυμο, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι κάτι το παιχνιδιάρικο και το χαρούμενο, αλλά λόγω αστάθειας, ενδέχονται αρκετές συγκρούσεις.
Με παρτενέρ τον Καρκίνο, η χορογραφία αποκτά περισσότερη ενεργητικότητα και συναισθηματισμό, ενώ συνδυάζονται ευχάριστα η χαριτωμένη κίνηση με τη γλυκύτητα.
Με παρτενέρ το Λέοντα, η χορογραφία απογειώνεται, καθώς έχει όλα εκείνα τα στοιχεία λάμψης και γοητείας που θα τραβήξουν τα βλέμματα των θεατών.

-Ζυγός (23 Σεπτεμβρίου - 22 Οκτωβρίου)

Ο Ζυγός διακρίνεται για την τσαχπινιά και την κομψότητα στη χορευτική του κίνηση.

Με παρτενέρ το Δίδυμο, ο Ζυγός βρίσκει ελεύθερο πεδίο να εκφραστεί, να φλερτάρει και να νιώσει την κίνησή του να απογειώνεται!
Με παρτενέρ τον Τοξότη, η χορογραφία γίνεται πιο ζωηρή και παιχνιδιάρικη, με μόνο εμπόδιο μικρές αδέξιες κινήσεις που, όμως, φαίνονται πολύ χαριτωμένες.
Με παρτενέρ τον Υδροχόο, όλα είναι αέρινα και αρμονικά, με βλέμματα που μαγνητίζουν και απίστευτη χημεία μέσα στο ζευγάρι.

-Υδροχόος (20 Ιανουαρίου - 18 Φεβρουαρίου)

Ο Υδροχόος διακρίνεται για την κοινωνικότητα και το ομαδικό και πρωτοποριακό του πνεύμα.

Με παρτενέρ το Δίδυμο, υπάρχουν πολλά κοινά στη χορευτική έκφραση: η επικοινωνία είναι εφικτή, αλλά και η αέρινη κίνηση είναι γεγονός!
Με παρτενέρ τον Κριό, υπάρχει ένα κενό στην επικοινωνία, όμως χορευτικά συνταιριάζει όμορφα η υπερβολή του Κριού με το συναισθηματισμό του Υδροχόου στην έκφραση.
Με παρτενέρ τον Τοξότη, το αποτέλεσμα είναι καλλιτεχνικό, αφού η δημιουργικότητα και η φαντασία είναι χαρακτηριστικό και των δύο παρτενέρ.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Πονούν τα πόδια σου μετά την άσκηση;

Συμβαίνει πολλές φορές μετά την άσκηση να πονάνε τα πόδια μας κι αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει συνεχής καταπόνησή τους. Σε απλές περιπτώσεις, το να τα βυθίσετε σε ζεστό νερό με άλατα ή αιθέρια έλαια, τα ανακουφίζει και τα ξεκουράζει. Ταυτόχρονα χαλαρώνει όλο το σώμα σας. Άλλος τρόπος ανακούφισης είναι το τοπικό μασάζ σε ολόκληρο το πέλμα και ανάμεσα στα δάχτυλα.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, αναρωτηθείτε μήπως υποφέρετε από άκανθα πτέρνας. Πρόκειται για σχισμές στον ιστό που εκτείνεται στο κάτω μέρος του πέλματος, προκαλώντας πόνο στη φτέρνα και στην καμάρα.

Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μια άσκηση stretching που μπορεί να σας ανακουφίσει. Κάθισε και βάλε τον αστράγαλο του ποδιού που πονάει πάνω στο γόνατο του άλλου ποδιού. Τράβηξε τα δάχτυλα πίσω, προς την κνήμη, μέχρι να νιώσεις ένα τράβηγμα στην καμάρα. Μείνε έτσι για 10 δευτερόλεπτα, χαλάρωσε και επανέλαβε 10 φορές. Κάνε 3 σετ καθημερινά.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Κακοσμία σώματος: Τι άλλο μπορεί να φταίει;

H κακοσμία σώματος οφείλεται πρωτίστως σε κακή υγιεινή. Το σώμα χρειάζεται καθαρισμό συχνά για να αποβάλλει οργανισμούς που, τις περισσότερες φορές, μας κάνουν να μυρίζουμε άσχημα.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν κακοσμία. Για παράδειγμα, ορισμένες τροφές, όπως ο παστουρμάς, διάφορα ανατολίτικα μπαχαρικά ή το σκόρδο εκκρίνουν οσμές, οι οποίες για μερικούς μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές.

Σε άλλες περιπτώσεις, υπαίτιες για κακοσμία μπορεί να είναι κάποιες ασθένειες, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, μια εμπύρετη νόσος, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες μυκητιάσεις, διάφορες ενδοκρινοπάθειες, ή ορισμένες φορές η εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με τη συνταγογράφηση ειδικών σκευασμάτων.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Ο χορός βοηθά την υγεία

Χόρευε όσο μπορείς! - Εκτός από το σώμα θα σου τονώσει και τη διάθεση!

Με το χορό γυμνάζεσαι αποτελεσματικά
Ο χορός σμιλεύει το σώμα και συσφίγγει τους μύες. Αν χορέψεις για μία ώρα, μπορείς να κάψεις μέχρι και 500 θερμίδες! Είναι ο πιο διασκεδαστικός και ωφέλιμος τρόπος να γυμναστείς και να αδυνατίσεις. Ταυτόχρονα τα ωφέλη για την καρδιά και τους πνεύμονες είναι άμεσα και μακροχρόνια.

Με το χορό μπορείς να κάψεις πολλές θερμίδες
Χόρεψε για μία ώρα κάθε μέρα και θα δεις να αδυνατίζεις κάθε εβδομάδα χωρίς κανένα κόπο ή στέρηση. Πρόσεξε μόνο μην πέσεις στην παγίδα να τρως περισσότερο, επειδή θεωρείς ότι η άσκηση σου δίνει το δικαίωμα να τρως το παραπάνω γλυκό που ήθελες.

Ο χορός βοηθά την ισορροπία της σχέσης σου
Αντί να περάσετε το βράδυ σας τρώγοντας σε κάποιο εστιατόριο, πίνοντας ποτά ή καταβροχθίζοντας ποπ κορν σε κάποιο σινεμά, πάρε το αμόρε σου και κάντε κάτι πιο ωφέλιμο για τη σχέση σας. Πρότεινε, λοιπόν, να πάτε για χορό! Η επικοινωνία των σωμάτων είναι απαραίτητη για να χορέψεις σωστά και σε έρευνες τονίζεται ότι το άγγιγμα χωρίς σεξουαλικά υπονοούμενα έχει βασική σημασία για την επιτυχία μιας σχέσης.

Ο χορός σε βοηθά να κάνεις καινούριους φίλους
Όταν μαθαίνεις χορό, συμμετέχεις σε μία ομάδα ανθρώπων με το ίδιο ενδιαφέρον που έχεις κι εσύ. Αν είναι φίλοι σου, είναι μια καλή αφορμή να γελάσετε μαζί και να μοιραστείτε τις ίδιες συγκινήσεις, κάτι που θα συσφίγξει τις σχέσεις σας. Αν είναι άγνωστοι, ευκαιρία να τους γνωρίσεις και να διασκεδάσεις μαζί τους στα πάρτι της σχολής ή σε εκδηλώσεις για το χορό.

Ο χορός σου χαρίζει ψυχική ανάταση
Από τη στιγμή που το μάθημα διδάσκεται από επαγγελματία, θα πρέπει να νιώθεις πως «ξυπνά» κάθε σου κύτταρο και θα διατηρείς καλύτερη ισορροπία. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις μεγαλύτερη αίσθηση του ρυθμού και της ίδιας της ζωής. Πολλοί άνθρωποι μας λένε ότι ο χορός άλλαξε τη ζωή τους κι ένιωσαν να περνούν δεύτερη νεότητα, διότι αναζωογονήθηκαν με έναν τρόπο που δεν περίμεναν.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Γιόγκα: "Φάρμακο" και κατά σοβαρών παθήσεων

Στις τελευταίες έρευνες αποδεικνύεται η θετική επίδραση της Yoga σε σοβαρές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος του μαστού και οι χρόνιοι πόνοι στην πλάτη.

Συγκεκριμένα, η γιόγκα επί μία ώρα αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και, περαιτέρω, γυναίκες με καρκίνο του μαστού βιώνουν λιγότερο δυσάρεστα συμπτώματα και στρες.

Επιπλέον, η γιόγκα ως άσκηση αλλά και ως διαλογισμός, βοηθά στη μείωση των εγκεφαλικών και των πόνων στην πλάτη.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Μικρές συμβουλές διατροφής

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία μας όσο και στην ψυχολογία μας. Είναι γνωστό ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, αλλά και να επηρεάσει πρόσληψη ή απώλεια βάρους.

Το πρωινό είναι απαραίτητο

Το ιδανικό είναι να τρώτε καθημερινά πρωινό. Μερικές προτάσεις για ένα πλήρες πρωινό είναι:
Τοστ με τυρί και γαλοπούλα (ή και σκέτο τυρί αν δεν είστε φαν των αλλαντικών)
2 φρυγανιές με μαρμελάδα ή μέλι
Δημητριακά με γάλα
Γιαούρτι
Γάλα
Χυμός φρούτων (ο φυσικός πάντα είναι ο καλύτερος)
Πράσινο τσάι (είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες)

Πίνετε αρκετό νερό
Επτά με οκτώ ποτήρια νερό είναι καλό να πίνονται. Μην το παρακάνετε γιατί ενδέχεται να προκαλέσετε υπερλειτουργία των νεφρών. Να θυμάστε ότι η πρόσληψη και άλλων υγρών εκτός του νερού, όπως για παράδειγμα οι χυμοί και το τσάι, είναι επίσης ωφέλιμη, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το νερό. Τέλος, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό όταν γυμνάζεστε.

Εναλλακτικές λύσεις για τις εξόδους σας
Το αλκοόλ μας "φορτώνει" θερμίδες, αλλά και μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Προτιμήστε ανθρακούχα ποτά, π.χ. ανθρακούχο νερό, κάποιο χυμό ή ένα smoothies.

Τρώμε ήρεμα και αργά
Απολαμβάνουμε το φαγητό μας και δεν τρώμε σαν να πρόκειται να μας πάρουν το φαγητό από μπροστά μας. Πριν καθήσετε στο τραπέζι έχετε στο μυαλό σας ότι θα αφιερώσετε τουλάχιστον μισή ώρα για να ευχαριστηθείτε το γεύμα σας.

Φρούτα και λαχανικά
Τέσσερις με πέντε μερίδες την ημέρα φρούτων και λαχανικών είναι οι ιδανικές. Πώς όμως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε συνήθεια; Το πρωί μπορείτε να προσθέσετε κάποιο φρούτο στο πρωινό σας, για παράδειγμα ως φυσικό χυμό ή μαζί με τα δημητριακά ή το γιαούρτι. Το μεσημέρι φτιάξτε μια σαλάτα που θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Το απόγευμα φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα ως σνακ ή φτιάξτε ένα smoothies με γάλα και φρούτα. Για δείπνο μπορείτε να δοκιμάσετε μια σαλάτα ζυμαρικών με ανάμεικτα λαχανικά ή μια ομελέτα λαχανικών.

Μαγειρέψτε με διαφορετική φιλοσοφία
Αποφύγετε όσο μπορείτε να τσιγαρίζετε τα φαγητά σας, για να τα κάνετε πιο "ελαφριά". Προτιμήστε το παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και, μάλιστα, προσθέστε το προς το τέλος ή ωμό κατά το σερβίρισμα.

Το γλυκό δεν απαγορεύεται
Πολλά ακούμε αλλά κανείς δεν ακολουθεί τη συμβουλή "αποφεύγουμε τα γλυκά". Λογικό, άρα τι κάνουμε; Μπορείτε να φάτε το γλυκό που τραβάει η όρεξή σας, αλλά προτιμήστε πολύ μικρότερη ποσότητα. Άλλες εναλλακτικές λύσεις για να απολαύσετε γλυκιές γεύσεις χωρίς τύψεις, είναι η φρουτοσαλάτα, η μαύρη σοκολάτα, το παγωτό σορμπέ, το γιαούρτι με μέλι, "καθαρές" γεύσεις παγωτού (όχι ανάμεικτες γεύσεις) και τα γλυκά του κουταλιού.

Ασκηθείτε στους ρυθμούς που σας ταιριάζουν
Άσκηση δε σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο, ούτε εγγραφή σε κάποιον αθλητικό σύλλογο. Διαλέξτε το είδος άσκησης που ταιριάζει στο χαρακτήρα σας και ξεκινήστε άμεσα! Αν δεν το παίρνετε εύκολα απόφαση και το αναβάλλετε διαρκώς, ασχοληθείτε περισσότερο με τις δουλειές στο σπίτι, χορέψτε όταν η μουσική σας ξεσηκώνει ή περπατήστε για τα ψώνια του σπιτιού. Πάρτε το απόφαση και αφιερώστε δυο ώρες την εβδομάδα στον εαυτό σας γιατί απλά... το αξίζετε!

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια αισθητική ιδιομορφία ή πρόβλημα, αλλά ως νόσος, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη θεραπεία.
Οι στόχοι μιας επιτυχούς θεραπευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι:
- Μείωση του σωματικού βάρους κατά 10% και η διατήρησή του
- Τροποποίηση της συμπεριφοράς απέναντι στο φαγητό (Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία), αλλαγή συνηθειών
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
- Φαρμακευτική θεραπεία
- Χειρουργική αντιμετώπιση (ενδογαστρικό μπαλόνι, δακτύλιος)

Έχει αποδειχθεί ότι απώλεια σωματικού βάρους έστω και 5 - 10% μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου.

Τα οφέλη της διατήρησης αυτής της απώλειας βάρους είναι τα παρακάτω:
-Μείωση της θνησιμότητας πάνω από 20%
-Μείωση σχεδόν 50% κινδύνου εμφάνισης διαβήτη
-Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου
-Μείωση επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης
-Μείωση αρτηριακής πίεσης
-Μείωσης της LDL χοληστερόλης («κακή») και αύξηση της HDL χοληστερόλης («καλή»)

Μανίκα Βάσια, BSc
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονική Συνεργάτιδα Σχολής Χορού "Latina Loca"

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Παχυσαρκία: Ένα χρόνιο νόσημα

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου η διάδοση αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Από το 1997, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία, η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία λόγω του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακή νόσο, αυξημένη αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κοιλιακή παχυσαρκία ιδιαίτερα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης που διεξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας και τα οποία ανακοινώθηκαν το 2004, το 41,1% των ανδρών και 29,9% των γυναικών είναι υπέρβαροι ενώ το 26% των ανδρών και 18,2% των γυναικών είναι παχύσαρκοι. Το συμπέρασμα είναι ότι στο γενικό Ελληνικό πληθυσμό το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 48,1% σε άτομα ηλικίας 20-70 ετών, που σημαίνει ότι περίπου 1 στους 2 Έλληνες είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, οφείλεται δηλαδή σε ένα πλήθος παραγόντων (περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ψυχολογικοί, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κα).

Παθολογικές καταστάσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η διαταραχή της γλυκόζης συναθροίζονται στον παχύσαρκο ασθενή (Clinical Guidelines NIH, 1998).
Άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι:
Γαστρεντερικό σύστημα: χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ
Μυοσκελετικό σύστημα: οστεοαρθρίτιδα
Δερματικές μεταβολές: ραβδώσεις, υπερτρίχωση κ.ά.
Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου
Νεοπλασίες: καρκίνος παχέος εντέρου, προστάτη, μαστών κ.ά.
Ενδοκρινικές διαταραχές: υπογονιμότητα, αμηνόρροια
Ψυχολογικά προβλήματα

Μανίκα Βάσια, Bsc
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονική Συνεργάτιδα Σχολής Χορού "Latina Loca"

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Διατήρηση του φυσιολογικού βάρους

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διατηρηθεί το φυσιολογικό βάρος εφ' όρου ζωής είναι να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα 30-45 λεπτά φυσικής δραστηριότητας και να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειές μας που μας οδήγησαν στην απόκτηση των περιττών κιλών.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες συμβουλές για να μειώσετε και να διατηρήσετε το βάρος που χάσατε:


-Μασάτε το φαγητό σας αργά και τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι μεταξύ κάθε μπουκιάς.
-Αφήνετε ένα μικρό μέρος από το φαγητό σας στο πιάτο σας μετά από κάθε γεύμα.
-Γεμίζετε το πιάτο σας στην κουζίνα στην αρχή του γεύματος και μην τοποθετείτε μπροστά σας πιατέλες με φαγητό.
-Να τρώτε μόνο σε ένα ή δυο σημεία (π.χ. στην κουζίνα και την τραπεζαρία).
-Όταν τρώτε μην κάνετε άλλα πράγματα, π.χ. βλέπετε τηλεόραση.
-Μην τρώτε, ενώ στέκεστε όρθιοι.
-Προσπαθήστε να κρατάτε ημερολόγιο καταγραφής κατανάλωσης των τροφίμων που τρώτε καθώς και κάτω από ποιες συνθήκες.
-Να έχετε πάντα διαθέσιμα σνακ χαμηλών θερμίδων.
-Μην πηγαίνετε για ψώνια στο super market πεινασμένοι. Ετοιμάστε έναν κατάλογο με αυτά που χρειάζεστε από πριν και μην προσθέτετε σε αυτόν όταν ψωνίζετε.
-Αν παραβιάσατε τη δίαιτά σας σε κάποια περίπτωση, μην το χρησιμοποιήσετε σαν δικαιολογία να σταματήσετε εντελώς τη δίαιτα. Αναγνωρίστε ότι πισωγυρίσματα συμβαίνουν πάντα και επιστρέψτε στο πρόγραμμα ελέγχου του βάρους σας.

Μανίκα Βάσια, BSc
Κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονική Συνεργάτιδα Σχολής Χορού "Latina Loca"

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Ορθορεξία

Εκτός από την βουλιμία και την ανορεξία, υπάρχει και άλλη μια νεοεμφανιζόμενη διαταραχή λήψης τροφής, η ορθορεξία.

Ορθορεξία είναι η παθολογική εμμονή με την κατανάλωση “αμόλυντου- αγνού” φαγητού. Ενώ ο βουλιμικός και ο ανορεξικός ασχολούνται κυρίως με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν, ο ορθορεκτικός εμμένει στην ποιότητα. Το άτομο προσπαθεί να βελτιώσει τις διατροφικές του επιλογές, δείχνει προτίμηση σε προϊόντα που θεωρούνται υγιεινά, αρχίζει να εκδηλώνει ενδιαφέρον για την θρεπτική αξία, την προέλευση και τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων που καταναλώνει. Συνήθως προτιμά τα βιολογικά τρόφιμα και ενδεχομένως να καταλήξει στην χορτοφαγία.

Η διαταραχή ξεκινά όταν η ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού και μετατρέπεται σε εμμονή και ψυχαναγκασμό για την ορθή, κατά την γνώμη του ατόμου, επιλογή των τροφίμων που καταναλώνει.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουμε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, αλλά φαίνεται ότι η διαταραχή αυτή επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Συνήθως, τα ορθορεκτικά άτομα είναι υποχονδριακά και πάσχουν από κάποια χρόνια ψυχοσωματική ασθένεια, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση της διαταραχής αυτής σε άτομα που ασχολούνται μανιωδώς με την άσκηση.
Η αντιμετώπιση της ορθορεξίας θα πρέπει να γίνεται πρωτίστως από εξειδικευμένο ψυχολόγο ώστε να επιτευχθεί ψυχολογική ισορροπία στο άτομ και στην συνέχεια να ζητείται η βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου για την σωστή ενημέρωση των διατροφικών επιλογών.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Υπερφαγία

Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, πως ψυχογενής βουλιμία συνοδεύεται από επεισόδια υπερφαγίας, το αντίστροφο όμως δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί δηλαδή ένα άτομο να εμφανίζει επεισοδιακή υπερφαγία χωρίς να είναι βουλιμικό.

Τα τελευταία χρόνια, η υπερφαγία θεωρείται μα ξεχωριστή διατροφική διαταραχή και συναντάται κυρίως σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Συνήθως, παρουσιάζεται όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως το στρες, ο θυμός, το άγχος, η μοναξιά, η λύπη και η πλήξη και για τον λόγο αυτό ονομάζεται πιο συχνά συναισθηματική υπερφαγία.

Δεν υπάρχουν διεθνή κριτήρια για την υπερφαγία, ούτε σαφείς ενδείξεις. Μπορούμε όμως να την ξεχωρίσουμε από την βουλιμία γιατί έχουν την εξής διαφορά: τα άτομα που εμφανίζουν επεισοδιακή υπερφαγία ΔΕΝ καταφεύγουν σε πρόκληση εμέτου ή χρήση καθαρτικών ουσιών (όπως συμβαίνει στην βουλιμία).

Χαρακτηριστικό επίσης της πάθησης είναι ότι τα άτομα αυτά μπορεί να ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα ελέγχου βάρους, το οποίο και εφαρμόζουν κανονικά, εκτός από αυτά τα επεισόδια υπερφαγίας (οι στατιστικές δείχνουν ότι συμβαίνουν συχνότερα το βράδυ - νυχτερινή υπερφαγία).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η προτίμησή τους στις λιπαρές τροφές, στα γλυκά και τα αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. παγωτά, σοκολάτες, πατατάκια, πίτσες κ.ά.).

Όπως και όλες οι διαταραχές λήψης τροφής, η υπερφαγία αποτελεί μια πολυπαραγοντική διαταραχή, επομένως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από μια θεραπευτική ομάδα που να αποτελείται από ιατρό, ψυχολόγο και κλινικό διαιτολόγο.

Με δεδομένο ότι τα άτομα αυτά είναι συνήθως παχύσαρκα, θα πρέπει να γίνεται εκπαίδευση από τον ειδικό διαιτολόγο για τις σωστές διατροφικές επιλογές και να ακολουθείται ένα πρόγραμμα ήπιας απώλειας βάρους (στόχος είναι η μείωση κατά 10% του σωματικού βάρους).

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Ψυχογενής βουλιμία

Τα άτομα που παρουσιάζουν βουλιμία εμφανίζουν επανειλημμένα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου υπερφαγίας τα άτομα αυτά αισθάνονται ότι έχουν χάσει τελείως τον έλεγχο και αδυνατούν να σταματήσουν. Το επεισόδιο υπερφαγίας διακόπτεται συνήθως εξ αιτίας ορισμένων συνθηκών, π.χ. επειδή παρεμβαίνει κάποιος τρίτος ή όταν το άτομο αισθανθεί δυσφορία, πόνο ή ναυτία.

Τα επεισόδια υπερφαγίας συνίστανται στην κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θερμιδική αξία, που συνήθως είναι γλυκές ή ευκολομάσητες τροφές και μπορούν να καταναλωθούν γρήγορα π.χ. παγωτά, πάστες, κέικ κτλ. Συνήθως διαρκούν λίγο (το πολύ 2-3 ώρες) αλλά η ποσότητα τροφής που καταναλώνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα έτρωγε ένα φυσιολογικό άτομο υπό παρόμοιες συνθήκες.

Χαρακτηριστικό για τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία είναι ότι σαν χαρακτήρες είναι τελειομανείς και δίνουν εξαιρετική σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση. Όμως, παρά το γεγονός αυτό, δεν τρέφουν εκτίμηση για τον εαυτό τους και νιώθουν ενοχές για την αδυναμία αυτοελέγχου. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από βουλιμία προβαίνουν συχνά σε επανορθωτικές πράξεις μετά από υπερφαγία, προκειμένου να αποτρέψουν την αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα προκαλούν έμετο ή παίρνουν καθαρτικά, διουρητικά ακόμη και κλύσματα. Άλλες φορές μπαίνουν σε διαδικασία απόλυτης νηστείας ή εξαντλητικής σωματικής άσκησης.

Διαγνωστικά Κριτήρια (με βάση τα διεθνή κριτήρια κατά DSM-IV)

Επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας
Ένα επεισόδιο υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:
- υπερκατανάλωση φαγητού μέσα σε μία διακριτή χρονική περίοδο (π.χ. σε μια περίοδο 2 ωρών) μια ποσότητα φαγητού που είναι σαφώς μεγαλύτερη από όση θα έτρωγαν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου και κάτω από παρόμοιες περιστάσεις
- μια αίσθηση έλλειψης ελέγχου του πόσο και τι τρώει κάποιος κατά τη διάρκεια του επεισοδίου
Επανειλημμένη ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά για να αποτρέψει την απόκτηση βάρους
Π.χ. πρόκληση εμέτου, λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμάκων, νηστεία, υπερβολική άσκηση
Η υπερφαγία και οι άλλες ακατάλληλες αντιρροπιστικές συμπεριφορές συμβαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστο δυο φορές την εβδομάδα για μια περίοδο μεταξύ 3 και 6 μηνών
Το επίπεδο αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης επηρεάζεται από το σωματικό βάρος και τη σωματοδομή
Αιτιολογία

Συχνά, μετά από περιόδους έντονου άγχους που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου (παράλληλα συνήθως με μειωμένη ικανότητα διαχείρισης ή αντίστασης σε στρεσογόνες καταστάσεις) προκαλούνται σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογική του κατάσταση.

Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν οικογενειακή καταπίεση, δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις, μη επιτυχημένες σχολαστικές δραστηριότητες, έντονο αίσθημα μοναξιάς, περίοδος δυνατών αλλαγών, αδυναμία συμφιλίωσης με το σώμα. Μέσα στα πλαίσια της χαμηλής αυτοεκτίμησης, προσπαθώντας το άτομο να αποκαλύψει την αιτία του «κακού» βάζει τον εαυτό του σε μια διαδικασία αλλαγών, μέρος της οποίας συχνά είναι και η εξωτερική εμφάνιση.

Ενδείξεις ύπαρξης βουλιμίας

Δυστυχώς, δεν έχουμε τόσο σαφείς ιατρικές ενδείξεις. Συνήθως, το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό, ίσως και λίγο υψηλότερο από το φυσιολογικό. φυσιολογικόΤο άτομο συνήθως παραπονείται για κρίσεις βουλιμίας και ζητά βοήθεια με την χρήση καθαρτικών. Μερικές ενδείξεις όμως είναι οι παρακάτω:

Συνεχή επεισόδια υπερκατανάλωσης, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα
Πρήξιμο της παρωτίδας και των σιελογόνων αδένων που συνδέεται με την πρόκληση εμετού
Διάβρωση της αδαμαντίνης στις οπίσθιες επιφάνειες των δοντιών εξαιτίας της όξινης φύσης των γαστρικών υγρών που έρχονται σε επαφή με τα δόντια με τους συχνούς εμετούς
Χαρακτηριστική είναι η ένδειξη του Russel: η ύπαρξη, δηλαδή, μώλωπα ή κάλων στα δάχτυλα - δευτερογενής ένδειξη από την συνεχή προσπάθεια πρόκλησης εμετού
Αντιμετώπιση

Τα αίτια της βουλιμίας είναι, κυρίως, ψυχολογικής φύσεως, επομένως, για την σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πάθησης είναι απαραίτητη η σύσταση μιας θεραπευτικής ομάδας από γιατρό, ψυχολόγο και διαιτολόγο.

Η ψυχολογική υποστήριξη τόσο του ασθενούς, όσο και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος κρίνεται αναγκαία, γιατί ο ίδιος ο ασθενής πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται ή δεν παραδέχεται το πρόβλημα.

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η πάθηση, τόσο πιο ουσιαστική μπορεί να γίνει η θεραπεία, αλλά και να προληφθούν χειρότερες καταστάσεις, αν και η θνησιμότητα δεν είναι αντίστοιχη με αυτή της ψυχογενούς ανορεξίας. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο πρώτο στάδιο της πάθησης (περίπου τα πρώτα 2 χρόνια – στάδιο νεύρωσης) η κατάσταση είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί, ενώ όταν προχωρήσει στο στάδιο της ψύχωσης η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Μπορεί να χρειαστεί αντικαταθλιπτική αγωγή, διότι τα άτομα αυτά συχνά πάσχουν από κατάθλιψη, αν και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι αμφιλεγόμενη.

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του επιστήμονα διαιτολόγου στην αντιμετώπιση της πάθησης. Σκοπός της διατροφικής παρέμβασης είναι η αλλαγή της συνολικής διατροφικής συμπεριφοράς και η υιοθέτηση νέων υγιών συνηθειών.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να εκπαιδευτεί το άτομο ολοκληρωμένα και σωστά πάνω σε θέματα διατροφής, να αποκτήσει βασικές διατροφικές γνώσεις και να καταρριφθούν μύθοι που οδηγούν σε λαθεμένη και πολλές φορές επικίνδυνη διατροφική συμπεριφορά.

Τέλος, θα πρέπει να ενημερώνεται και το άμεσο συγγενικό περιβάλλον του ατόμου, ώστε να μην μένει μόνο του κατά την διάρκεια του γεύματος.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Ψυχογενής ανορεξία

Στην ουσία, ο όρος είναι αποπροσανατολιστικός, καθώς οι πάσχοντες έχουν φυσιολογική όρεξη, την οποία όμως συνειδητά ελέγχουν επίμονα και περιοριστικά, δίνοντας στη συνήθεια αυτή διαστάσεις ψυχογενούς φαινομένου.

Οι τρόποι εκδήλωσης αυτού του συνδρόμου μας επιτρέπει να διακρίνουμε την ανορεξία σε δύο τύπους, στον περιοριστικό και στον υπερφαγικό – καθαρτικό. Κατά τον πρώτο, το άτομο επιτυγχάνει την απώλεια βάρους με την σπασμωδική και αντιδραστική αυτεπιβολή αυστηρής δίαιτας (ή/ και πλήρους νηστείας) και έντονης άσκησης. Στον δεύτερο και πιο παρεμβατικό για την φυσιολογική διατροφική συνήθεια τρόπο, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται με αυτοπρόκληση εμετού, με λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή ενεμάτων ύστερα από υπερφαγικό ή μη επεισόδιο.

Διαγνωστικά κριτήρια

Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος για την ηλικία και το ύψος του.
Έντονος φόβος του ατόμου μήπως πάρει βάρος ή γίνει παχύ, ακόμα και όταν το βάρος του είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού.
Διαταραχή στην εικόνα σώματος, δηλαδή στον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται το βάρος ή το σχήμα του σώματός του. Αδικαιολόγητη επιρροή του σωματικού βάρους ή του σχήματος στην αυτοεκτίμηση του ατόμου καθώς επίσης και άρνηση της σοβαρότητας του παρόντος χαμηλού σωματικού βάρους.
Σε γυναίκες, αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσίων μετά την έναρξη της περιόδου.
Αιτιολογία

Δυστυχώς, η ανορεξία είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή που οφείλεται σε ψυχολογικούς, βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Οι ψυχολογικές θεωρίες υποστηρίζουν πως η ανορεξία εκφράζει μία φοβική στάση του ατόμου απέναντι στην τροφή, εξαιτίας της σεξουαλικής έντασης, κυρίως στην εφηβική ηλικία. Οπότε το άτομο ασυνείδητα θεωρεί ότι με την άρνηση της τροφής μπορεί να αναστείλει και οποιαδήποτε σεξουαλική ορμή.

Η απαρέσκεια του σώματος, η τελειοθηρία, η βουλιμία, ο φόβος ωρίμανσης, η δυσπιστία στις διαπροσωπικές σχέσεις και η αδυναμία αναγνώρισης πείνας και κορεσμού μπορούν να προδιαθέσουν ένα άτομο στο να γίνει ανορεκτικό. Κατά μεγάλο όμως ποσοστό και ως στίγμα της εποχής η ανορεξία οφείλεται στη συνεχή πίεση και προβολή για ένα αδύνατο και καλλίγραμμο σώμα, στην έμφαση που δίνεται στην ομορφιά, καθώς και στην υπερβολική ενασχόληση με την εξωτερική εικόνα ως άμεση ή έμμεση κοινωνική επιταγή.

Ενδείξεις ύπαρξης ανορεξίας

Υπερβολική ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος
Δυσαρέσκεια προς το βάρος και σχήμα σώματος
Υπερβολικά έντονη άσκηση, πέρα από ένα ορθολογικό πρόγραμμα προπονήσεων
Ενοχές μετά το φαγητό
Αμηνορρυσία ή διαταραχές στον έμμηνο κύκλο
Κόπωση και μυϊκή ατονία
Αγχώδης ή τυπολατρική συμπεριφορά κατά την ώρα των γευμάτων
Κατάθλιψη και συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις (αμφιθυμία)
Αδύναμα νύχια και μαλλιά
Υπόταση και ζαλάδες
Άρνηση να αποκτήσει κανείς φυσιολογικό βάρος, ακόμα και αν ζυγίζει λιγότερο
κατά 15% ή και περισσότερο του φυσιολογικού
Αντιμετώπιση

Το πιο βασικό στοιχείο για την επιτυχία της θεραπείας της ανορεξίας, αλλά και οποιασδήποτε διαταραχής, είναι η αποδοχή του προβλήματος.

Εφόσον πρόκειται για διαταραχή με πολυπαραγοντικά αίτια, η αντιμετώπιση θεραπευτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς. Η θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει κατά πρώτον λόγο στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους και στην επαναφορά φυσιολογικών διαιτητικών συνηθειών, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι βιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ασιτίας. Δεν επιτρέπεται να συμβιβαστεί ο διαιτολόγος με τις παθολογικές πεποιθήσεις και στάσεις του ασθενούς απέναντι στις τροφές καθώς επίσης απαγορεύεται να γίνει «παζάρεμα» των στόχων της θεραπείας. Οι υποτιθέμενες γνώσεις των ανορεκτικών είναι επιλεκτικές, προερχόμενες από αμφίβολες πηγές, συνήθως ακραίες και λαθεμένες.

Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ψυχολογικά, γνωσιακά, συμπεριφοριστικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή και να αντιμετωπιστεί η πραγματική αιτία του προβλήματος. Σημαντικά βοηθάει η γνωστική ψυχοθεραπεία, συμβάλλοντας στη διόρθωση των λαθεμένων αντιλήψεων των ασθενών για τις ανάγκες, τα αισθήματα και την ικανότητάς τους να ελέγξουν την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους. Για τους παραπάνω λόγους διαφαίνεται η σημασία της πλήρους σύνθεσης της θεραπευτικής ομάδας, η οποία πρέπει να αποτελείται από τον γιατρό, τον επιστήμονα ψυχολόγο και τον κλινικό διαιτολόγο.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Mambo

Το mambo είναι ένα είδος χορού που προέρχεται από την Κούβα, από εντόπια αποικία της Αϊτής. Στην αρχαία πολιτεία της Αϊτής, «mambo» ήταν ο τίτλος βουντού ιέρειας, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της στους κατοίκους ως σύμβουλος, θεραπεύτρια, εξορκίστρια, προφήτης, πνευματικός οδηγός και διοργανωτής της δημόσιας διασκέδασης. Πάντως, δεν υπάρχει σήμερα χορός στην Αϊτή που να τον αποκαλούν mambo, άσχετα αν ο τόπος ήταν αφορμή επινόησης του χορού.
Πώς λοιπόν επινοήθηκε αυτό το είδος χορού; Η μόδα του Swing (είδος jazz ακουσμάτων) και της κουβανέζικης μουσικής και ο τακτικός συνδυασμός τους, παρήγαγε αυτόν το συναρπαστικό ρυθμό, που σαν εναλλακτική δημιούργησε κινησιολογικά τον αισθησιακό χορό του Μambo. Το Μambo δε θα μπορούσε να συλληφθεί ως ρυθμός (τόσο ακουστικά όσο και κινησιολογικά) αν προηγουμένως δεν είχε επινοηθεί η αμερικάνικη και κουβανέζικη μουσική, καθώς και το πάντρεμα μεταξύ τους, που οδήγησε σε αυτό το νέο είδος Ballroom Dancing. Ο χορός Mambo έχει αποδοθεί ως θεμελίωμα κυρίως του καλλιτέχνη Perez Prado, ο οποίος προώθησε το χορό σε τροπικά νυχτερινά clubs στην Αβάνα το 1943. Από τότε, ακολουθώντας τα βήματά του και άλλοι μαέστροι (band-leaders), όπως οι Tito Rodriquez, Pupi Campo, Tito Puente, Machito & Xavier Cugat, επινόησαν και άλλα δικά τους στυλ σε αυτό το είδος χορού και μετέτρεψαν το mambo σε «ξέφρενο» χορό. Το mambo, όσον αφορά τη μουσική εκτέλεση, αρχικά είχε παρόμοια ακούσματα με rumba ρυθμούς και μία επαναλαμβανόμενη τζαζ μουσική φράση στο τέλος κάθε μουσικής πρότασης. Θα μπορούσε να αποδοθεί ως riff ή rumba κομμάτι με έμφαση στο 2 και στο 4 ενός μέτρου 4/4. Οι ιθαγενείς Κουβανοί και γενικά οι μουσικοί εκτελεστές του mambo, χωρίς καθόλου εξάσκηση θα μπορούσαν φυσικά να δώσουν τους τονισμούς διαφορετικά, διατηρώντας όμως το βασικό μελωδικό μοτίβο.
Πρωτοεμφανίστηκε επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πάρκο «Plaza Ballroom» της Νέας Υόρκης, το οποίο ήταν ένα στέκι χορευτών από το Harlem. Το mambo απέκτησε μεγάλη φήμη το 1947 στο Palladium και σε άλλα φημισμένα χορευτικά κέντρα, όπως: “China Doll”, “Havana”, “Madrid” και “Birdland”.
H τροποποιημένη μορφή του Mambo (μιας και η αρχική μορφή του είχε πολλά επικίνδυνα ακροβατικά στοιχεία) παρουσιάστηκε δημοσίως σε στούντιο χορού, φημισμένα ξενοδοχεία αναψυχής και σε νυχτερινά κέντρα στη Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι. Η επιτυχία ήταν πλέον μία πραγματικότητα. Οι χορευτές του mambo σύντομα έγιναν γνωστοί ως Mambonicks. Η φήμη και η δόξα του χορού αυτού δεν κράτησε και για πολύ και σήμερα το mambo έχει περιοριστεί κυρίως σε κύκλους προχωρημένων χορευτών. Οι περισσότεροι δάσκαλοι ballroom dancing έχουν τη σύμφωνη γνώμη ότι το mambo είναι ένας από τους πιο δύσκολους χορούς. Μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του χορού αυτού είναι ότι οδήγησε στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός νέου είδους χορού, του γνωστού Cha-Cha. Το mambo σήμερα έχει σχετικά επανακτήσει τη δημοσιότητά του κυρίως χάρη σε κινηματογραφικές ταινίες με τον Eddie Torres (φημισμένος χορευτής mambo, χορογράφος, διδάσκαλος). Ο Eddie είναι ένας φανατικός οπαδός των ballroom χορών, με κύριο αντιπροσωπευτικό στυλ, αυτό του mambo. Ήταν και είναι κύριος υποστηρικτής και αναζωογοννητής των ballroom dances στις ΗΠΑ, o οποίος, αποκτώντας πολλούς οπαδούς, προσπάθησε και κατάφερε να επαναφέρει το μάμπο στην επικαιρότητα. Είναι μάλιστα γνωστός ως «Ο mambo Βασιλιάς των Latin χορών» (the Mambo King of Latin Dance) . O Torres είναι αποφασισμένος να επαναπροσδιορίσει αυτό το είδος χορού ως αυθεντικό νυχτερινό στυλ χορού, που στη δεκαετία του 1990 γίνεται προοδευτικά γνωστό ως Salsa. Μάλιστα τοποθετεί το mambo ως ένα χορό που δέχτηκε και δέχεται επιρροές από Αφρικάνικο χορό, κουβανέζικο, τζαζ, hip-hop, ακόμη και από μπαλέτο. Γενικά, δεν υπάρχει –κατά τα λεγόμενά του- εξάντληση βηματολογικού ρεπερτορίου.
Τα πιο γνωστά τραγούδια mambo είναι τα ακόλουθα: Mambo Italiano, Papa Loves Mambo, Mambo #5, I Saw Mommy Do The Mambo, They were Doin’ The Mambo. Ένα από τα πιο γνωστά μουσικά album Mambo είναι αυτό των Hernandez & the Mambo Kings Orchestra, όπου παίζουν κομμάτια που πρωτοέπαιξαν στις μέρες δόξας τους οι μπάντες των Tito Puente και Tito Rodriquez.
Τέλος, αν και οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το mambo ως έναν πολύ γρήγορο χορό, στην ουσία του είναι αργός και συγκεκριμένος (απαιτεί μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις), όπου οι εκτελεστές του δεν κινούνται και πολύ.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από το CINEEK o­nline magazine for the Alternative culture.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Tao of Tango

«Μια μικρή, όμορφη σάλα του tango μπορεί να γίνει ένας ιερός χώρος όπου κάποιος μπορεί να χορέψει μέσα από τις αναμνήσεις και το κάρμα.»

Ο Goswami Kriyananda, ιδρυτής του Ναού του Kriya Yoga στη δυτική πλευρά του Σικάγου, λέει ότι εμείς οι κάτοικοι της Δύσης περνούμε τη ζωή με ακόρεστες ορέξεις, κυριευμένοι από τις επιθυμίες του εγώ μας, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να χάσουμε την πραγματική ουσία. Αυτός ενθαρρύνει την pratyabara (αίσθηση υποχώρησης), και παρακινεί την αποκόλληση από την επιθυμία μέσω εξάσκησης με pranayama, mantra, και yoga. Όμως εγώ βρήκα την απαγκίστρωση από το σώμα, μια απογοήτευση, αν δεν είναι μάταια διαδικασία. Αντίθετα, βρήκα μια άλλη τεχνική να απελευθερώνει την ψυχή: το tango.

Mένοντας στην άκρη στο tango club, κρατώντας τις πιέτες της γκρι φούστας μου, ατένιζα πάνω από τα ζευγάρια που κινούνταν αριστερόστροφα γύρω στο πάτωμα χορού σε μια staccato μελωδία, τη λάμψη που είχαν οι Disco μπάλες. Τα περισσότερα ζευγάρια, με μάτια ερμητικά κλειστά, φαίνονταν να δαμάζουν τα κύματα της προσωπικής τους έκστασης.

Μια γυναίκα, της οποίας η μακριά γκριζαρισμένη πλεξούδα της έφτανε μέχρι τη μέση της, έκανε ένα σεμνότυφο ochos, μια σειρά από δυνατά χτυπήματα σε μια φιγούρα σε μορφή οχτώ, με ένα σχεδόν αόρατο γλείψιμο ευχαρίστησης στα χείλη της. Εκτός από αυτή, μια βασίλισσα του tango κίνησε ελαφρά το πόδι της, στο οποίο φορούσε διχτυωτή κάλτσα, αντίκρυ του πατώματος, σε ένα αργό ημικύκλιο προτού ανεβάσει απότομα το μυτερό της τακούνι στο μπούτι της.

Για μένα, το tango είναι ένα είδος μεσολάβησης μεταξύ της λαχτάρας και της samtosha (ευχαρίστησης). Με αυτό το περιορισμένο πάθος, ο χορός υπερβαίνει τα όρια της δυϊστικής σκέψης. Σαν μια εξάσκηση, το tango απαιτεί ταυτόχρονη υποχώρηση και πειθαρχία. Στην πιο φτωχή μορφή του, αυτό είναι εξυγίανση της ψυχής, δυο σώματα πιέζονται στήθος με στήθος, ακολουθώντας μια αόρατη γραμμή αναπνοής και ενέργειας.

Όπως αιωρούμαι μέσα στην cruzada, το ένα πόδι ακολουθεί το άλλο, χάνω κάθε αίσθηση του χρόνου και του χώρου, όπως στον διαλογισμό. Ακόμη ενώ χορεύω είμαι τελείως προσηλωμένη, γνωρίζοντας– όπως και στη yoga- τις πιο επιδέξιες και περίπλοκες κινήσεις της εσωτερικής μου ανατομίας. Όταν πιέζομαι πάνω στον παρτενέρ μου, μπορώ να νιώσω τον χτύπο της καρδιάς του κάτω από το λεπτό μεταξένιο του πουκάμισο, το κοκκίνισμα του μάγουλού του, τη θέρμη του χεριού του στην πλάτη μου.

Στο tango, δυο άγνωστοι συναντιόνται και, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αν είναι σωστή η χημεία, διερευνάται η ενδόμυχη πάλη της επιθυμίας, η ένταση μεταξύ κυριαρχίας και υποταγής. Και όταν στο τέλος παραδοθούν σαν ένα, τα σώματά τους γίνονται ένα και τα βήματα τους είναι τόσο συγχρονισμένα, οι αστράγαλοι τους φαίνονται ενωμένοι, η πάλη τελείωσε. Εκείνη τη στιγμή, το Zen του tango ξυπνάει.

Ένας συγγραφέας του tango, ο Rafael Flores, γράφει ότι η υπέρβαση του χορού βασίζεται στα ανθρώπινα συναισθήματα: ’Μέσα του βρίσκουμε αγάπη, μίσος, ελπίδα και δυσανασχέτηση, επιβεβαίωση για τη ζωή και το θάνατο, μετασχηματιζόμαστε μέσα από το ρυθμό και την ποίηση.’ Μια μικρή, όμορφη σάλα του tango μπορεί να γίνει ένας ιερός χώρος όπου κάποιος μπορεί να χορέψει μέσα από τις αναμνήσεις και το κάρμα.

Με αυτό τον τρόπο, ένας χορός ο οποίος συγχέεται με σεξουαλικότητα επιτυγχάνει τον ίδιο στόχο με την pratyahara. Στο διαλογισμό, η pratyahara κορυφώνεται όταν η citta vritti (η σύγχυση του μυαλού) εξαγνίζεται και έτσι η αίσθηση του να καταγράψει δεδομένα σταματάει, επιτρέποντας στα μάτια του μυαλού να εστιάσουν στο εσωτερικό.

Εγκαταλείποντας το ρυθμικό χτύπο lila (‘ κοσμικός χορός ’) του tango, συλλογίζομαι και συγκεντρώνομαι στην κίνηση. Τα κύματα μουσικής, ο μυστηριώδης ήχος από ένα πιάνο, ή η θλιβερή γοερή κραυγή από το ακορντεόν όπως το bandoneon με εξάγνισαν και τώρα νιώθω βαπτισμένη, περιχαρής, θρεμμένη σε σώμα και ψυχή.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘Tao of Tango’ του Deirdre Guthrie.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Ο λόγος που χορεύω tango

Ο χορός είναι μια από τις πιο στοιχειώδης μορφές τέχνης. Εκφράζει τις εμπειρίες της ζωής μας και της προσωπικότητας μας μέσα από κινήσεις του σώματός μας.Το Tango Argentino διευκολύνει την συναισθηματική, κοινωνική και φυσική μας ολοκλήρωση. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση μας, βελτιώνει τις σχέσεις, διευρύνει τις πιθανότητες τις κίνησης, ευνοεί τον αυτοέλεγχο και είναι αποτελεσματικό στη διαχείριση του stress και της κατάθλιψης. Η μουσική του είναι ένα μίγμα μελαγχολίας, συναισθηματικού ανύψωσης, αφηρημένης έκφρασης, αγωνίας, θυμού και απογοήτευσης, σε περιβάλει σαν να βρίσκεται στον αέρα με μια τέτοια ομορφιά που κινεί την καρδιά και αναταράζει την ψυχή.Τα λόγια των στοίχων του είναι ποιήματα όπως το πινέλο ενός ζωγράφου αφήνει επάνω στον καμβά εικόνες της πόλης, της γειτονιάς, τους δρόμους που μεγάλωσες, που έπαιξες, που ερωτεύτηκες και υπέφερες. Μητέρες, φίλους, εραστές, cafe, cabaret, ιπποδρόμους, θριάμβους, αποτυχίες, απογοητεύσεις, ηρεμία και αναταραχή είναι το θέμα από το οποίο εμπνέονται και παίρνουν μορφή.Το tango δεν απαιτεί καμία προκατάληψη, έχεις μια διαφορετική εμπειρία με κάθε παρτενέρ, μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου μέσα από την παροδική συναναστροφή με τους άλλους χορευτές. Αναφέρεται σε δυο ανθρώπινες υπάρξεις, αφοσιωμένοι σε μια μουσική γεμάτη πάθος. Δυο οντότητες οι οποίες είναι αυτοελεγχόμενες αλλά έχουν ενωθεί σε μια. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο χορός ενός ζευγαριού είναι ένα πλάσμα με δυο κεφάλια, τέσσερα χέρια, τέσσερα πόδια και μόνο μια κάρδια. Η πρόσκληση σε χορό είναι μια αόρατη ένωση, ένας σιωπηλός διάλογος μεταξύ των ματιών και των χειρονομιών. Συνάντησα την παρτενέρ μου στο dance floor, στάθηκα μπροστά της. Προσέφερα το αριστερό μου χέρι και έλαβα το δεξί της μαζί με ένα χαμόγελο.Έβαλα το δεξί μου χέρι γύρω από τη πλάτη της, λύγισα λίγο τα γόνατα μου, και πήρα μια βαθιά αναπνοή καθώς τέντωνα το στήθος μου προς τα πάνω.Την κράτησα στα χέρια μου για ένα λεπτό έως ότου νιώσω του βάρους του σώματός της... συγκεντρώθηκα στο χτύπο, άφησα τη μουσική να εισβάλει στο σώμα και την καρδιά μου και άρχισαν τα συναισθήματά μου να χορεύουν, οι χαρές μου, οι λύπες μου, οι ελπίδες μου και οι απογοητεύσεις μου. Νιώθω ελεύθερος, νιώθω τη ζωή μου, ταλαντεύομαι στον αέρα και ξεγλιστρώ μακριά. Όταν η μουσική σταματάει την κρατώ στα χέρια μου για λίγα λεπτά ακόμα, αναλογίζομαι τα ονειροπόλα μάτια της γεμάτα με ευγνωμοσύνη, χαμογελώ και τη συνοδεύω ξανά πίσω στη θέση της.

Αυτός είναι ο λόγος που χορεύω tango.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου 'The reason I dance tango' και αναφέρεται στον κατά τα άλλα τόσο απλό αλλά με τόση ουσία λόγο που κάποιος χορεύει tango.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Gutter Dancing - Giving Salsa A Bad Name

Κατά τη διάρκεια ενός υπέροχου τραγουδιού, χορεύουν όλοι σαν μια θύελλα. Φαίνονται καταπληκτικοί!! Το στιλ του πολύ ιπποτικό και το δικό της πολύ κομψό. Ένα μικρό πλήθος μαζεύτηκε και τους κοιτούσε να χορεύουν. Ξαφνικά, αυτός άρχισε να χορεύει μπροστά της, την άρπαξε από τους γοφούς, γονάτισε και μερικές ίντσες μακριά από τον καβάλο της, άρχισε να κουνάει το πρόσωπό και τη γλώσσα του εμπρός πίσω. Το κοινό σοκαρίστηκε. Τα χαμόγελα τους εξαφανίστηκαν, κοιτάχτηκαν μεταξύ τους, έβαλαν το χέρι στο στόμα και άρχισαν να κουνούν τα κεφάλια τους αρνητικά. Κάποιοι έκλεισαν ακόμα και τα μάτια τους από ντροπή. Αυτό που κάποτε ήταν μια υπέροχη παράσταση, τώρα έχει μετατραπεί σε έναν απωθητικό Βρώμικο Χορό.

Το κοινό ξεχνάει το πόσο καλά χόρεψαν... αυτοί θυμούνται μόνο το τι της έκανε. Αυτή δεν είναι γυναίκα του, δεν είναι αρραβωνιαστικιά του, είναι μόνο ένα κορίτσι που τον κοιτούσε αθώα, εντελώς σοκαρισμένη από αυτό που έκανε εκείνος. Είναι κατάπληκτη... τον κοιτάζει, προσπαθεί να γυρίσει από την άλλη πλευρά, βγάζει μια κραυγή, προσπαθεί να το διακωμωδήσει λίγο αλλά βαθιά μέσα της νιώθει ταπεινωμένη γι’ αυτό που της έκανε.Αυτός είναι ένας καταπληκτικός χορευτής αλλά... γιατί έπρεπε να το κάνει αυτό? Τι είδους ικανότητα απαιτούσε?? Μερικοί τύποι νιώθουν τέτοια έπαρση και ματαιοδοξία όντας ‘τρομεροί οδηγοί’ , όπου παίρνουν τα μυαλά τους αέρα. Πιστεύουν ότι μπορούν να επιχειρήσουν κάθε είδος σεξουαλικής έκφρασης, και δεν θα σταματήσουν σε τίποτα ακόμα και να βάλουν το πρόσωπό τους κοντά στον καβάλο μιας γυναίκας επάνω στο dance floor. Το ίδιο ισχύει και για τον ‘butt dancing’. Αυτό είναι που ο άντρας τοποθετεί τη γυναίκα μπροστά του, τη δένει επάνω του, και τρίβει το πόδι του στο πίσω μέρος του σώματός της. Είναι ακόμα χειρότερο όταν η γυναίκα τρίβεται επάνω στο πόδι του.
Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι χορός. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και περιττό και δεν θα πρέπει να γίνεται επάνω σε μια σκηνή χορού. Κυρίες μου, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το ανέχεστε αυτό. Επειδή εκείνος σας οδηγεί σε μια αηδιαστική και απωθητική κίνηση δεν σημαίνει ότι εσείς θα πρέπει να συμμετάσχετε σε αυτό ούτε ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αψηφήσετε ή να το ελαχιστοποιήσετε σαν να μην ήταν τίποτα.Κύριοι, είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι γυναίκες δεν το απολαμβάνουν ιδιαίτερα αυτό. Τα χαμόγελα τους προέρχονται από αμηχανία και ντροπή. Μου έχουν στείλει e-mail και μου έχουν πει αμέτρητες περιπτώσεις τέτοιας απαράδεκτης συμπεριφοράς την οποία όμως δεν ξέρουν πως να την αντιμετωπίσουν. Τι πρέπει να κάνουν?Οποιοδήποτε είδος τέτοιας συμπεριφοράς θεωρείται χαμηλού επιπέδου και εντελώς ελεεινή. Δεν ανήκει στην κομψή σκηνή της salsa και θα πρέπει να μείνει απ’ έξω. Αν δεις αυτού του είδους τη συμπεριφορά από άντρα στο dance floor, σταμάτα εκείνη τη στιγμή, κούνα το κεφάλι σου και το δάχτυλό σου αρνητικά λέγοντας ‘όχι’ και τελείωσε το χορό. Εάν αυτοί επιμένουν, φύγε από το dance floor. Δεν χρειάζεται να υποβάλεις τον εαυτό σου σε τέτοιου είδους ευτελή χορό. Εξάλλου ποιο το νόημα? Έχεις έρθει για να διασκεδάσεις και να περάσεις καλά και όχι να γίνεις κάποιο είδος αντικείμενου για τη σεξουαλική έκφραση αυτών των τύπων. Αν παρατηρήσεις ότι ο παρτενέρ σου προσπαθήσει να πλησιάσει προς τον καβάλο σου, γύρνα από την άλλη πλευρά, κάνε πίσω ή απλά πες ‘όχι!’. Εάν επιμείνει, άρπαξε τα μαλλιά του, και τράβηξε τον πίσω. Δεν θα πρέπει να το ανεχτείς αυτό. Αυτού του είδους η ‘κίνηση’ είναι εντελώς αδικαιολόγητη, και εξαιρετικά ακατάλληλη συμπεριφορά για το dance floor. Παιδιά, η γλώσσα σας θα πρέπει να μένει πάντα εκεί όπου ανήκει – ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ, κλεισμένη και σφαλισμένη. Και μην προσποιηθείς ότι κάνεις κάτι... γιατί οι άνθρωποι παρακολουθούν και δεν εκτιμούν ιδιαίτερα να είναι μάρτυρες σε κάτι τέτοιο, και ο σεβασμός τους για σένα θα καταρρακωθεί!
Πίστεψε με, οι θεατές βλέπουν τα πάντα. Μιλάνε. Και όταν δουν αυτό το σκουπίδι, θα πουν σκουπίδια και για σένα. Το έχω δει να συμβαίνει από πρώτο χέρι.Αυτό ισχύει και για τις γυναίκες. Ευτελής χορός, όπως όταν τρίβεσαι πάνω κάτω στο πόδι κάποιου, σε κάνει να φαίνεσαι τόσο φτηνή όσο η κίνηση από μόνη της. Με αυτό θα κερδίσεις τόσο σεβασμό όσο μια πόρνη στο κέντρο της πόλης. Μην το κάνεις. Διατήρησε το χορό σου καθαρό και διασκεδαστικό. Μην ρισκάρεις τη φήμη σου για μια ηλίθια άχρηστη κίνηση. Δεν το αξίζει.Πρόσφατα αυτό το άρθρο το παρουσίασα σε έναν παγκοσμίου φήμης δάσκαλο και εκείνος μου είπε ότι κάποιες γυναίκες είναι εξίσου κακές, αν όχι χειρότερες. Αυτός συνέχισε λέγοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις, γυναίκες θα είχαν αρπάξει τα γεννητικά του όργανα στη μέση του τραγουδιού. Εκείνος είχε αναγκαστεί να τους πει να σταματήσουν!! Αμέσως την είχε προειδοποιήσει ότι αν ποτέ έκανε κάτι παρόμοιο δεν θα χόρευε ποτέ ξανά μαζί της. Δεν είναι σωστή συμπεριφορά για μια κυρία! ‘Εμείς προσπαθούμε να σεβαστούμε τις κυρίες σε αυτό το χώρο. Εάν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές, ποιος θα τις σεβαστεί μετά??’ Σεβαστείτε τον εαυτό σας, σεβαστείτε ο ένας τον άλλο. Διατηρήστε, τη σκηνή χορού της salsa, την κομψότητα που τη διακατέχει. Δώστε στη salsa το σεβασμό που της αξίζει. Διατηρήστε τη Salsa καθαρή.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘Gutter Dancing – Giving Salsa A Bad Name...’ του Edie (The salsa Freak). Πρόκειται για ένα επικριτικό άρθρο για το Βρώμικο Χορό και όσους εμπλέκονται με αυτόν.

Πηγή πληρπφοριών: www.latin.gr

Men's Guide to Leading in Salsa

Έχω συλλέξει στην ακόλουθη λίστα στοιχεία που αφορούν κατά κύριο λόγο τους καθοδηγητές (άντρες ή γυναίκες). Δεν είναι θεμελιώδης κανόνες, αλλά δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να τους ακολουθήσεις αν δεν πηγαίνεις να χορέψεις salsa με βάση τις δικές σου πεποιθήσεις (αλλά ακόμα και έτσι να μην είναι, σιγά το πράγμα!)

Να θυμάσαι ότι η απόρριψη δεν είναι προσωπική επίθεση, και δεν έχει να κάνει με σένα. Να είσαι ριψοκίνδυνος, να ενεργείς σαν να είναι η τελευταία νύχτα που θα μπορείς να χορέψεις. Και πρόσεξε ποτέ δεν ξέρεις πότε το club πρόκειται να κλείσει, οπότε ίσως είναι πολύ καλό(λίγο υπερβολικό, το ξέρω). Οπότε ρώτα το άτομο που έχεις καρφώσει με τα μάτια σου που είναι στο dance floor.
Ο χορός της salsa είναι για διασκέδαση. Γνωρίζω πού καλά ότι συχνά υπάρχει το συναίσθημα ότι θα πρέπει να αποδεικνύουμε την αξία μας εκεί έξω επιδεικνύοντας τόσο το αριθμό και όσο την πολυπλοκότητα τον κινήσεων που γνωρίζουμε, όμως συχνά αναρωτιέμαι, αν είμαστε τόσο συγκρατημένοι και νευρικοί ώστε να ξεχνάμε να περνάμε καλά, τότε ποιο το νόημα?? Φλέρταρε με τον παρτενέρ σου. Αν δεν χαμογελάς και/ ή αν δεν νιώθεις τη μουσική, τότε πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα.
Όταν το dance floor είναι γεμάτο κόσμο κάνε μικρά βήματα και έχε στο νου σου ότι υπάρχουν και άλλοι χορευτές γύρω σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι μεγάλες κινήσεις δεν είναι κατάλληλες και θα πρέπει να προσέχεις τον follower σου ώστε να μην συγκρουστεί πάνω σε άλλα ζευγάρια. Να θυμάσαι ότι οι γυναίκες συχνά φορούν παπούτσια με εκτεθειμένες τις φτέρνες και τα δάχτυλά τους, οπότε θα πρέπει η οδηγία να δοθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο leader να είναι σίγουρος ότι η παρτενέρ του δεν θα ποδοπατηθεί.
Όταν αναρωτιέσαι για το αν θα κάνεις ή όχι σωματικά πιο εντατικές κινήσεις όπως dips, θα πρέπει να γνωρίζεις τις φυσικές ικανότητες / περιορισμούς αυτού που ακολουθεί και το επίπεδο άνεσης μεταξύ των δυο σας. Κάποιοι άνθρωποι είχαν πάθει διάφορα ατυχήματα τα οποία περιόρισαν την ικανότητα τους να κάνουν αυτές τις κινήσεις και / ή απλά ίσως δεν θέλουν να τις κάνουν, οπότε μην πάς να πετάξεις τον follower ανάμεσα στα πόδια σου εάν δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είναι ΟΚ (και τότε μόνο με προσοχή). Γνωρίζω περισσότερους από έναν followers οι οποίοι έχουν τραυματιστεί από οδηγούς οι οποίοι απλά αποφάσισαν ότι ήταν ώρα να κάνουν την ‘κίνηση Χ’ και την έκαναν χωρίς προειδοποίηση και / ή κάκιστα.
Σαν ένα συμπλήρωμα του #4, μην βγάζεις τα χέρια των followers από τις υποδοχές τους.
Να οδηγείς σε επίπεδο που να μπορεί να το χειριστεί ο παρτενέρ σου. Εάν εσύ είσαι ο Κύριος Φαντασμαγορικές Κινήσεις, μπράβο σου, αλλά μην φέρνεις σε αμηχανία την παρτενέρ σου προσπαθώντας επανειλημμένα να κάνεις κινήσεις που αυτός/ αυτή δεν έχει κάνει 2 ή 3 φορές στη σειρά. Αν θέλεις να μάθεις σε κάποιον μια καινούρια κίνηση, είναι πιο σωστό να περιμένεις μέχρι να τελειώσει ο χορός και τότε πολύ ταπεινά ρώτα αν αυτός/ αυτή θα ήθελε να του/ της δείξεις την κίνηση ή τις κινήσεις που προσπαθούσες να κάνεις. ‘Έλεγξε τον εγωισμό σου, με άλλα λόγια.
Αν ο παρτενέρ σου δεν ξέρει πολλά πράγματα γύρω από salsa solo steps (‘shines’), μην τους αφήνεις κρεμασμένους για 5 λεπτά ενώ εσύ δείχνεις στον κόσμο τις φαντασμαγορικές σου κινήσεις. Μερικές ήρεμες tippy-toe κινήσεις είναι επαρκείς, μετά γύρνα πίσω στον παρτενέρ σου ο οποίος βασίζεται σε σένα για να τον οδηγήσεις.

Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘Men's Guide to Leading in Salsa Dancing’ του Josh Remis και αναφέρει κάποιες οδηγίες προς τους καθοδηγητές.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Από την υποταγή στην υπόδειξη. Ο κρυμμένος κόσμος του Tango

Σαν δασκάλα χορού tango, πάντα μου κινούσε την περιέργεια το πως βλέπουν οι άνθρωποι το tango, και με το πέρασμα των χρόνων έχω διαβάσει πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα αυτό. Γενικά, ανακάλυψα πως αυτοί οι οποίοι γράφουν γύρω από αυτό καλλιεργούν συχνά αόριστες ιδέες. Η λέξη ‘Πάθος, για παράδειγμα, είναι μια από τις πρώτες λέξεις που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με το tango και την υποταγή της γυναίκας στο ρόλο της ως αυτή που ακολουθεί, φαίνεται να είναι η πρώτη εικόνα που τους έρχεται στο μυαλό.
Η όμοια καμπάνια για το Forever Tango, μια παραγωγή η οποία επισκέφτηκε δύο φορές το Vancouver, κεφαλαιοποίησε τον ενθουσιασμό του κοινού χρησιμοποιώντας τη σεξουαλική φύση του tango. ‘Tango. Μια κάθετη έκφραση μιας οριζόντιας επιθυμίας’ διάβασε και όμοια αντέγραψε, με posters που είχαν ως θέμα μια εικόνα ενός άντρα ο οποίος στεκόταν, τα πόδια του βρίσκονταν σταθερά χωριστά στο έδαφος, ενώ μια γυναίκα στεκόταν με το ένα της πόδι τυλιγμένο γύρω από το γοφό του. Εγώ προσωπικά δεν είμαι σίγουρα ανεπηρέαστη από τις προσδοκίες του κοινού, το οποίο εγώ υπηρετώ θεατρικά όλα αυτά τα χρόνια. Είτε αυτή η εκτέλεση είναι σε θέατρα είτε σε επίσημες κρατικές τελετές, σε γάμους ή σε γιορτές για την ενηλικίωση κάποιου εβραίου, υπήρχε η προσδοκία ότι εγώ φορούσα sexy ρούχα, με μεγάλα σκισίματα στη φούστα, και φαινόταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς. Εγώ ευχαρίστως συμφωνούσα και παραδέχομαι ότι απολάμβανα να παίζω αυτό το ρόλο.
Αν και το Forever Tango προσεγγίζει τη δημοσιότητα, η οποία βοηθούσε στο να κόψουν εισιτήρια, αφήνει το κοινό χωρίς ουσιαστικά να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι είναι το tango για τους εκατοντάδες ‘tangueros’ και ‘tangueras’ παγκοσμίως. Ο tangueros είναι αυτός ο οποίος πηγαίνει έξω πολλές φορές κάθε εβδομάδα για να χορέψει με φίλους, με ξένους, με το ταίρι του, και με τους παρτενέρ στο χορό σε ποικιλία τόπων συγκέντρωσης όπως dance halls, dance studios και café-bars. Έχω επισκεφτεί την Αργεντινή αρκετές φορές και ανακάλυψα ότι ο κόσμος του tanguero ήταν αρκετά διαφορετικός από εκείνο ενός tango performer. Η σχέση του άντρα και της γυναίκας οι οποίοι χορεύουν tango κοινωνικά ήταν ένας τομέας τον οποίο σαν performer δεν είχε χρειαστεί να τον εξερευνήσω.
Το tango έχει περιγραφεί σαν ένας από τους λίγους αστικούς λαϊκούς χορούς, ο οποίος γεννήθηκε στο Buenos Aires στην Αργεντινή περίπου 130 χρόνια πριν. Αν και υπάρχει μια διαμάχη γύρω από την ιστορία του, εγώ ανακάλυψα την καλύτερη εξήγηση για την καταγωγή του σε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ το οποίο λεγόταν Tango, η Εμμονή, η παραγωγή και η επιμέλεια έγιναν από τον Adam Boucher. Σε αυτό, ιστορικοί περιέγραφαν πώς τα παιδιά της πόλης, τα λεγόμενα ‘compadritos’ τα οποία ήταν θαμώνες στις σχολές χορού, θα ταξίδευαν στα προάστια της πόλης γιατί θα ήταν εκεί ο αφρικάνικος χορός με τύμπανα ο ονομαζόμενος candombe. Στην επόμενη επίσκεψη τους σε ένα κοινωνικό χορό στην πόλη θα εφάρμοζαν τις κινήσεις τις οποίες είχαν δει στο candombe στους πιο δημοφιλής χορούς της εποχής, όπως η polka και η mazurka. Τα παιδιά το έκαναν αυτό από τη μια για διασκέδαση και από την άλλη σαν μια έκφραση ανταρσίας γιατί οι κινήσεις από το candombe θεωρούνταν άσεμνες και υβριστικές. Οι ιστορικοί εξηγούν περαιτέρω ότι η πολύ ειπωμένη θεωρία ότι το tango γεννήθηκε στους οίκους ανοχής είναι πιθανά ανακριβής και αυτό έγινε εξαιτίας της απαγόρευσης του tango λόγω της ‘υβριστικής’ φύσης του. Έτσι το tango θεωρήθηκε ότι γεννήθηκε στους οίκους ανοχής όπου και πολλές άλλες απαγορευμένες δραστηριότητες λάμβαναν χώρα.

Σήμερα το tango είναι εθνική κουλτούρα πολλών μειονοτήτων σε πολλές πόλεις του κόσμου. Πιστεύω ότι η δυναμική του και η αντοχή του στο χρόνο έχουν να κάνουν με το πως αυτό αναπτύχθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Σε όλη τη διάρκεια των ποικίλων ιστορικών φάσεων από τις οποίες πέρασε η Αργεντινή, το tango πάντα αντανακλούσε την κοινωνία της Αργεντινής. Εάν δεν είχε αναπτυχθεί, το tango ίσως να είχε παραμείνει ένας λαϊκός χορός ο οποίος δε θα ήταν καθόλου συνδεδεμένος με τη μοντέρνα κοινωνία και η Αργεντινή ίσως να μην είχε τόση επιτυχία στο να κάνει γνωστό και αφήσει το στίγμα του tango στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 1985, το χορευτικό show Tango Argentino ξεκίνησε μια επιτυχημένη πορεία στο Broadway και σε θεατρικά πρωτοποριακά έργα. Καθώς η παραγωγή γυρνούσε τον κόσμο, μέλη του cast ενημέρωναν τους ντόπιους. Αυτή ήταν η αιτία της δημιουργίας πολλών σκηνών κοινωνικού χορού tango έξω από την Αργεντινή. Κάποιοι από τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής ενθουσιάστηκαν τόσο όπου άρχισαν να μαθαίνουν μόνοι τους να χορεύουν από οποιοδήποτε video εκμάθησης μπορούσαν να βρουν. Ο τουρισμός λόγω του tango στο Buenos Aires άρχισε να ανθίζει, και τελικά οι Αργεντινοί δάσκαλοι χορού γυρνούσαν στις κοινότητες και δίδασκαν τον αυτού καθαυτού τρόπο χορού του κοινωνικού tango. Τώρα οι tangueros που βρίσκονται εκτός Αργεντινής θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν το tango που χορεύουν να είναι έκφραση του tango όπως το χόρευαν στο παρελθόν (ένα παρελθόν όπου τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα), μια έκφραση της κουλτούρας της Αργεντινής ή μια έκφραση του εαυτού τους.
Έξω από τους σημερινούς κύκλους του tanguero, το tango δεν έχει ριψοκινδυνεύσει πέρα από το τι ήταν όταν ο Rudolph Valentino το χόρεψε για πρώτη φορά στην οθόνη. Οι γυναίκες οι οποίες είναι προσηλωμένες στο χορό του tango μπορούν να βιώσουν ένα πρόσκομμα στην ιδέα ότι στο χορό του tango θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτή την απαρχαιωμένη εικόνα. Από αυτό προκύπτει μια προφανής ερώτηση. Τι πρόκειται να γίνει αν δεν είμαι υποχωρητική και υπάκουη? Εγώ υποτίθεται ότι θα πρέπει να δρω υποχωρητικά ενώ χορεύω tango? Και τι θα γίνει εάν εγώ δεν έλκομαι από το πρόσωπο με το οποίο χορεύω? Θα πρέπει να υποκριθώ ότι είμαστε σε ένα τρίλεπτο ρομάντζο? Και αν νιώθω ευτυχισμένη ενώ χορεύω? Θα πρέπει να μείνω με το παραδοσιακό βλέμμα τρόμου του tango? Και τι συμβαίνει με την παράδοση κατά την οποία ο άντρας οδηγεί και η γυναίκα ακολουθεί? Αυτό ισχύει ακόμα και για τις σημερινές γυναίκες? Θα πρέπει μια γυναίκα να δέχεται αδιαμαρτύρητα πάντα να ακολουθεί?

Ίσως να υπάρχει ένα στίγμα υποταγής και υπακοής. Ίσως η λέξη υποδηλώνει πολύ περισσότερα από το τι αυτό στην πραγματικότητα ορίζει. Ίσως το να ακολουθείς συνεπάγεται να είσαι υποταγμένος για να οδηγηθείς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα πρέπει να είναι υποταγμένος στο ρόλο αυτού που ακολουθεί.

Μου αρέσει να συγκρίνω το tango με ένα μη λεκτικό διάλογο. Κάθε διάλογος με κάποιον να τον διευθύνει δεν περικλείει κυριαρχία και υποταγή. Το παλιό κλισέ το οποίο λέει ότι χρειάζονται δύο για χορέψεις tango, ακριβώς όπως χρειάζονται δύο για να διεξάγουν εύφημους ρόλους κάθε είδους , ισχύει ακόμη. Αν και οι δύο παρτενέρ είναι μέσα στους αντίστοιχους ρόλους τους, τότε δε βλέπω κανένα δίλημμα. Επίσης δεν βλέπω κανένα λόγο να παριστάνω ότι οι ρόλοι και οι εμπειρίες που έχουμε με τους παρτενέρ μας θα πρέπει να απεικονίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις της ζωής μας. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα, είναι ότι ο χορός έγινε το όχημα για να εκφράσει κάποιος αληθινά τον εαυτό του.

Είχα το προνόμιο να χορέψω με μερικούς πολύ καλούς χορευτές. Ήταν όλοι τους διαφορετικοί. Κάποιοι από αυτούς είχαν έναν εξαιρετικό τρόπο να αντιδρούν σε ότι έκανα, ακόμα και όταν ακολουθούσα. Μπορούσαν να διαισθάνονται κάποιον περίπλοκο υπαινιγμό στην κίνησή μου και αντιδρούσαν μέσα από το να με οδηγούν. Κάποιες φορές το έκαναν με κίνητρα αποπλάνησης. Άλλες φορές, ένιωθα την άνετη ζεστασιά της φιλίας. Ο χαρακτήρας του χορού, και ο χαρακτήρας του χορευτή, μπορεί να αναπτυχθεί βαθμιαία ή μπορεί να εκδηλωθεί από την πρώτη αγκαλιά. Αυτή η αγκαλιά μπορεί να είναι ένα μαλακό φώλιασμα ώστε να είναι η πιο άνετη θέση και για τους δύο, ή μπορεί να είναι μια έκφραση της ανάγκης του παρτενέρ να είναι δυνατός και να πάει τον άλλον χορευτή κάπου γρήγορα. Οι πιθανότητες είναι τόσο ατέρμονες όσο και οι προσωπικότητες των χορευτών.

Το άρθρο "From Submission to Suggestion, The Hidden World of Tango" προήλθε από μετάφραση του άρθρου της Susana Domingues. Το παραπάνω άρθρο κάνει μια αναφορά στο στίγμα υποταγής και υπακοής που διακατέχει το χορό του tango.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Sex o­n Legs

O Miguel Angel Zotto κρατάει τα χέρια του εύθραυστα μπροστά από τον κορμό του σαν να κρατάει έναν αόρατο παρτενέρ, το κεφάλι του γέρνει πίσω και τα μάτια του σπινθηροβολούν στην λάμψη ενός Roman café. 'Το Tango είναι η ζωή μου' λέει ήρεμα και εν γνώσει του. 'Χρειάζομαι να χορεύω γιατί αν δεν είμαι στη σκηνή, θα πεθάνω'.

Το προηγούμενο απόγευμα, παρακολουθούσα τον Zotto να κάνει πρόβα με τους Tango por Dos- την ομάδα του με Αργεντινούς χορευτές- για το show, Perfumes de Tango, το οποίο κάνοντας ένα tour στην Ευρώπη, έφτασε στην Βρετανία στις 7 Απριλίου. Καθώς βάδιζε πάνω στη σκηνή του θεάτρου Olimpico στην Ρώμη, παρακολουθώντας τους χορευτές σαν γεράκι, το οποίο μερικές φορές ήταν έτοιμο να επιτεθεί προκειμένου να διασκευάσει το σφίξιμο ενός χεριού, το flick ενός ποδιού ή το τίναγμα ενός κεφαλιού. Έτσι βλέποντας τον, εύκολα καταλάβαινες ότι όλα αυτά για αυτόν δεν ήταν απλές λεπτομέρειες αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μετά τις πρόβες, ο Zotto εξαφανιζόταν και επέστρεφε φορώντας ένα βραδινό σακάκι, με τα κοντά, μαύρα μαλλιά του καλοφτιαγμένα με gel και λάμψη στο ζενίθ, με αποτέλεσμα να αντανακλά όλη η σκηνή. Η μεταμόρφωση ήταν τρομακτική: ένας καλοστεκούμενος μικροκαμωμένος άντρας 39 χρόνων οποίος είχε μεταμορφωθεί σε κάποιον δίχως ηλικία, οδηγούσε τον Λατίνο Lothario με επικίνδυνα καλή εμφάνιση. Έκλεισε τα μάτια του και ξεκίνησε να χτυπάει το πόδι του σε έναν εσωτερικό ρυθμό. Αυτός και ένας άντρας χορευτής αγκαλιάστηκαν και άρχισαν να χορεύουν. Μια γυναίκα καθώς περπατούσε προς τα εκεί σταμάτησε να παρακολουθήσει. Με αργά βήματα αυτή περπάτησε προς το μέρος τους , τους χώρισε, και ύπουλα μπήκε ανάμεσά τους. Για λίγο χόρευαν όλοι μαζί, τα πόδια τους χτυπούσαν ελαφρά, ολίσθαιναν, πετώντας με τη μουσική που είχαν στο μυαλό τους. Αυτή πρέπει να αποφασίσει. Όμως, ποιόν από τους δύο θα διαλέξει? Εν τέλει, αυτή διάλεξε τον πιο αδύνατο, και έδιωξε τον Zotto μακριά. Αυτός υποχώρησε, νιώθοντας το σώμα του να το έχει καταβάλλει η ήττα, με πληγωμένη την περηφάνια και τον εγωισμό του. Στη συνέχεια μπήκε και ένας άλλος άντρας και η γυναίκα άρχισε πάλι, με τον ίδιο περιφρονητικό τρόπο, να επιλέγει. Όσο ξαφνικά και αν ξεκίνησε, κάποια στιγμή ο χορός τελειώνει και ο Zotto κατάλαβε πως θα μπορούσε να σταματήσει να αναπνέει για τη διάρκεια, για την εμπειρία. Η ένταση ήταν δυσβάσταχτη.

Το Tango γεννήθηκε στα περίχωρα του Buenos Aires, όπου ζούσαν μετανάστες, το 1880, όταν οι άντρες υπερτερούσαν αριθμητικά των γυναικών. Συχνά οι άντρες χόρευαν μεταξύ τους και οι γυναίκες μπορούσαν να κάνουν την επιλογή τους. Ρώτησα τον Zotto για το θέμα της ιστορίας που τον είχα δει να χορεύει. ‘Προέρχεται από τη ζωή μου’ μου απάντησε. 'Κάποτε γνώρισα μια κοπέλα η οποία είχε σχέση με κάποιον άλλον. Έγινα ο εραστής της και ήμασταν σε ερωτικό τρίο (ερωτικό τρίγωνο)- και εκείνη έπρεπε να επιλέξει μεταξύ των δυο μας'. Όλοι οι χοροί τους οποίους έχει χορογραφήσει με την Milena Plebs, την διευθύντρια παραγωγής και πρώην ερωμένη του, είναι κομμάτια από τις προσωπικές τους αγάπες, ζωές και εμμονές. Ο σκοπός τους είναι να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την τέχνη του tango. Ο Zotto, γιος οικοδόμου γεννήθηκε στο προάστιο Ballaster, δεν είχε ανακαλύψει το χορό μέχρι τη στιγμή που ένας θείος του τον πήρε σε ένα χορό. 'Ήταν σα να περπατούσα σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Είχαν ζωντανή ορχήστρα, ήταν απίστευτα. Υπήρχε και ένα πανέμορφο κορίτσι 23 χρονών. Εγώ πήγα προς το μέρος της και της ζήτησα να χορέψει μαζί μου'. Περίμενε μερικά λεπτά μέχρι που, αμήχανα, την οδήγησε πίσω στη θέση της. ' Σου υπόσχομαι' της είπε, 'Θα μάθω να χορεύω tango για σένα και θα έρθω να σε βρω'. Παρότι δεν την βρήκε ποτέ ξανά, ανακάλυψε την αγάπη της ζωής του.

Ξεκίνησε να χορεύει επαγγελματικά το 1986 και ίδρυσε τους Tango por Dos με την Plebs το 1990. ‘Το tango δεν το είχαν σε εκτίμηση οι Αργεντινοί’ λέει. ‘Δεν το θεωρούσαν τέχνη και κατ’ επέκταση κανένας δεν θα πήγαινε στο θέατρο να το δει καθώς πίστευαν ότι ανήκε σε φτηνά καμπαρέ.’ Οι Tango por Dos άλλαξαν όλη αυτή την νοοτροπία και έβαλαν το tango στη θέση που του ανήκε. ‘Θέλω ο κόσμος να το δει γιατί το tango είναι ότι πιο σημαντικό έχει η Αργεντινή. Όχι, συγκεκριμένα είναι το μόνο πράγμα που έχουμε. Είμαστε μια χώρα μεταναστών και το tango είναι το ένα και μοναδικό πράγμα που έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μέσα από το μίγμα όλων αυτών των πολιτισμών’.

O Zotto και η Plebs επιθυμούν να δείξουν το tango στην πιο αγνή του μορφή, όμως γνωρίζουν πως είναι αναγκαίο να εμβάλλουν το νέο και μοντέρνο στοιχείο προκειμένου να συνεχίσει το κοινό να πηγαίνει. ‘Οι χοροί μας’, όπως λέει η Plebs, ‘είναι τόσο κοντά στο αυθεντικό tango όσο εμείς μπορούμε να φτάσουμε, αλλά δανειζόμαστε και στοιχεία από τη μοντέρνα χορογραφία’.

Το Perfumes de Tango φανερώνει κάθε μεταλλαγή και συνδυασμό των φυσικών και συναισθηματικών αλληλεπιδράσεων: από το δελεαστικό χάδι, στο γρήγορο συνουσιασμό.

Βλέποντας tango για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1913, η κοντέσα Melanie de Pourtalés είπε ‘Υποτίθεται ότι το χορεύει κάποιος μένοντας όρθιος?’ Ο Kaiser Wilhelm απαγόρευσε το tango και ο Pope υποστήριξε ότι ήταν μια παγανιστική επίθεση στην οικογενειακή ζωή. Το tango, με τους υπαινιγμούς του περί sex και βίας, και την αίσθηση της ηδονοβλεψίας , είχε πάντα την ικανότητα να σοκάρει. Η Plebs, 36 χρόνων, η οποία πριν παθιαστεί και γίνει ένα με τον Zotto 12 χρόνια πριν, ήταν πρώτη χορεύτρια μπαλέτου με μια ομάδα μοντέρνου χορού, λέει ότι ‘Όταν χορεύεις μπαλέτο ή μοντέρνο χορό όλη η έκφραση περνάει προς το κοινό ενώ με το tango όλη η έκφραση περνάει στον παρτενέρ σου’.

‘Συνδέεις τον εαυτό σου με την με την δική σου και τη δική του καρδιά. Μοιράζεσαι ένα απόκρυφο χώρο, κάτι που έλκει πολύ το κοινό γιατί νιώθει ότι παρακολουθεί κάτι εντελώς προσωπικό’.Ο Zotto το πηγαίνει ακόμη πιο μακριά. Λέει ότι ‘Το tango είναι πολύ καυτό. Πιο καυτό από οτιδήποτε άλλο.’ Είναι εύκολο να αραδιάσεις ονόματα άλλων sexy Latin χορών όπως rumba, lambada, mambo, όμως η διαφορά αυτών και του tango έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι χοροί που προαναφέραμε περικλείουν κάποιες ανεξάρτητες κινήσεις. Το tango είναι ο μοναδικός χορός στον οποίο το ζευγάρι είναι συνέχεια κλεισμένο μέσα σε μια αγκαλιά, με τεντωμένο το σώμα τους από τους αστραγάλους μέχρι το κεφάλι. Ο Zotto επίσης λέει ότι ‘Στο tango είσαι σαν μεθυσμένος, εκστασιασμένος γιατί μυρίζεις το άρωμα της, νιώθεις την ανάσα της στο πρόσωπο σου, αγγίζεις σχεδόν ολόκληρο το σώμα της και τέλος προσηλώνεσαι επάνω της’.

Αρχικά το tango, επειδή το χόρευαν στους δρόμους και τους οίκους ανοχής του Buenos Aires, ήταν κυριολεκτικά ερωτικό παιχνίδι. Και ο Zotto πιστεύει ότι αυτό το στοιχείο δεν έχει αλλάξει. Επίσης το να γίνει ο χορός πιο σεξουαλικός είναι σχεδόν αναπόφευκτο και αυτό εξαιτίας των πολλών σωματικών επαφών που έχεις με τον παρτενέρ σου. Αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά αλλά κατά το 90% θα οδηγήσει σε sex. Επιπλέον υπάρχει τόσο έντονη ‘επικοινωνία των σωμάτων’, το οποίο είναι το ίδιο με το να βρεθούν δυο άνθρωποι στο κρεβάτι.

Ο άντρας οδηγεί στο tango, αλλά υπάρχει ισότητα σε αυτή την ‘αλυσίδα’. ‘Εκείνος προκαλεί μια κίνηση και εκείνη τη δέχεται ή όχι. Είναι ένα παιχνίδι των ποδιών όπου αυτή κατέχει εξίσου ισότιμο ρόλο. Εκείνη δεν μπορεί να το ξεκινήσει αλλά μπορεί να το ενισχύσει και να το δυναμώσει. Εξάλλου εκείνη καθορίζει πόσο μακριά θα πάει.’ ,όπως λέει ο ίδιος. Για την Plebs, αυτός ο δυνατός προσδιορισμός των ρόλων είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του tango. ‘Ο άντρας είναι πολύ δραστήριος και αρρενωπός και η γυναίκα είναι πολύ δεκτική’. Εκείνη πιστεύει ότι με τη σύγχυση που επικρατεί στις μέρες μας όσον αφορά τους ρόλους των φύλων, το tango παρέχει μια όαση στην οποία οι σεξουαλικές σχέσεις παραμένουν αγνές και πιο ξεκάθαρες. Αυτό εν μέρει εξηγεί το γεγονός γιατί οι νέοι άνθρωποι στο Buenos Aires έχουν κάνει μεταστροφή από τη disco στους old-time χορούς.

Η παγκόσμια δημοτικότητα του tango είναι σε υψηλό σημείο: η Madonna τον έμαθε από το ρόλο της στην Evita, ο John Galliano είχε μια παράσταση με χορευτές tango πριν τα fashion shows του στο Παρίσι, και η Sally Potter έκανε μια ταινία , το The Tango Lesson, με θέμα το πάθος της για το χορό. Η Plebs εξηγεί ότι το tango πηγάζει από ανθρώπους από όλο τον κόσμο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι οικουμενικός.

Το σχήμα του σώματος δεν αποτελεί σοβαρό λόγο ώστε να επηρεάσει τη χάρη ενός ατόμου ή την ικανότητα του με το tango. Ένα από τα πιο διάσημα κέντρα tango στη Βρετανία είναι το London Welsh Centre, οπού ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Clive James είναι από τους πιο συχνούς πελάτες, πράγμα που αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεγέθους και σχήματος σώματος μπορούν να το κάνουν. Αν και ίσως ο Al Pacino, ως Frank Slade στην ταινία ‘Άρωμα Γυναίκας’ το 1992, είχε δίκιο όταν είπε: ‘Δεν υπάρχουν λάθη στο tango... Όχι όπως στη ζωή... Εάν μπλεχτείς με το tango απλά το χορεύεις.’

Το παραπάνω άρθρο προήλθε από μετάφραση του άρθρου “Sex o­n Legs” του περιοδικού London Times. Το άρθρο αναφέρεται στην ερωτική φύση του Tango αλλά και στο ερωτισμό που διακατέχει τους χορευτές την ώρα του χορού.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Οι δέκα εντολές της Salsa

1) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να χορεύουν με τους παρτενέρ τους.
Παρότι εγώ πιστεύω ότι η μουσική είναι ότι πιο σημαντικό στη Salsa, η θεμελιώδης αρχή στο χορό της Salsa στην πραγματικότητα είναι ο χορός με τον παρτενέρ σου! Το ζευγάρι πρέπει χρησιμοποιώντας αυτό το συναίσθημα να αλληλοσυνδεθεί και έμμεσα να γίνει το τελευταίο όργανο της ορχήστρας. Έτσι οι δύο παρτενέρ, χορεύοντας, γίνονται σαν ένα σώμα. Μετά απ’ όλα αυτά, καταλήγουμε ότι ο χορός με παρτενέρ είναι αυτό που πρέπει να είναι για εμάς η Salsa, γιατί αν χαθεί κάποιο από τα όργανα (κύρια ή δευτερεύουσα ) μέσα στο χορό, παύουμε να είμαστε ο χορός .

2) Άπαντες οι πιστοί & οι πιστές της Salsa θα πρέπει να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη salsa είναι ο ρυθμός και η σημασία του να χορεύουμε στο ρυθμό αυτό, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αδύνατη η ακολουθία της οδηγίας #3. Με τον όρο ρυθμό, σε αυτή περίπτωση, δεν αναφέρομαι σε αριθμούς αλλά κυρίως στη χρήση της οδηγίας #1, να νιώθεις το ρυθμό τον οποίο ακολουθεί το ζευγάρι με τη μουσική, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία της οδηγίας #3. Χωρίς το #1, δεν υπάρχει #2, και χωρίς το #2 δεν υπάρχει χορός, άρα, όχι #3.

3) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να οδηγούν ορθά τις εν Χριστό αδερφές τους και ενώ χορεύουν να τις κάνουν να νιώθουν ότι είναι οι καλύτερες χορεύτριες του κόσμου.
Η ντάμα -όπως η έκφραση όλης της επιθυμίας μέσα στη μουσική, η οποία επιχειρεί να ανυψώσει δύο ανθρώπους στις πύλες του ουρανού- πρέπει να γίνει ο κόσμος. Στην περίπτωση που ο καθοδηγητής επιχειρήσει να εξυψώσει το χορό σε έκσταση η βασίλισσα η οποία είναι ενθρονισμένη θα πρέπει να ακολουθήσει, και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει βασιλιάς σε ένα βασίλειο χωρίς βασίλισσα... το συναίσθημα είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να δημιουργήσεις, από μια πριγκίπισσα η οποία δεν νιώθει έτοιμη, μια βασίλισσα.

4) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να είναι ευγενικοί και επιεικής με τους αρχάριους, καθώς και οι ίδιοι κάποτε ήτο στην ίδια θέση.

5) Άπαντες οι πιστοί και οι πιστές της Salsa στις συνάξεις τους θα πρέπει να χορεύουν πέραν των ατόμων του στενού τους κύκλου και με τους αδερφούς του ενδότερου περιβάλλοντός τους.
Η Salsa είναι ένας χορός ψυχικής συνδιάλεξης και συνένωσης επομένως οι πιστοί και οι πιστές επικοινωνούν με όλους όσους χορεύουν. Η διαφορετικότητα θα πρέπει να επισημαίνεται, όπως η μοναδικότητα που όλοι δεχόμαστε, όπως η δημιουργία... και αυτό είναι εν τέλει που κρατάει ένα βασίλειο γόνιμο.

6) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα σωματικά όρια των παρτενέρ τους και να τους φέρονται με σεβασμό κάθε στιγμή.
Ένα βασίλειο χωρίς σεβασμό για τους γείτονες του μπορεί μόνο να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπου τελικά δεν είναι αρωγός για την οδηγία #2, με συνέπεια την αρχή του αφανισμού και όλων των κοινωνικών εντολών όπως ιδρύθηκαν από τις οδηγίες! Επομένως είναι αναγκαίο εμείς να θυμόμαστε πάντα ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας εφόσον πρώτα σεβόμαστε τον γείτονά μας!

7) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να εξασκούνται στην πίστα και όχι στα ακροδάχτυλα των αδερφών τους.

8) Άπαντες οι πιστοί θα πρέπει να διακηρύσσουν το μεγαλείο της Salsa στους αδερφούς τους και να τους παροτρύνουν να παραστούν σε ένα, έστω μιας ώρας, μάθημα σε ένα club.
Ένα μήνυμα το οποίο είναι εξαπλωμένο και απευθύνεται στο ουτοπικό αυτό βασίλειο είναι να αφεθεί στην εμπειρία και την κρίση των άλλων το τι έχει δημιουργηθεί εδώ. Φέρνοντας τους φίλους σου σε αυτό τον κόσμο αυτοί αρχικά θα δουν ουτοπία σε μια παροντική φανέρωση, τελικά παύοντας να αρνούνται το τι έχουν δει και έχοντας τη επιθυμία να είναι κομμάτι αυτού του κόσμου στον οποίο μόνο η εμπειρία τους θα είναι αρκετή ώστε να γίνουν μέλος αυτού του κόσμου. Τα μέλη αυτού του βασιλείου δεν θα επιχειρήσουν να διαδηλώσουν με ισχύ μια αλήθεια την οποία χρειάζεται μόνο να ζήσεις!

9) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να επιζητούν να χορεύουν με τις εν Χριστό αδερφές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης τους.
Ένα βασίλειο του οποίου οι ακόλουθοι δεν αναζητούν την εμπειρία μεταξύ τους, δεν είναι βασίλειο αλλά γελοιοποίηση του ενός. Θα πρέπει να επιζητούμε να μοιραζόμαστε την πραγματικότητά μας με τους άλλους.

10) Άπαντες οι πιστοί και οι πιστές της Salsa θα πρέπει να ακούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χορού το clave τους.
Παρότι είναι κατανοητό ότι το Clave δεν ακούγεται όλες τις στιγμές , εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε να το ακούμε, να το νιώθουμε, καθώς το στοιχείο που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία του χορού που επιθυμούμε , είναι χτισμένο επί τούτου στις ρίζες του clave. Η Salsa δεν θα υπήρχε χωρίς το clave, συνεπώς εμείς θα πρέπει να γίνουμε το clave. Ο χρόνος δεν είναι παράγοντας, αλλά κυρίως η αναζήτηση αυτού, παίρνει όσο πιθανόν χρειαστεί, η διάρκεια δεν έχει σχέση με το πόσο γρήγορα φτάσαμε εκεί..

Το παραπάνω άρθρο προήλθε από μετάφραση από post στα salsaforum.com (ελπίζω να καταλάβατε πως το άρθρο έχει καθαρά χιουμοριστικό χαρακτήρα). Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Ξέρεις ότι είσαι εθισμένος/ η στο tango όταν...

Μπαίνοντας σε ένα ασανσέρ, και κάνοντας ένα πλάγιο βήμα με το αριστερό σου πόδι ώστε να μπορέσει κάποιος να βγει έξω, τότε δεν κάνεις ένα βήμα προς τα εμπρός με το δεξί σου πόδι αλλά αλλάζεις το βάρος σου σε διπλό χρόνο και μπαίνεις στο ασανσέρ με ένα βήμα του αριστερού ποδιού.Ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και ακούς μουσική tango - πρέπει να καταλάβεις ότι είναι όλα μόνο μέσα στο μυαλό σου... μήπως τελικά είσαι εθισμένος στο tango?

Ξέρεις ότι είσαι εθισμένος/ η στο tango όταν...

Το tango έχει γίνει η φιλοσοφία σου.

Έχεις διασχίσει μέχρι και ωκεανό προκειμένου να χορέψεις με τον αγαπημένο σου παρτενέρ.

Εξασκείσαι μπροστά και μέσα στο ασανσέρ αδιαφορώντας για το αν είσαι μόνος ή ένας από τους διευθυντές της εταιρείας στέκεται δίπλα σου.

Υπόσχεσαι ότι θα παρατήσεις αυτό τον τρελό χορό, και το παίρνεις πίσω στην επόμενη milonga .

Πιάνεις τον εαυτό σου να υποδύεται κάποιον άγνωστο σε σένα φορώντας ψηλοτάκουνες γόβες και ένα μαύρο φόρεμα (δεν ισχύει για μερικούς καβαλιέρους J).

Η milonga είναι πλέον το μέρος που συναντάς όλους σου τους φίλους.

Γελάς με το κακό tango στις ταινίες.

Πηγαίνεις με την όπισθεν προς το ψυγείο.

Περπατάς μέσα σε καινούρια κτίρια και παρατηρείς ενδεχόμενο χώρο για να χορέψεις tango.

Η οικογένειά σου πράγματι σου ΔΙΝΕΙ ρούχα με τα οποία να χορέψεις( με τα οποία θα ντρεπόντουσαν να σε δουν στο δρόμο).

Έχεις αναδιαμορφώσει το σπίτι σου έτσι ώστε να έχεις περισσότερο χώρο για χορό.

Μπαίνοντας σε ένα ασανσέρ, και κάνοντας ένα πλάγιο βήμα με το αριστερό σου πόδι ώστε να μπορέσει κάποιος να βγει έξω, τότε δεν κάνεις ένα βήμα προς τα εμπρός με το δεξί σου πόδι αλλά αλλάζεις το βάρος σου σε διπλό χρόνο και μπαίνεις στο ασανσέρ με ένα βήμα του αριστερού ποδιού.

Μετακομίζεις επειδή ο συγκάτοικός σου δεν θα σε αφήσει να μετακινήσεις το χαλί από καρύδα- και δεν υπάρχει πραγματικό δωμάτιο για εξάσκηση εν πάση περιπτώσει.

Ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και ακούς μουσική tango- μόνο να καταλάβεις ότι είναι μόνο στο μυαλό σου.

Εάν δεν υπάρχει καμία milonga την Παρασκευή το βράδυ- κανονίζεις εσύ μια!

Φοράς τα ψηλοτάκουνα σου στη δουλειά (βλ.σχόλιο στο Νο5). Είναι τόσο όμορφα και αναπαυτικά. Τα πόδια σου τα λατρεύουν. Γιατί να φορέσεις άλλα παπούτσια? Και να κρατάς ένα extra ζευγάρι στην τσάντα σου.

Έχεις αρχίσει να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικών- από ένα Porteño.

Έχεις περάσει τα σύνορα, για να χορέψεις tango!

Εξασκείσαι στην ισορροπία- και μερικές φορές στο boleos- ενώ περιμένεις να περάσεις το δρόμο.

Λες ’Μπορούμε να συναντηθούμε... Πέμπτη ή ίσως Δευτέρα- Ωχ! Όχι έχω εξάσκηση με τον Θωμά... τι λες για την επόμενη Δευτέρα?’.

Η πρώτη σου ερώτηση όταν αγοράζεις ρούχα είναι ‘θα μπορώ να χορέψω με αυτό?’- συνήθως θα ήταν ‘ θα μπορώ να το φορέσω στη δουλειά?’.

Είσαι εθισμένος με τη ζώνη του tango.

Φέρνεις τα ψηλοτάκουνα σου στη δουλειά έτσι ώστε να μπορείς να εξασκείσαι στα διαλείμματα σου (βλ.σχόλιο στο Νο5).

Προτιμάς να ακούς την αυθεντική εγγραφή από τον Por Una Cabeza.

Φαντάζεσαι να ήσουν η Luciana Pedraza.

Φαντάζεσαι να ήσουν το κορίτσι των ονείρων του Robert Duvall.

Αντέγραψες όλη τη μουσική του tango στο computer του γραφείου και αυτό είναι που ακούς από τις 9 μέχρι τις 5.

Έχεις ένα t-shirt του tango και το φοράς δημόσια- διαρκώς.

Συνειδητοποιείς ότι γίνεσαι λοξός/ ή.

Οι περιγραφές σου για το tango έχουν αντιστραφεί από ‘απεριόριστο ενθουσιασμό’ σε ‘δε θα καταλάβαινες...

Οι φίλοι σου δολοπλοκούσαν μυστικά να σε απαγάγουν για μια εβδομάδα ώστε να χάσεις τον προγραμματισμό σου.

Ξέρεις ποιος είναι ο Carlos Gardel.

Έχεις ένα ζευγάρι παπούτσια χορού στο αυτοκίνητο.

Εύχεσαι να έδινες μεγαλύτερη προσοχή στο μάθημα των Ισπανικών στο Λύκειο.

Έχεις πουλήσει ή μετακινήσει τα περισσότερα από τα έπιπλα σου για να έχεις περισσότερο χώρο για εξάσκηση.

Βεβαιώνεσαι ότι δεν ξεμένεις ποτέ από μέντες για την αναπνοή.

Δεν φρικάρεις πια με την προοπτική του να διευθύνεις ένα boleo.

Πέρασες τα όρια του νομού σου για να χορέψεις tango.

Είχες τουλάχιστον έναν μεγάλο tango-καυγά με τον/ την παρτενέρ σου.

Ακούς μουσική tango ακόμα και όταν δεν είσαι ή milonga ή κάνεις πρόβα.

Φέρνεις κοντά τους αστραγάλους και τα γόνατα σου όλη την ώρα, ακόμα και μέσα στο ασανσέρ.

Σχεδιάζεις την υπόλοιπη κοινωνική σου ζωή έτσι ώστε να μην συγκρούεται με τις βραδιές tango.

Σου ανήκει ένα παράνομο ουίσκι αντίγραφο από ένα tango bar.

Στην ντουλάπα σου επικρατεί το μαύρο.

Το ocho (8) είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό αριθμό.

Ο προορισμός που ταξιδεύει η φαντασία σου είναι το Buenos Aires.

Τώρα πια βλέπεις τον κόσμο χωρισμένο στα δύο... σε αυτούς που χορεύουν tango και σε εκείνες τις δύστυχες ψυχές που δεν ξέρουν.

Πρέπει να δουλέψεις σκληρά ώστε να διατηρήσεις τις φιλίες σου εκτός tango (Αν σου έχει απομείνει καμία δηλαδή!).

Χορεύεις εδώ και ένα χρόνο και δεν έχεις βαρεθεί ακόμα να μιλάς για το tango!

Έχεις αναπτύξει την ικανότητα να γυρνάς τη συζήτηση στο tango μέσα σε 2 λεπτά.

Δεν κάνεις πια party στο σπίτι σου, φιλοξενείς milongas.

Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη , συνήθως κοιτάζεις τα πόδια σου.

Έχεις ανακαλύψει πως να βρίσκεις τον κρυμμένο τομέα για το tango, σε κάθε μαγαζί με δίσκους.

Το tango ποτέ δεν παύει να σε κρατάει σε εγρήγορση, άσχετα με το πόσο κουρασμένος είσαι.

Πριν ταξιδέψεις, ελέγχεις το latin.gr για tango events που γίνονται στην περιοχή.

Είσαι πρόθυμος να ξοδέψεις όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να πάς σε μια milonga έστω και αν ο χρόνος που θα κάνεις να πάς είναι πολύ λιγότερος από το χρόνο που θα χορέψεις.

Αυτόματα κάνεις κάτι σε σχέση με το Tango οποτεδήποτε περνάς μέσα από πλήθος.

Οι κωδικοί του computer σου στη δουλειά είναι πάντα φράσεις οι οποίες έχουν σχέση με το tango.

Το αυτί σου έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει τις πιθανότητες του tango σε όλα τα είδη μουσικής.

Θυμάσαι το μέρος και τον παρτενέρ με τον οποίο χόρεψες για πρώτη φορά πραγματικό tango.

Επιδέξιες κινήσεις έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται μόνες τους (χωρίς μαθήματα).

Έχεις εξασκηθεί τόσο στο ρόλο αυτού που διευθύνει όσο και στο ρόλο αυτού που ακολουθεί ώστε να καταλάβεις απόλυτα το χορό.

Διατηρείς ένα τηλεφωνικό κατάλογο από τους tangueros της περιοχής.

Έχεις τουλάχιστον ένα poster σε κάδρο και καρφωμένο της Kristine Hansen στο σπίτι και / ή στη δουλειά.

Φέρνεις τα δικά σου CDs με tango στις γαμήλιες δεξιώσεις για να είσαι βέβαιος ότι θα παιχτούν τα κομμάτια που θα ζητήσεις.

Το tango έχει μειώσει, αν όχι καταστρέψει, την έλξη και το θαυμασμό για κάθε άλλο χορό που είχες κάνει πριν.

Λίγες στιγμές της ζωής σου συγκρίνονται με όσα ζούσες, πριν το tango μπει στη ζωή σου.

Ο δείκτης του πάθους σου συγκριτικά είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με την προ- tango ζωή σου.

Έχεις γίνει νυκτόβιος.

Φοράς εκλεκτής ποιότητας ρούχα κάθε εβδομάδα τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι φοράνε μια φορά το χρόνο στο Χριστουγεννιάτικο party του γραφείου.

Έχεις ένα Βόα (όχι φίδι) στην ντουλάπα σου.

Συστήνεσαι στους άλλους ρωτάς αν έχουν μπει στον κόσμο του tango, πριν πεις το όνομα σου.

Έχεις εντοπιστεί να χορεύεις tango σε χώρο parking.

Posters από προσεχή tango events είναι κολλημένα πάντα στο ψυγείο σου.

Έχεις αναπτύξει έναν υγιή φόβο για τους τραυματισμούς του ποδιού.

Το ενδιαφέρον σου για τα παπούτσια μπορεί εύκολα να είναι ένα λανθασμένο φετίχ.

Ο χρόνος που ξοδεύεις για προσωπική περιποίηση έχει διπλασιαστεί.

Αντιλαμβάνεσαι πόσο σπάνιο είναι να βρεις τόσο πάθος στη ζωή.

Έχεις ανακαλύψει την ευχαρίστηση του να χορεύεις tango ξυπόλυτος.

Μέσα στο μυαλό σου χορεύεις tango..

Αναζητάς ιστορίες από εκείνους που έχουν χορέψει tango σε άλλες χώρες.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα στον κόσμο είναι να χορεύεις tango με κάποιον εντελώς άγνωστο.

Πρέπει να ξέρεις να τραγουδάς στο αυτί του παρτενέρ σου ενώ χορεύεις.

Αναγνωρίζεις εκείνη την εξαιρετική λάμψη μέσα στη νύχτα σαν μια άλλη εστία tango που εκρήγνυται σε απόσταση.

Το αγαπημένο σου χρώμα είναι το μαύρο του tango.

Η οικογένεια και οι φίλοι σου αυτόματα υποθέτουν ότι θέλεις δώρα γενεθλίων που να έχουν σχέση με το tango.

Έχεις μάθει την κίνηση Classic Kenny.

Έχεις εξασκηθεί με το βίντεο τεχνικής της Rebecca's Follower τουλάχιστον τρεις φορές.

Έχεις πιάσει τον εαυτό σου σε ασυνήθιστες καταστάσεις οι οποίες καλύτερα περιγράφονται ως στιγμές tango.

Έχεις συνηθίσει να ξεχνάς το που έχεις παρκάρει το αυτοκίνητο σου μετά από αρκετές ώρες tango.

Έχεις ακούσει, επιτέλους, πολλούς Hugo Diaz ήχους.

Η αστυνομία του tango σε υποπτεύεται.

Ξέρεις ότι θα χορεύεις tango για την υπόλοιπη ζωή σου.

Δεν φοβάσαι πια το lost-and-found που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του χορού.

Τα παπούτσια του χορού σου πάντα φαίνονται καλό χρησιμοποιημένα.

Δεν μπορείς να αντισταθείς και να μη χορέψεις μερικά βήματα tango κάθε φορά που περνάς ένα ξύλινο πάτωμα.

Έχεις πάει σπίτι μετά από ένα χορό με το glitter κάποιου στο πρόσωπό σου.

Τα παπούτσια κατέχουν μια καινούρια θέση στη ζωή σου.

Έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο στο tango στο οποίο ο τρόπος που χορεύεις το tango αντανακλά το πνεύμα σου.

Έχεις σκεφτεί ότι περνώντας αυτή τη γραμμή θα γίνεις ένας αθίγγανος του tango.

Πιστεύεις ότι οι χορευτές που χορεύουν tango είναι οι πιο ενδιαφέρον παθιασμένοι άνθρωποι που ξέρεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πάντα θα δουλεύεις για να βελτιώσεις το χορό σου.

Αντιλαμβάνεσαι ότι η παρουσίαση του χορού είναι εξίσου σημαντική με τις κινήσεις του χορού.

Σκέφτεσαι να ονομάσεις τον πρώτο σου γιο Osvaldo.

Συχνά έχεις μελανιές στα πόδια σου.

Έχεις δει την ταινία "The Tango Lesson" δεκατέσσερις φορές.

Ονειρεύεσαι ότι χορεύεις με τον Pablo Veron.

Το κατά πόσο σέβεσαι τους άλλους εξαρτάται από το πόσο καλά μπορούν να χορέψουν.

Παρότι νιώθεις εξαντλημένος, όταν ακούς κάποιο tango ζωντανεύεις.

Νιώθεις αισθησιακός και sexy.
... μήπως ήρθε η ώρα για τη δόση σου...?

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου της Jackie Ling Wong και πρόκειται για μια χιουμοριστική προσέγγιση του εθισμού που προκαλεί το tango.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr