Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών


Οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, όλων των ετών του Πανεπιστημίου μας έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν πολιτιστικά από το 1981.
Στις Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών - Π.Ο.Φ.Π.Π. μπορεί ο κάθε φοιτητής να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα πάνω στο αντικείμενο του τμήματος ή των τμημάτων που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Επίσης έχει τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις πολιτιστικού χαρακτήρα καθώς και σε επιμορφωτικά σεμινάρια εντός και εκτός Πατρών. Στις Ομάδες λειτουργούν: σκοτεινός θάλαμος, μουσικό studio, αίθουσα χορού-θεάτρου, αίθουσα προβολών, ατελιέ εικαστικών τεχνών καθώς και χώρος συναντήσεων.
Οι Ομάδες ξεκινούν την πολιτιστική τους δραστηριότητα με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Το πνεύμα με το οποίο λειτουργούν οι Ομάδες εδώ και τόσα χρόνια είναι πνεύμα συνεργασίας και ελεύθερης ανταλλαγής πολιτιστικών απόψεων.
Το Παρελθόν μας...
Εμείς, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε πολιτιστικά από το 1981. Με δική μας πρωτοβουλία, στα πλαίσια της ύπαρξης καλλιτεχνικής διεξόδου και έκφρασης δημιουργήσαμε πολιτιστικά ομάδες με τμήματα όπως χορευτικό, θεατρικό, φωτογραφικό, μουσικό. Στην αρχή η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο γινόταν με ότι περίσσευε από τα τότε "ΦΕΠΑΠ". Ο χώρος στέγασης μας στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος στην οδό Κορίνθου. Ένας χώρος συναντήσεων, πρόβων καθώς και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Από το 1988 το Ίδρυμα Ι & Ε Τοπάλη μας συμπαραστέκεται και μας στηρίζει ουσιαστικά, τόσο οικονομικά κυρίως αλλά και ηθικά δείχνοντας μας εμπιστοσύνη. Το 1990 δημιουργούμε τον σύλλογο "Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών". Αποτελείται από το χορευτικό, θεατρικό, μουσικό, φωτογραφικό τμήμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκείνο το διάστημα (πρυτανεία κ. Λυκουργιώτη) ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα που είχαμε και οικονομική ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο, αφού κάλυπτε οικονομικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στο "Στέκι των Π.Ο.Π.Π." στην οδό Λαχανά 17, ένα τριάρι διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς η οικονομική κάλυψη του ενοικίου σταμάτησε με την αλλαγή της πρυτανικής αρχής και από τότε κάθε χρηματοδότηση μας από το πανεπιστήμιο διακόπηκε.
Το 1996 υποχρεωθήκαμε να μετονομασθούμε σε Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στις επωνυμίες των πολιτιστικών φορέων του Πανεπιστημίου. Έτσι λοιπόν εμείς προσθέσαμε στην επωνυμία μας την λέξη "φοιτητών" για να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και σε εκείνες των εργαζομένων όπως ο θεατρικός και ο χορευτικός όμιλος.
Το δεύτερο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." ήταν ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραϊσκάκη 76Α. Όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκε το Ίδρυμα Ι & Ε Τοπάλη. Με τη δημιουργία της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης καθώς και του θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε και μια υποτυπώδης οικονομική βοήθεια, η οποία την τελευταία χρονιά αυξήθηκε σημαντικά.
Σήμερα...
Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2003-2004 οι Π.Ο.Φ.Π.Π. απέκτησαν το νέο τους "Στέκι" στην οδό Αλ. Υψηλάντους 122, στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Αγ. Νικολάου. Στο κτήριο αυτό υπάρχει αίθουσα χορού-θεάτρου, σκοτεινός θάλαμος, μουσικό studio, αίθουσα εικαστικών τεχνών, αίθουσα προβολών καθώς και ένας χώρος συναντήσεων.

Στις Ομάδες τώρα πια λειτουργούν τα εξής τμήματα:

• Χορευτικό
• Θεατρικό
• Εικαστικό
• Φωτογραφικό
• Μουσικό
• Κινηματογραφικό
• Λογοτεχνικό
• Ραδιοφωνικό


Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: pofpp@upatras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: