Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Καππαδοκία

Η Καππαδοκία η καρδιά της Μικράς Ασίας, είναι ο χώρος όπου επί αιώνες αναπτύχθηκε ο περίφημος πολιτισμός των Χετταίων, που διακόπηκε απότομα αφήνοντας χνάρια στα αρχαιολογικά ευρήματα και στους τεράστιους τρωγλοδυτικούς οικισμούς (ΙΝΝ). Είναι η περιοχή, στην οποία θρησκείες και φιλοσοφίες συγκρούστηκαν, αναδείχθηκαν, μεγαλούργησαν και καταστράφηκαν. Από την Καππαδοκία άρχισε η εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ευρωπαϊκή ΄Ηπειρο, μετά την Δεύτερη Περιοδεία του Αποστόλου Παύλου. Στα άβατα μονοπάτια και μέσα στις τρώγλες της Καππαδοκίας γαλουχήθηκαν οι πρώτοι Πατέρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, οι οποίοι εξάπλωσαν τον Χριστιανισμό σ΄ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την εποχή του Βυζαντίου αναπτύχθηκε έντονα ο χριστιανικός μοναχισμός.

Δεν είναι σίγουρο το πότε εμφανίστηκε το ελληνικό στοιχείο στην Καππαδοκία. Το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου απ΄αυτήν αφήνει ανεξίτηλα ελληνικά σημάδια στην περιοχή. Είναι η εποχή που το ελληνικό στοιχείο ανθεί.
Στον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καππαδοκία χαρακτηρίζεται ως μια ευημερούσα περιοχή, με αναπτυγμένο εμπόριο. Κάτω από γνωστές κι άγνωστες συνθήκες, πολλοί καπαδόκες χάνουν την αρχέγονη ελληνική γλώσσα τους. Πλέον γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες σε μια μικτή διάλεκτο που έχει βάση την τουρκική, την οποία ομιλούν κιόλας, κι αποκαλείται μέχρι σήμερα "καραμανλήδικα".

Οι Καππαδόκες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και την οικοτεχνία. Τα χαλιά και τα πήλινα τους ήταν περίφημα. Η εμπορική τους δραστηριότητα δημιούργησε έναν κόμβο ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ διαφόρων περιοχών της Μικράς Ασίας και της Ανατολής. Πολλοί Καππαδόκες, τα τελευταία 200 χρόνια, ξενιτεύοταν, αποκτούσαν περιουσίες και επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Η θρησκεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων Καππαδοκών, επειδή ήταν ο ενωτικός κρίκος τους μέσα στην οθωμανική κυριαρχία, που τους επέτρεπε να διατηρούν την ελληνική τους οντότητα. Μεγάλοι Πατέρες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας με παγκόσμια ακτινοβολια γεννήθηκαν και έδρασαν στην Καππαδοκία, όπως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Μέγας Βασίλειος, Ο ΄Αγιος Γεώργιος, ο ΄Αγιος Μάμαντας, ο ΄Οσιος Ιωάννης οΡώσσος, ο ΄Αγιος Αρσένιος, ο ΄Αγιος Βλάσιος κι άλλοι.

Την ΄Ανοιξη του 1924 ήταν πιά βέβαιο ότι θα γινόταν η ανταλλαγή των πληθυσμών μετάξυ Ελλάδας και Τουρκίας. Είχε προηγηθεί η Μικρασιατική Καταστροφή κι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας έπρεπε να ξεκινήσει για τη νέα πατρίδα.

Μάζεψαν ό,τι πολυτιμότερο και ιερότερο, τα κειμήλια των εκκλησιών, τις άγιες εικόνες, τα καντήλια, όπως και τα τιμαλφή απά τα σπίτια, ότι μπορούσε να μεταφέρει ο καθένας.

Τον Αύγουστο του 1924 ξεκίνησαν για το μεγάλο ταξίδι χωρίς γυρισμό. ΄Αλλοι απ΄τα παράλια έφτασαν στη νέα πατρίδα, την Ελλάδα, που τους υποδέχθηκε αλλού φιλόξενα αλλού όχι. Η νέα τους ζωή άρχισε μέσα σε σκηνές. Πολλοί απ΄αυτούς πέθαναν. Οι κακουχίες και οι αρρώστιες αποδεκάτισαν τους πρόσφυγες. Σιγά - σιγά συνήθισαν στις νέες συνθήκες, έχτισαν όμορφα νοικοκυριά και χωριά, κι άρχισαν να λειτουργούν καινούργιες κοινωνίες, κρατώντας βαθειά μέσα τους την καππαδοκική ψυχή τους.

Πηγή πληροφοριών: ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: