Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης - IOV

Η IOV ιδρύθηκε το 1979 στο Oostrozebeke του Βελγίου, ύστερα από πρόταση αντιπροσώπων 22 εθνών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Λαϊκό Φεστιβάλ Krems στην Αυστρία. Η Οργάνωση βρίσκεται στη Βιέννη της Αυστρίας και η Γενική Γραμματεία στη Maria Enzersdorf - Αυστρία.

Το 1983, η IOV αναγνωρίστηκε με τη θέση C από την UNESCO και έγινε αποδεκτή ως μέλος αυτής της Οργάνωσης των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ.

Το 1990, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO στην 134η Συνεδρίασή του, ενέκρινε ψήφισμα και κατέταξε την IOV στην κατηγορία Β (για τις πληροφορίες και τις συμβουλευτικές σχέσεις της με την UNESCO).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της UNESCO, η IOV διατηρεί επίσημα σχέσεις με αυτή την Οργάνωση του Ο.Η.Ε. από τον Ιανουάριο του 1997. Μετά τη ανάθεση καθηκόντων στο Γενικό Διευθυντή της UNESCO, στις 22 Μαΐου του 1998, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, στη 154η Συνεδρίαση του, αποφάσισε ότι στην IOV αναγνωρίζονται Λειτουργικές Σχέσεις με την UNESCO και ότι στο μέλλον θα κατατάσσεται σε αυτήν την κατηγορία.

Γενικά για την Οργάνωση

Η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης (IOV) - Σε λειτουργικές σχέσεις με την UNESCO, είναι η μοναδική Διεθνής Οργάνωση, που εξετάζει τα βασικά ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λαϊκός πολιτισμός και η λαϊκή τέχνη είναι ουσιαστικά αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών του κόσμου.

Η προώθησης, η διατήρηση και η προστασία αυτών των αγαθών μπορούν να εξυπηρετήσουν την ευημερία ολόκληρης της ανθρωπότητας και να έχουν μια σημαντική συμβολή στη διεθνή κατανόηση και τη διατήρηση της ειρήνης. Ένας πλούσιος, ακμάζων λαϊκός πολιτισμός, απεικονίζει την ανθρώπινη ευτυχία. Πιστοποιεί, ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μαζί με ειρήνη, ασφάλεια και προστασία. Είναι μια έκφραση της πολιτισμικής ταυτότητας.

Η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού άλλων λαών, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των προκαταλήψεων, στην καλύτερη κατανόηση και να βοηθήσει στη δημιουργία και διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ο αρχικός στόχος της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει ένα επίπεδο κατανόησης και ανοχής μεταξύ των διάφορων λαών του κόσμου και να συμβάλει έτσι, στην προώθηση και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης.

Η οργάνωση, χαιρετίζει όλα τα άτομα και τις ομάδες του κόσμου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία. Η Αρχή της IOV είναι βασισμένη στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των λαών του κόσμου και αυτό είναι σημαντικό στην ενεργή συμμετοχή της IOV στο πρόγραμμα της UNESCO "Πολιτισμός της Ειρήνης".

ΣΚΟΠΟΙ
Εργάζεται:
-Για τη διεθνή κατανόηση και συνεργασία, την πρόοδο και τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης
-Για τη διατήρηση των ιδιαίτερων κοινωνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων με την υποστήριξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και με το σεβασμό των παραδόσεων
-Για το σεβασμό και την καλλιέργεια της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τη διατήρηση, προώθηση και χρήσιμη μετάδοση του λαϊκού πολιτισμού και της λαϊκής τέχνης
-Για τη διεθνή ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και την προώθηση της επιστήμης της έρευνας και της τεκμηρίωσης

Υποστηρίζει:
-Ανταλλαγές μεταξύ των λαϊκών ομάδων τέχνης όλων των εθνών του κόσμου
-Εθνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Λαϊκής Τέχνης (Χορού Παραδοσιακής μουσικής, εκθέσεις παραδοσιακών αντικειμένων και προϊόντων, παραδοσιακής διατροφής κ.α,)
-Επιστημονικές συναντήσεις
-Χρήσιμα προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν τις πολιτιστικές παραδόσεις

Διαθέτει :
-Όραμα, δημιουργικότητα, καινοτόμες δράσεις και την πρακτική, οργανωτική και επιστημονική εμπειρία και τις ικανότητες εργασίας, για προσφορά και βοήθεια
-Κέντρα και γραφεία επικοινωνίας σε πολλά έθνη του κόσμου.
-Εθνικές και διεθνείς συνδέσεις και προ πάντων ανθρώπινες σχέσεις με φίλους και συναδέλφους που υπηρετούν το λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη σε όλο τον κόσμο.

Είναι η Οργάνωση :
Για όλους τους λαούς του κόσμου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, με ενεργή συνεργασία και αρμοδιότητα στην πραγματοποίηση των προγραμμάτων της UNESCO , που είναι οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό

Πηγή πληροφοριών: www.iovhellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: