Ο χορός συναντάται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Σαν την ανθρώπινη γλώσσα, δεν υπάρχει μονάχα ένα είδος. Σε κάθε περιοχή του κόσμου οι λαοί έχουν τους δικούς τους χορούς, που όμως μοιάζουν μεταξύ τους από την ίδια ανάγκη για μη λεκτική επικοινωνία και έκφραση των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Σε μερικούς πολιτισμούς, μάλιστα, συνδέεται με καταστάσεις έκστασης σε θρησκευτικές τελετές.
Τι είναι ο χορός;
Θα λέγαμε ότι είναι η ρυθμική και λειτουργική κίνηση. Με τον όρο «λειτουργική κίνηση» εννοείται η κίνηση που είναι σε αρμονία με τις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες.
Πώς, όμως, δημιουργήθηκε;
Οι σύγχρονοι μελετητές θεωρούν ότι ο βασικός λόγος που δημιούργησε την ανάγκη στους ανθρώπους να χορέψουν είναι η ανάγκη τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να εκτονώσουν το συγκινησιακό τους φορτίο. Κάθε φορά, λοιπόν, που υπήρχε ρυθμός γύρω τους, το σώμα κινιόταν κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα το ελέγχεις ακόμα και σήμερα.
Οι πρωταρχικές αυτές μορφές χορευτικής έκφρασης, σε μια εξελικτική φάση, εμπλουτίστηκαν με μουσικούς ρυθμούς που δημιουργούσαν επίτηδες οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι οποίοι αποτέλεσαν κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης του κάθε λαού.
Ποια είναι η σχέση του χορού με τις άλλες τέχνες;
Κατά τον George Thomson, οι τρεις τέχνες - του χορού, της μουσικής και της ποίησης – άρχισαν ως μία, ως ένα οργανικό σύνολο άμεσα συνδεδεμένο με τη μαγεία. Πηγή τους ήταν η ρυθμική κίνηση των ανθρώπινων σωμάτων στην εκτέλεση ομαδικής εργασίας.
Το πρώτο βήμα προς την «τέχνη του χορού», με τη στενή έννοια του όρου, υπήρξε ο χωρισμός του από την ποίηση και τη μουσική. Ο χορός έτσι αυτονομήθηκε και η εκτέλεση της χορευτικής πράξης έγινε αυτοσκοπός.
Γιατί γιορτάζουμε το χορό στις 29 Απριλίου;
Η 29η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Χορού από την UNESCO το 1982. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα ήταν διότι αυτή ήταν η ημερομηνία γέννησης του Jean-Georges Noverre (1727-1810), ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του modern ballet.
Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου