Ο Χορός, ως γνωστόν περιλαμβάνει σύνθετα στοιχεία, όπως παραδείγματος χάριν, αυτά της Τέχνης, της Έκφρασης και της Άσκησης. Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά αυτού, όχι ιδιαίτερα γνωστή στην χώρα μας, αρκετά διαδεδομένη όμως διεθνώς. Αυτή είναι η ιδιότητα του αθλήματος.Ίσως να τίθεται εύλογα το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να είναι Άθλημα; Ποια είναι τα κριτήρια για μια τέτοιου είδους τοποθέτηση?». Αν αναλογισθεί κανείς ότι Άθλημα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπεριέχει τόσο το στοιχείο της άσκησης του σώματος, όσο και το στοιχείο της προσπάθειας για την ανάδειξη του « καλύτερου », με αυτή την έννοια, ο χορός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα. Ο Αθλητικός χορός γενικά μπορεί να οριστεί σαν ζευγαρωτός χορός συνδυασμένος μεταξύ άρρενος και θηλαίος ή συνδυασμός από ζευγάρια που αποτελούν μία ομάδα, που χρησιμοποιώντας την απαιτούμενη τεχνική μαζί με καλλιτεχνική ερμηνεία παράγουν μία υψηλά πειθαρχημένη εκτέλεση των χορών. Στον αθλητικό χορό γυναίκες και άντρες αγωνίζονται για την πρώτη θέση, κρίνονται από ειδικούς κριτές και βραβεύονται οι τρεις πρώτοι (ζευγάρια ή ομάδες) από τους έξι διαγωνιζόμενους στην τελική φάση του κάθε αγώνα.Παρά δε το γεγονός ότι τα κριτήρια για την ανάδειξη του «καλύτερου», εμπεριέχουν το στοιχείο της υποκειμενικότητας από την πλευρά των Κριτών, ωστόσο υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα κριτήρια που καθοδηγούν τον Κριτή στην σωστή και αντικειμενική απόφαση, όπως παραδείγματος χάρη η τεχνική, ο ρυθμός, η χορογραφία, το παρουσιαστικό, το στήσιμο, η εν γένει εμφάνιση των αθλητών, το « δέσιμο » του ζευγαριού και πολλά άλλα. Η διάκριση στους αγώνες αυτούς απαιτεί χρόνο, υπομονή, σκληρή προετοιμασία και αρκετά χρήματα για τα κοστούμια, τα εισιτήρια ταξιδιού, τη διαμονή, την χορογραφία και πολλά άλλα. Άλλωστε ακόμα και για όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν την αθλητική πλευρά του χορού, ανάλογα κατά κάποιο τρόπο κριτήρια, συναντάμε και στον Χορό Επί Πάγου (ICE SKATING), που ήδη προσφέρει θέαμα υψηλού επιπέδου και αποτελεί ένα ιδιαίτερα επίπονο άθλημα. Να σημειωθεί δε, ότι οι χορογράφοι των Αθλητών για τον Χορό στον Πάγο, είναι κατά κύριο λόγο προπονητές ζευγαριών που συμμετέχουν σε αγώνες αθλητικού χορού.
Οι κυρίως λόγοι για τους οποίους αναγνωρίσθηκε διεθνώς η αθλητική πλευρά του χορού είναι:
•Απαιτείται άριστη γνώση των βημάτων και της κινησιολογίας.
•Απαιτείται η υψηλή τεχνική κατάρτιση των αθλητών.
•Η συμμετοχή και μόνο σε αγώνα αθλητικού χορού, προϋποθέτει χρόνια προετοιμασίας και εξάσκησης.
•Απαιτείται ανάλογη σωματική διάπλαση και φυσική κατάσταση των αθλητών.
•Οι αθλητές θα πρέπει να ασχοληθούν από την παιδική τους ηλικία με το άθλημα αυτό, προκείμενου να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και να διακριθούν.
•Το προσφερόμενο θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό για τον θεατή, αλλά και για τους αθλητές.
•Πολυάριθμοι παράγοντες και δεδομένα κριτικής, συνθέτουν αναμφισβήτητα «διαγωνισμό», ενώ η προσπάθεια για την ανάδειξη του καλύτερου, αποτελεί σαφώς τη βάση για τον χαρακτηρισμό «άθλημα».Οι αγώνες διακρίνονται από το είδος των χορών που οι διαγωνιζόμενοι διαγωνίζονται στους: Απαλούς (standards) πέντε Απαλοί χοροί, Λατινοαμερικάνικους (Latin American) με πέντε Latin χορούς, Δέκα χορούς (τα ζευγάρια διαγωνίζονται σε δέκα χορούς – πέντε Latin και πέντε Απαλούς), σε ομάδες (formation) και στο ακροβατικό rock n roll.
Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες του Αθλητικού Χορού, πολύ γενικά διακρίνονται σε:
1.LATIN (LATIN AMERICAN)Η κατηγορία των Λατινοαμερικάνικων χορών περιλαμβάνει τους κάτωθι χορούς:
CHACHACHA
SAMBA
RUMBA
PASO DOBLE
JIVE
2.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ (STANDARD)Η κατηγορία των Ευρωπαϊκών χορών (Standard) περιλαμβάνει τους εξής χορούς:
WALTZ
TANGO
VIENNESE WALTZ
FOXTROT
QUICKSTEP
3.SHOWDANCE (LATIN ή BALLROOM)
Εκτός των τριών ανωτέρω γενικών κατηγοριών, υπάρχει περαιτέρω διαχωρισμός, ανάλογα με την ηλικία των αθλητών ή το χορευτικό τους επίπεδο, δηλαδή επαγγελματίες, ερασιτέχνες κτλ. Οι διαγωνισμοί αθλητικού χορού αποτελούν την απόλυτη έκφραση των αθλητών τόσο σε τεχνικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο και είναι αυτοί που προάγουν τον χορό από μια απλή καλλιτεχνική έκφραση σε άθλημα. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι δεν θα μπορούσε να νοηθεί αθλητικός χορός χωρίς διαγωνισμούς, όπως και δεν θα μπορούσε να υπάρχει και κανένα άλλο άθλημα χωρίς αγώνες, τόσο στον κλασικό όσο και στο σύγχρονο αθλητισμό. Προκειμένου λοιπόν να στηριχτούν και να προωθηθούν αυτοί οι διαγωνισμοί ξεκινά, ανεπίσημα το 1991 και επίσημα το 1994, στην Ελλάδα η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Χορού Ελλάδος (Ε.Σ.Χ.Ε.) και έκτοτε αποτελεί τον ανώτατο εθνικό μας φορέα, για θέματα Αθλητικού και Κοινωνικού χορού, που εκπροσωπεί την χώρα μας στους Παγκόσμιους Οργανισμούς αθλητικού και κοινωνικού χορού.Το Ε.Σ.Χ.Ε. χειρίζεται κάθε θέμα που αφορά τα συγκεκριμένα είδη χορού (Latin, Ballroom, Λαϊκούς, Jazz κτλ.) διοργανώνοντας τόσον επίσημους αγώνες για το Πρωτάθλημα Ελλάδος, όσον και εξετάσεις για την απόκτηση ερασιτεχνικών ή επαγγελματικών πτυχίων, αναγνωρισμένων διεθνώς και στα δυο υπάρχοντα στυλ (American, International) καθώς και σεμινάρια χορού και γενικότερα εκδηλώσεις που αφορούν την προώθηση του Αθλητικού και Κοινωνικού Χορού.Τα ζευγάρια που αντιπροσωπεύουν την χώρα μας σε επίσημους αγώνες για το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες, σημειώνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις τα ελληνικά ζευγάρια διακρίθηκαν ακόμη και σε τελικούς γύρους. Παράλληλα η χώρα μας αποκτά και επίσημα Κριτές – Δασκάλους και Προπονητές, αναγνωρισμένους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χορού (WDDSC). Η άνοδος στον τομέα του Αθλητικού Χορού είχε σαν αποτέλεσμα το έτος 2002 να δημιουργηθεί η πρώτη Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητικού Χορού (Ε.Ο.Α.Χ.), αποτελούμενη αποκλειστικά από Αθλητικά Σωματεία.Τέλος να σημειωθεί ότι στον τομέα του Αθλητικού Χορού, οι Πρωταθλητές Ελλάδος, ανά κατηγορία, ανακηρύσσονται μέσα από τρεις μίνιμουμ αγώνες, που διοργανώνονται από το Ε.Σ.Χ.Ε. και την Ε.Ο.Α.Χ. κάθε χρόνο.
Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου