Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

3 Καυτοί Latin Χοροί

Ο “Latin Dance” είναι ένας όρος ο οποίος περικλείει πολλά διαφορετικά styles χορού από πολλές κουλτούρες, χώρες και περιόδους. Ο χορός της Latin μπορεί να είναι πολύ σαγηνευτικός και αργός ή πολύ φλογερός και γρήγορος. Παρά την πληθώρα ειδών στον κόσμο του Latin χορού, ο καθένας φαίνεται να το γνωρίζει όταν το συναντάει. Τρία από τα πιο γνωστά styles του Latin χορού είναι οι Bachata, Merengue και Salsa. Παρότι αυτά τα ονόματα πιθανόν να είναι γνωστά σε πολλούς Αμερικάνους, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από αυτά τα styles.

Η Bachata είναι μια σύγχρονη μετεξέλιξη της Latin American guitar μουσικής. Τρίο ή κουαρτέτα περιλαμβάνουν έγχορδα όργανα και χτυπήματα σε κρουστά, ήταν μια δημοφιλής μορφή μουσικής και καθώς αυτού του είδους η μουσική άρχισε να γίνεται πιο περίτεχνη και γρήγορη, τα βήματα του χορού φτιάχτηκαν έτσι ώστε να την ακολουθούν. Η Bachata έκανε την εμφάνισή της το 1960. Όμως, αυτού του είδους η μουσική είναι συσχετισμένη με την κατώτερες τάξεις, με αποτέλεσμα παρά τις υψηλές πωλήσεις δίσκων και την αύξηση του πληθυσμού, η Bachata δεν απέκτησε τόση βιομηχανική αποδοχή όσο η Merengue. Η Bachata συνήθως καλύπτει θέματα ζόφου και το όνομά του προέρχεται από τον όρο “bitter music”. Η Bachata συχνά χρησιμοποιεί ενισχυμένες κιθάρες για να επιτρέψει την επίδραση του ήχου, όπως η αντήχηση. Αυτές οι επιδράσεις είναι ένα κομμάτι του ήχου το οποίο το διακρίνει από το παραδοσιακό Bolero. Η σύγχρονη μουσική της Bachata δίνει ώθηση σε ένα χορευτικό style το οποίο είναι επίσης πολύ σύγχρονο και ζωντανό.

Η Bachata έχει δεχτεί επιρροές από ένα άλλο Dominican style χορού, τη Merengue. Η Merengue είναι ο εθνικός χορός της Δομινικανής Δημοκρατίας, αν και οι άνθρωποι υποθέτουν ότι προέρχεται από άλλη προέλευση. Η Merengue χαρακτηρίζεται από πολύ ακριβής, γρήγορες κινήσεις και συχνά περικλείει αλλαγές στον ρυθμό. Η Merengue συχνά επιταχύνει στο τέλος του χορού. Το Ballroom Merengue τείνει να είναι λιγάκι πιο αργό και χρησιμοποιεί περισσότερες κινήσεις των γοφών με σκοπό να δημιουργήσει μια πιο ρομαντική αίσθηση σε αντίθεση με την πολύ sexy φύση του πιο γρήγορου Merengue style. Η Merengue είναι απόγονος του Γαλλικού Minuet. Οι Αφρικανοί σκλάβοι οι οποίοι αργότερα εγκαταστάθηκαν στην Δομινικανή Δημοκρατία παρακολουθούσαν τον Γαλλικό χορό το Minuet τους και δημιούργησαν μια νέα δική τους version. Αρχικά, η Merengue δεν χορευόταν σε ζευγάρια, αλλά από ένα group ανθρώπων που σχημάτιζαν ένα κύκλο. Ενώ η Bachata είναι ο χορός και η μουσική των ανθρώπων, και αναφέρεται στο ζόφο και τη θλίψη, η Merengue είναι πιο κοινωνικά αποδεχτή και δεσπόζουσα, ακόμα και αν η δημοτικότητα και των δυο styles είναι σχεδόν ίδια.

Η Salsa είναι ένα style του οποίου η ιστορία πηγάζει από την Κούβα. Είναι όμοιο με το Mambo, αλλά δίνεται περισσότερη σημασία στα spins και τις στροφές. Η Salsa πρωταρχικά προέρχεται από African Rumbas, αλλά είναι αναμεμειγμένο με στοιχεία από χορούς των Ευρωπαϊκών χωρών. Η Salsa είναι εμπνευσμένη από τόσα πολλά styles, και τόσες πολλές χώρες, που είναι αδύνατο να το περιγράψεις με λίγες λέξεις. Η Salsa είναι ένα βασικό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό το πόσο μεγάλη ποικιλία υπάρχει στον Latin χορό, ακόμα και σε ένα style. Η Salsa έχει παρουσιαστεί σε πολλές Λατινοαμερικάνικες χώρες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Salsa έχει υπομείνει πολλές αλλαγές σε διαφορετικές περιοχές. Μερικές περιοχές ενσωματώνουν σύγχρονα όργανα με αποτέλεσμα να δίνουν στη Salsa ένα πιο σύγχρονο ήχο, τέλειο για τα nightclubs της πόλης. Η Salsa ουσιωδώς συνέθεσε πολλά στοιχεία το 1950 και της δόθηκε το όνομά της όταν άρχισε να αποκτά δική της οντότητα. Η Salsa οδηγείται από κρουστά και κάνει χρήση conga drums και maracas ώστε να της δώσει μια νότα Καραϊβικής.

Η Salsa και η Merengue μοιάζουν αρκετά στο ότι χρησιμοποιούν ζεύγη χορών και συνήθως περιλαμβάνουν γρήγορους σταθερούς ρυθμούς. Αυτοί οι δυο εκδηλώνουν πολύ πάθος και φλόγα και συνήθως δεν λένε μια περίπλοκη ιστορία, αλλά είναι μια αναβίωση αισθημάτων και ενέργειας. Και τα δυο styles είναι πολύ δημοφιλής στα clubs και προσφέρουν τόσο σε αυτούς που το παρακολουθούν όσο και σε αυτούς που το εκτελούν στιγμές διασκέδασης. Σε σύγκριση με τη Salsa και τη Merengue, η Bachata είναι λιγότερο επίσημη. Δεν είναι ένα ballroom style, δεν προέρχεται από κάποιο ballroom style και είναι περισσότερο ένας χορός να τον χορέψεις μετά τη δουλειά με φίλους παρά σε ένα club ή σε ένα dancehall. Ενώ η Salsa και η Merengue συνήθως προβάλουν περισσότερο γενικά συναισθήματα και πάθος, η Bachata λέει κάποια ιστορία. Η συναισθηματική απελευθέρωση της Bachata είναι συνήθως συγκεντρωμένη σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα και κάνει τις πικρές στιγμές της ζωής να φαίνονται σαν μια ευχάριστη πίκρα.

Η Bachata είναι επίσης περισσότερο βασισμένη στους ήχους έγχορδων οργάνων, αξιοσημείωτοι οι ήχοι που μπορούν τα σύγχρονα έγχορδα όργανα να φτιάξουν. Ενώ η επίκρουση είναι περισσότερο σημαντική στην Bachata, οι χορδές και τα arpeggios της κιθάρας φτιάχνουν τη διάθεση. Αυτό δίνει σε αυτούς που το ακούνε την εντύπωση ότι η μουσική είναι πιο στενά δεμένη με την μουσική από κιθάρα της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας παρά με τους χορούς της Ευρώπης και της Αφρικής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένας συνδυασμός από πολλά στοιχεία. Η Salsa και η Merengue, από την άλλη πλευρά, είναι πολλά περισσότερα από ένα προϊόν ενός Ευρωπαϊκού και Αφρικάνικου style χορού. Η Bachata χρησιμοποιεί το ρυθμό κιθάρας προκειμένου να δημιουργήσει ένα συντομευμένο ρυθμό για να διαφέρει από το arpeggios από την πρώτη κιθάρα, όπου η Salsa και η Merengue συνήθως δημιουργούν αυτή την συντομευμένη αίσθηση με μόνη την επίκρουση.

Παρά τις διαφορετικές μουσικές εμπνεύσεις και τους κανόνες αυτών των styles, εύκολα αναγνωρίζονται σαν Latin American. Η ψυχή τους είναι ίδια και όλοι αυτοί έχουν επιρροές από τον παλιό κόσμο και τους συνδυάζουν με μοναδικό Λατινοαμερικάνικο πάθος και φλόγα. Οι κουλτούρες της Λατινικής Αμερικής, από τη φύση τους, είναι φτιαγμένες από πολλά διαφορετικά στοιχεία από πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Ο Latin American χορός συνδυάζει την ψυχή των ντόπιων styles με την δομή και την τεχνική των Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών μορφών. Αυτό δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό στοιχείων τα οποία δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από το site bachatacrazy.com και είναι μετάφραση του άρθρου ‘3 Hot Latin Dances’ του Julio Compramada.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: