Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Snob Dancers

Υπάρχει μια επιδημία στον κόσμο της salsa – οι snob χορευτές. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί καλοί χορευτές εκεί έξω οι οποίοι απλά αρνούνται να χορέψουν με άλλους ανθρώπους πέραν του κοινωνικού τους κύκλου. Καταλαβαίνω ότι η salsa σου δίνει δύναμη, αλλά πόσο μπορεί να μεγαλώσει ο εγωισμός κάποιου ώστε να φτάσει σε σημείο να νιώθει ότι η salsa του ή η salsa της είναι πολύ καλή για κάποιον άλλο. Είμαι μπερδεμένος.

Θυμάμαι κάποιες εμπειρίες που βίωσα στο Houston όταν ανέβηκα για πρώτη φορά στη σκηνή χορού. Ήμουν φιλικός με όλους. Όμως κάποιοι άνθρωποι δε θα μου έλεγαν ούτε καν ‘γειά’ αν τους χαιρετούσα. Όταν άρχισα να μαθαίνω να χορεύω, περίπου το 1/3 των ανθρώπων που ζήτησα να χορέψουν μαζί μου με απέρριψε ή έβρισκαν κάποια ανόητη δικαιολογία και χόρευαν το επόμενο τραγούδι με κάποιον άλλο. Χαίρομαι μόνο για το ότι δεν είχα πρόβλημα αυτοεκτίμησης. Μερικές φορές είναι τρομακτικό όταν ανεβαίνεις πάνω στη σκηνή. Έχοντας αφήσει πίσω μου το Houston, έχω δυο χορευτές στο μυαλό μου με τους οποίους δεν πρόκειται να χορέψω ποτέ. Δεν τους ζήτησα ποτέ να χορέψουμε, ακόμα και όταν είχα βελτιωθεί, γιατί με σνόμπαραν στο παρελθόν. Φυσικά, όσο βελτιωνόμουν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με ήξεραν και δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που με απέρριψαν. Όμως δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι. Σε ένα τέλειο κόσμο, οι αρχάριοι θα έπρεπε να χορεύουν περισσότερο από τους καταρτισμένους χορευτές. Προφανώς αυτή είναι μια παράλογη προσδοκία, όμως πως θα γίνουν καλύτεροι οι αρχάριοι; Δεν θέλουμε όλοι περισσότερους ανθρώπους να χορεύουμε;

Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να παραδεχτώ ότι καταλαβαίνω και την πλευρά των snob μέχρι ενός σημείου. Αναμφισβήτητα, οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κύριο λόγο απορρίπτουν τους άντρες που τους ζητούν να χορέψουν παρά το αντίθετο. Μερικές φορές οι γυναίκες νιώθουν ότι χρειάζεται να το κάνουν για προστασία γιατί οι άντρες μπορεί να ξεφύγουν λίγο στα clubs. Το γνωρίζω πολύ καλά αυτό και έχω δει να συμβαίνουν αρκετά ώστε να συμπάσχω με τις γυναίκες που φοβούνται να χορέψουν με κάποιον που δεν τον έχουν ξανά δει ποτέ. Όμως, για τις snob γυναίκες που χρησιμοποιούν τους ‘άξεστους άντρες’ σαν μια δικαιολογία απλά και μόνο για να είναι snob... κάντε μου τη χάρη!! Εγώ προτείνω το ακόλουθο: υπάρχει μια προφανής διαφορά μεταξύ αυτού που θέλει απλά να χορέψει και αυτού που χρησιμοποιεί το χορό σαν μια ευκαιρία για να σε πλησιάσει. Πως όμως μπορείς να το καταλάβεις; Λοιπόν, ο χορευτής θα απολαμβάνει τη μουσική. Το πιο πιθανό είναι να έχει χορέψει με ένα ή δύο άτομα πριν από εσένα (είναι ακόμη ντροπαλοί) και δεν θα σε προσεγγίσουν με μια γελοία κίνηση εντυπωσιασμού ώστε να σε προσκαλέσουν για χορό. Όσο αναφορά τα ‘αρπαχτικά’, δεν θα πρέπει να δέχεσαι να χορέψεις με κάποιον ο οποίος τις δύο τελευταίες ώρες σε κοίταζε επίμονα από την σκοτεινή γωνία του club... εκτός εάν σε ενδιέφερε κάτι τέτοιο!

Οι snob χορεύτριες επιπλέον απορρίπτουν τους άντρες γιατί πιστεύουν ότι οι άντρες δεν μπορούν να χορέψουν στο επίπεδο τους. Οι γυναίκες πάντα θέλουν να δείχνουν το καλύτερό τους. Θέλουν να κλέβουν την παράσταση. Θέλουν να περιστρέφονται, να βυθίζονται κ.τ.λ Θέλουν κάθε χορός να είναι εκπληκτικός. Γι’ αυτό τείνουν να κινούνται προς τον παρτενέρ τους ώστε να τον προκαλούν. Αυτό είναι φυσικό και κατανοητό. Αλλά τι είναι ένα τραγούδι εδώ και ένα εκεί για τους ανερχόμενους χορευτές; Δεν είναι γάμος!! Απλά κάντο! Και στο τέλος, θα έχεις περισσότερους θαυμάσιους άντρες χορευτές να σε κάνουν να νιώθεις καλά.

Οι snob χορευτές δεν έχουν μόνο άρωμα γυναίκας. Και εμείς οι άντρες έχουμε συμπτώματα ‘σνομπισμού’ κατά καιρούς. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πραγματικά πιστεύουν ότι έχουν χάρισμα και ότι είναι δώρο Θεού να χορεύουν salsa (μεταξύ άλλων πραγμάτων), και χορεύουν μόνο με τους καλύτερους χορευτές. Όμως, αυτοί οι συγκεκριμένοι έχουν απλά πολλά κόμπλεξ. Δεν τους καταλαβαίνω και δεν θα προσπαθήσω να εξηγήσω το πως σκέφτονται. Απλά ξέρω ότι υπάρχουν εκεί έξω!! Είναι σπάνιοι. Οι περισσότεροι απλά είναι snob!! Απέχουν από το να ζητήσουν μια γυναίκα σε χορό γιατί φοβούνται την απόρριψη. Τα πράγματα χειροτερεύει το γεγονός ότι, αυτοί πρέπει να επιλέξουν με τον οποίο θα χορέψουν πολύ προσεκτικά γιατί εάν χορέψουν με την καλύτερη χορεύτρια και τους κάνει να φανούν καλοί, ίσως δεν απορριφθούν τόσο πολύ.

Οπότε αυτή είναι η λύση; Δεν πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα είναι εύκολο να τακτοποιηθεί εντελώς. Είναι στην ανθρώπινη φύση να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα ώστε να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση. Αν ζητήσεις σε κάποιον να χορέψετε, μην τον κάνεις να το μετανιώσει. Χόρεψε ένα χορό και ευχαρίστησέ τον. Αν τον κρατήσεις παρά την θέληση του για τρία τραγούδια, θα σε αποφεύγει για όλο το υπόλοιπο βράδυ. Κυρίες μου, σας παρακαλώ μην απορρίπτεται κάποιον επειδή δεν είναι ένας καταπληκτικός χορευτής. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να γίνει καλύτερος, γρηγορότερα, αν χορέψετε μαζί του. Και μην φοβάστε να ζητήσετε σε έναν άντρα να χορέψει μαζί σας. Στον 21ο αιώνα είμαστε!! Κύριοι, να είστε gentlemen. Όσο λιγότερους άξεστους έχουν οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς να χορέψουμε μαζί τους.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘ Snob Dancers’ του Darius Johnson και αναφέρεται στην υπεροπτική συμπεριφορά μιας μερίδας χορευτών της salsa.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: