Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Oriental

O χορός οριεντάλ ή χορός της κοιλιάς είναι ο κατ' εξοχήν χορός της Ανατολής. Σήμερα, είναι διαδεδομένος στον αραβικό χώρο, καθώς και στην Τουρκία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Περσία και στην Ινδία. Φαινομενικά είναι αρκετά ελεύθερος, όμως διέπεται από αυστηρούς κανόνες και, εκτελεστικά, είναι ιδιαίτερα δύσκολος.

Ιστορικά στοιχεία:
Ο χορός της κοιλιάς, λέγεται ότι ξεκίνησε ως ένα τελετουργικό τοκετού στα αρχαία χρόνια. Οι γυναίκες εφηύραν κινήσεις, ώστε να κάνουν τον τοκετό πιο ανώδυνο, εκγυμνάζοντας τους μύες και την περιοχή της λεκάνης. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οι χανούμισσες χόρευαν μακριά απ' τα βλέμματα των ανδρών, ως διέξοδο στη μίζερη ζωή τους.

Φιγούρες που ξεχωρίζουν:
Η κυρίως τέχνη στο αιγυπτιακό στιλ είναι το να μπορεί η χορεύτρια να κάνει ορατή τη μουσική με το σώμα της ενώ η τούρκικη μορφή έχει μεγαλύτερη ελευθερία στο χώρο, χαμήλωμα στο πάτωμα, αλλά λιγότερες κινήσεις. Το λιβανέζικο στιλ μοιάζει με το αιγυπτιακό αλλά είναι πιο δυναμικό. Στο Ιράν, είναι πιο ενεργητικός χορός, πιο λυρικός και όμορφος ενώ στο Μαρόκο, το oriental περιγράφει κινήσεις από καθημερινές δραστηριότητες. Στην Αλγερία υπάρχει ισχυρή επίδραση από το φλαμένκο και στην Τυνησία είναι συχνές οι στροφές γοφού μπροστά και πίσω.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: