Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Η ομάδα χορού Danza Voluminosa από την Κούβα

"Πάντα ήθελα να γίνω χορεύτρια, αλλά λόγω βάρους ποτέ δεν είχα την ευκαιρία. Με το να γίνω, τελικά, χορεύτρια, η ζωή μου άλλαξε 120%. Μου έδωσε αυτοπεποίθηση και με βοήθησε πολύ ψυχολογικά".

Η Paula δε μοιάζει με τυπική χορεύτρια, αλλά όταν μιλάει για το χορό το πρόσωπό της λάμπει από αυτοπεποίθηση και χαρά. Είναι ένα από τα μέλη της ομάδας χορού Havana's Danza Voluminosa, μια ομάδα από παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες μέσα από το έργο τους έχουν κερδίσει το σεβασμό στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Κούβας. Οι παραστάσεις που δίνουν συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, αποσπούν πολύ καλά σχόλια και έχουν αρχίσει να προκαλούν την κατάρρευση προτύπων σχετικών με την ομορφιά και την τέχνη.

Ιδρυτής της ομάδας είναι ο χορογράφος Juan Miguel Mas, 42 ετών, ο οποίος έζησε ο ίδιος την εμπειρία του αποκλεισμού από χορευτικές ομάδες λόγω του βάρους του. Η ιδέα του πήρε σάρκα και οστά πριν 12 χρόνια, το 1996. Στην αρχή δέχθηκε πολλά ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια, αλλά κάποιοι επιβράβευσαν την προσπάθεια. Η συνέχεια προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με την αισθητική της παρουσίασης, αλλά τα αποτελέσματα δικαίωσαν το πείσμα τους να συνεχίσουν.

Η πρίμα μπαλαρίνα ζυγίζει περίπου 130 κιλά, βάρος που κυμαίνεται στο μέσο όρο και των υπόλοιπων μελών. Ο Mas υποστηρίζει την καλλιτεχνική ανάπτυξη όλων εκείνων που επιθυμούν να εκφραστούν, αλλά θεωρούνται από τους υπόλοιπους ότι "δεν αξίζουν τίποτα". "Η βασική ιδέα είναι να προωθήσουμε το χορό και τον πολιτισμό, δημιουργώντας σεβασμό για τη διαφορετικότητα", αναφέρει ο ίδιος.

Ο Mas χορογραφεί κλασικά θέματα που προσφέρουν ένταση, αναμειγνύοντας αφρικάνικους, μοντέρνους, jazz χορούς, καθώς και χορούς της Καραϊβικής. Λόγω βάρους, το αποτέλεσμα δεν είναι, βέβαια, τόσο αέρινο, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά πιο επικεντρωμένο στη γη, όπως συνέβαινε στους χορούς των πρωτόγονων λαών.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στις παραστάσεις της ομάδας Danza Voluminosa έχουν τις δουλειές τους, αλλά είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός και η περηφάνιά τους, που πάντα βρίσκουν το χρόνο για τις αμέτρητες πρόβες και τις παραστάσεις που κάνουν. Ο ίδιος ο Mas έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε Yoga Dance και σεμινάρια χοροθεραπείας, που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ψυχολογία ατόμων με μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Στα 12 τελευταία χρόνια, ο Mas έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 36 χορεύτριες. Η ομάδα του αποτελείται πάντα από έξι γυναίκες το περισσότερο. "Οι περισσότερες χορεύτριές μας φοβούνται να εμφανιστούν σε κόσμο την πρώτη φορά, αλλά η αυτοπεποίθησή τους ενισχύεται μόλις δουν τις αντιδράσεις των θεατών", λέει. "Κι ενώ στην αρχή ο κόσμος γελούσε με την ιδέα, τώρα είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι έρχονται να δουν μια σοβαρή δουλειά. Σοβαρή κι επαγγελματική".

Πηγή πληροφοριών: www.dancepof.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: