Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οι δέκα εντολές της Salsa

1) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να χορεύουν με τους παρτενέρ τους.
Παρότι εγώ πιστεύω ότι η μουσική είναι ότι πιο σημαντικό στη Salsa, η θεμελιώδης αρχή στο χορό της Salsa στην πραγματικότητα είναι ο χορός με τον παρτενέρ σου! Το ζευγάρι πρέπει χρησιμοποιώντας αυτό το συναίσθημα να αλληλοσυνδεθεί και έμμεσα να γίνει το τελευταίο όργανο της ορχήστρας. Έτσι οι δύο παρτενέρ, χορεύοντας, γίνονται σαν ένα σώμα. Μετά απ’ όλα αυτά, καταλήγουμε ότι ο χορός με παρτενέρ είναι αυτό που πρέπει να είναι για εμάς η Salsa, γιατί αν χαθεί κάποιο από τα όργανα (κύρια ή δευτερεύουσα ) μέσα στο χορό, παύουμε να είμαστε ο χορός .

2) Άπαντες οι πιστοί & οι πιστές της Salsa θα πρέπει να χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής.
Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη salsa είναι ο ρυθμός και η σημασία του να χορεύουμε στο ρυθμό αυτό, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αδύνατη η ακολουθία της οδηγίας #3. Με τον όρο ρυθμό, σε αυτή περίπτωση, δεν αναφέρομαι σε αριθμούς αλλά κυρίως στη χρήση της οδηγίας #1, να νιώθεις το ρυθμό τον οποίο ακολουθεί το ζευγάρι με τη μουσική, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία της οδηγίας #3. Χωρίς το #1, δεν υπάρχει #2, και χωρίς το #2 δεν υπάρχει χορός, άρα, όχι #3.

3) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να οδηγούν ορθά τις εν Χριστό αδερφές τους και ενώ χορεύουν να τις κάνουν να νιώθουν ότι είναι οι καλύτερες χορεύτριες του κόσμου.
Η ντάμα -όπως η έκφραση όλης της επιθυμίας μέσα στη μουσική, η οποία επιχειρεί να ανυψώσει δύο ανθρώπους στις πύλες του ουρανού- πρέπει να γίνει ο κόσμος. Στην περίπτωση που ο καθοδηγητής επιχειρήσει να εξυψώσει το χορό σε έκσταση η βασίλισσα η οποία είναι ενθρονισμένη θα πρέπει να ακολουθήσει, και επειδή δεν μπορεί να υπάρχει βασιλιάς σε ένα βασίλειο χωρίς βασίλισσα... το συναίσθημα είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να δημιουργήσεις, από μια πριγκίπισσα η οποία δεν νιώθει έτοιμη, μια βασίλισσα.

4) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να είναι ευγενικοί και επιεικής με τους αρχάριους, καθώς και οι ίδιοι κάποτε ήτο στην ίδια θέση.

5) Άπαντες οι πιστοί και οι πιστές της Salsa στις συνάξεις τους θα πρέπει να χορεύουν πέραν των ατόμων του στενού τους κύκλου και με τους αδερφούς του ενδότερου περιβάλλοντός τους.
Η Salsa είναι ένας χορός ψυχικής συνδιάλεξης και συνένωσης επομένως οι πιστοί και οι πιστές επικοινωνούν με όλους όσους χορεύουν. Η διαφορετικότητα θα πρέπει να επισημαίνεται, όπως η μοναδικότητα που όλοι δεχόμαστε, όπως η δημιουργία... και αυτό είναι εν τέλει που κρατάει ένα βασίλειο γόνιμο.

6) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα σωματικά όρια των παρτενέρ τους και να τους φέρονται με σεβασμό κάθε στιγμή.
Ένα βασίλειο χωρίς σεβασμό για τους γείτονες του μπορεί μόνο να οδηγήσει σε συμπεριφορές όπου τελικά δεν είναι αρωγός για την οδηγία #2, με συνέπεια την αρχή του αφανισμού και όλων των κοινωνικών εντολών όπως ιδρύθηκαν από τις οδηγίες! Επομένως είναι αναγκαίο εμείς να θυμόμαστε πάντα ότι σεβόμαστε τον εαυτό μας εφόσον πρώτα σεβόμαστε τον γείτονά μας!

7) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να εξασκούνται στην πίστα και όχι στα ακροδάχτυλα των αδερφών τους.

8) Άπαντες οι πιστοί θα πρέπει να διακηρύσσουν το μεγαλείο της Salsa στους αδερφούς τους και να τους παροτρύνουν να παραστούν σε ένα, έστω μιας ώρας, μάθημα σε ένα club.
Ένα μήνυμα το οποίο είναι εξαπλωμένο και απευθύνεται στο ουτοπικό αυτό βασίλειο είναι να αφεθεί στην εμπειρία και την κρίση των άλλων το τι έχει δημιουργηθεί εδώ. Φέρνοντας τους φίλους σου σε αυτό τον κόσμο αυτοί αρχικά θα δουν ουτοπία σε μια παροντική φανέρωση, τελικά παύοντας να αρνούνται το τι έχουν δει και έχοντας τη επιθυμία να είναι κομμάτι αυτού του κόσμου στον οποίο μόνο η εμπειρία τους θα είναι αρκετή ώστε να γίνουν μέλος αυτού του κόσμου. Τα μέλη αυτού του βασιλείου δεν θα επιχειρήσουν να διαδηλώσουν με ισχύ μια αλήθεια την οποία χρειάζεται μόνο να ζήσεις!

9) Άπαντες οι πιστοί της Salsa θα πρέπει να επιζητούν να χορεύουν με τις εν Χριστό αδερφές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης τους.
Ένα βασίλειο του οποίου οι ακόλουθοι δεν αναζητούν την εμπειρία μεταξύ τους, δεν είναι βασίλειο αλλά γελοιοποίηση του ενός. Θα πρέπει να επιζητούμε να μοιραζόμαστε την πραγματικότητά μας με τους άλλους.

10) Άπαντες οι πιστοί και οι πιστές της Salsa θα πρέπει να ακούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χορού το clave τους.
Παρότι είναι κατανοητό ότι το Clave δεν ακούγεται όλες τις στιγμές , εμείς θα πρέπει να προσπαθούμε να το ακούμε, να το νιώθουμε, καθώς το στοιχείο που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία του χορού που επιθυμούμε , είναι χτισμένο επί τούτου στις ρίζες του clave. Η Salsa δεν θα υπήρχε χωρίς το clave, συνεπώς εμείς θα πρέπει να γίνουμε το clave. Ο χρόνος δεν είναι παράγοντας, αλλά κυρίως η αναζήτηση αυτού, παίρνει όσο πιθανόν χρειαστεί, η διάρκεια δεν έχει σχέση με το πόσο γρήγορα φτάσαμε εκεί..

Το παραπάνω άρθρο προήλθε από μετάφραση από post στα salsaforum.com (ελπίζω να καταλάβατε πως το άρθρο έχει καθαρά χιουμοριστικό χαρακτήρα). Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα είναι εντελώς συμπτωματική

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: