Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Orishas

Το μεγαλύτερο latin hiphop συγκρότημα!

Το τετραμελές latin hip-hop συγκρότημα των Orishas δημιουργήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 90 από τον Ruzzo, πρώην μέλος των Amenaza και τον Youtel, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Παρίσι από την Αβάνα της Κούβας για σπουδές. Το όνομά τους προέρχεται από θεϊκά όντα της θρησκείας των Yorubas της Δυτικής Αφρικής, η οποία έχει αναμειχθεί με αυτήν των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής και Ευρωπαϊκών πνευματιστών. Παραμένει ζωντανή στις θρησκευτικές τελετουργίες της Κούβας και της Βραζιλίας. Με μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι, τα μέλη των Orishas έφυγαν από την Κούβα για να μπορέσουν να κάνουν το «απαγορευμένο» εκεί hip hop και βρέθηκαν στο Παρίσι και την Μαδρίτη, όπου είναι πλέον η βάση τους. Η μουσική τους όμως ήταν από την αρχή και παραμένει μέχρι και σήμερα, ένας ύμνος στην ταλαιπωρημένη, ρομαντική πατρίδα τους και ταυτόχρονα σε όλες τις πατρίδες του κόσμου.
Η πέρα από κάθε είδους marketing επιτυχία τους, που βασίστηκε αποκλειστικά στην μουσική τους και τις αμέτρητες, γεμάτες ενέργεια εμφανίσεις τους, επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη του κόσμου για τον συνδυασμό νέου-παλιού: η συνταγή τους, πρωτότυπη αλλά απλή, περιλαμβάνει hiphop στάση με soul και funk διάθεση και χρήση των κλασικών ρυθμών της Κούβας και είναι εκρηκτική.
Το ντεμπούτο τους “A Lo Cubano” το 2000, άλλαξε μια για πάντα την ιδέα του μουσικού κοινού για το hiphop και έφερε στους ίδιους συναυλιακούς χώρους τους οπαδούς του είδους με εκείνους του Buena Vista Social Club και επιπλέον αλλάξανε μια για πάντα το ύφος της Ισπανόφωνης ραπ, αφού την ανάμιξαν με την Αφρο-κουβανέζικη μουσική με διεθνείς ρυθμούς ραπ και ρύμες. Ακολούθησε το δεύτερο lp “emigrante” (2002) με συνεργασίες Buenaventura, Niko Noki, Pasi.
Με έναν συνδυασμό Κουβανέζικου ρυθμού και μοντέρνου hip-hop, οι Orishas είναι το μόνο κουβανέζικο γκρουπ hip-hop που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, με 300 συναυλίες στο ενεργητικό του στην Ευρώπη και Λατινική Αμερική, ενώ οι κριτικές που λαμβάνουν από μουσικοκριτικούς και φαν του είδους είναι ομόφωνα εξαιρετικές. Σήμερα, οι Orishas είναι πλέον κορυφαίο όνομα της latin μουσικής: έχουν κερδίσει το βραβείο Latin Grammy για το καλύτερο hip hop συγκρότημα (2006), έχουν συνεργαστεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του hiphop (Fat Joe, Pig Pun, Pitbull), έχουν γίνει δεκτοί από τον Fidel Castro και έχουν αναδείξει την hip hop σκηνή της Κούβας. Με τα δύο πολύ καλά άλμπουμ (“Emigrante” (2002) και ”El Kilo”(2005)), κατάφεραν να περάσουν τον ήχο τους στο ευρύ κοινό, διατηρώντας παράλληλα τον σεβασμό των «σκληροπυρηνικών» οπαδών τους.
Τέλος, οι Orishas έχουν τελειοποιήσει την ισορροπία μεταξύ της επιθετικότητας του hip-hop, την γλυκύτητα του τραγουδιού και τους ακαταμάχητους ρυθμούς της rumba.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: