Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Latin Εναντίον Ballroom Χορού

Ο Ballroom χορός αναφέρεται σε χορούς ζευγαριών. Κάτω από την ηγεσία του ballroom χορού βρίσκονται οι δέκα αγωνιστικοί χοροί του International Standard (το οποίο είναι αυτό στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται ως ballroom χορός) και του International Latin χορού.

Latin Εναντίον Ballroom Χορού

Ο Ballroom χορός αναφέρεται σε χορούς ζευγαριών οι οποίοι πηγάζουν από τον Δυτικό κόσμο και χορεύονται τόσο σε κοινωνικά όσο και σε αγωνιστικά πλαίσια. Κάτω από την ηγεσία του ballroom χορού βρίσκονται οι δέκα αγωνιστικοί χοροί του International Standard (το οποίο είναι αυτό στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται ως ballroom χορός) και του International Latin χορού. Οι International Standard χοροί είναι οι Slow Waltz, Tango, Viennese Waltz, Slow Foxtrot και Quickstep. Οι International Latin χοροί είναι οι Cha Cha, Samba, Rumba, Paso Doble και Jive. Ο Latin χορός αναφέρεται σε χορούς οι οποίοι πηγάζουν ή απορρέουν από Λατινοαμερικάνικους χορούς. Συγκρίνοντας με τον τυπικό ballroom χορό, η κατηγορία Latin περικλείει χορούς οι οποίοι είναι με πολύ γρήγορο ρυθμό, πιο αισθησιακοί και έχουν καλύτερη ρυθμική έκφραση. Ο χρόνος είναι συνήθως 4/4. Το ζευγάρι στέκεται πρόσωπο με πρόσωπο στην βασική Latin χορευτική θέση. Η μουσική είναι μεταβλητή – είτε παραδοσιακή Λατινοαμερικάνικη μουσική ή σύγχρονα δημοφιλή τραγούδια.

Σε όλους τους Latin χορούς, τα βήματα θα πρέπει να γίνονται με την κυκλική κίνηση του ποδιού ερχόμενο πρώτα σε επαφή με το πάτωμα, και κατόπιν το τακούνι χαμηλώνει όταν το βάρος παραχωρεί εντελώς. Η Latin κίνηση του γοφού πετυχαίνεται μεταξύ της εναλλαγής όπου τα γόνατα είναι λυγισμένα και τεντωμένα ή στο International Latin style, ισιώνοντας το πόδι στο οποίο έχουμε ρίξει το βάρος και λυγίζοντας το ελεύθερο πόδι. Αυτό επιτρέπει στους γοφούς να τοποθετούνται στην κατεύθυνση που είναι το πόδι στο οποίο έχουμε ρίξει το βάρος. Ο χορός Latin επίσης χρησιμοποιεί διαφορετικά παπούτσια από τον Standard Ballroom χορό. Σανδάλια με ανοιχτά τα δάχτυλα είναι συχνά για τις γυναίκες. Είναι πολύ συχνό να κάνεις πολύ μικρά βήματα στον Latin χορό, εκτός αν η μουσική είναι πολύ αργή, όπως στο Bolero ή τη Rumba. Οι άντρες οδηγούν σχεδόν πάντα στον Latin χορό, με την παρτενέρ τους να ακολουθεί. Στητή στάση και επαρκεί τέντωμα στο σώμα είναι επίσης πολύ σημαντικά για τον επίσημο Latin χορό.

Το Cha Cha (αρχικά γνωστό ως cha-cha-cha) δημιουργήθηκε όταν ένας UK δάσκαλος χορού, Pierre Lavelle, επισκέφτηκε την Κούβα το 1952. Οι χορευτές χόρευαν το mambo με ένα τριπλό βήμα. Αυτό τελικά έγινε το σύγχρονο Cha Cha. Η Samba έχει ρίζες από τη Βραζιλία. Έχει τρία βήματα σε κάθε μέτρο μουσικής, και χορεύεται με μια μικρή ζωηρή κίνηση προς τα κάτω η οποία δημιουργείται μεταξύ λυγισμένων και ισιωμένων γονάτων.

Η Rumba είναι ένας πολύ αισθησιακός Latin χορός, που χορεύεται αρκετά αργά. Ο μόνος χορός ο οποίος γίνεται πιο αργά είναι ο Bolero, με κάποια σκέψη να είναι ένα υποσύνολο της Rumba. Στην αρχική του μορφή, αυτός ο Afro-Caribbean χορός έχει ως χαρακτηριστικό πολλές κινήσεις των γοφών, υποκρινόμενος σεξουαλική δραστηριότητα. Η σύγχρονη τυποποιημένη μορφή του χορού είναι πιο ήρεμη. Η κίνηση του γοφού σε αυτή την περίπτωση δημιουργήθηκε μεμονωμένα από την κίνηση των λυγισμένων και ισιωμένων γονάτων των χορευτών.

Ο τέταρτος χορός στην κατηγορία International Latin είναι ο Paso Doble. Δυστυχώς οι άλλοι χοροί σε αυτή την κατηγορία, έχουν προέλευση τη Γαλλία. Αυτό , όμως, απέκτησε μορφή, μετά την κίνηση και το δράμα της Ισπανικής και Λατινοαμερικάνικης ταυρομαχίας. Το όνομα είναι Ισπανικό, και σημαίνει ‘δυο βήματα’. Όπως και άλλοι χοροί στην κατηγορία Latin, το μπροστινά βήματα γίνονται με οδηγό το τακούνι. Η παραδοσιακή Paso Doble μουσική είναι γραμμένη με διαλείμματα σε αμετάβλητες θέσεις μέσα στο τραγούδι. Οι χοροί έχουν χορογραφηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με αυτά τα κενά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χορός να χορεύετε σχεδόν αποκλειστικά ανταγωνιστικά.

Τελευταίο στην ομάδα των International Latin χορών είναι το Jive, το οποίο έχει την γενιά του στο Swing χορό. Αυτός ο χορός δεν έχει προφανείς Λατινοαμερικάνικες επιρροές, αλλά έχει το ίδιο είδος βημάτων, και την ίδια έμφαση πάνω σε ένα σταθερό ανώτερο σώμα. Είναι ο γρηγορότερος όλων όσον αφορά αυτή την ομάδα, γνωστό για τη γρήγορη κίνηση των ποδιών και τα τριπλά βήματα.

International Standard ή ballroom χορός, το κεφάλι, το στήθος, οι γοφοί και τα πόδια διατηρούνται σε ένα ευθυτενή τρόπο. Αυτοί οι χοροί χαρακτηρίζονται από μαλακές κινήσεις σε σύγκριση με τους πολύ ρυθμικούς Latin χορούς. Οι International Standard χοροί εξελίσσονται επάνω στο dance floor. Όλοι αυτοί οι χοροί κινούνται αντίθετα από τη δεξιόστροφη διεύθυνση γύρω στο δωμάτιο.

Το σύγχρονο Slow Waltz ή απλά Waltz, εκτελείτε στα 3/4 σε ένα tempo από 84-90 beats κάθε λεπτό. Κάποιες φιγούρες ίσως να έχουν τέσσερα με έξι βήματα σε κάθε μέτρημα, αλλά οι βασικές φιγούρες έχουν μόνο ένα βήμα κάθε beat. Το Tango προέρχεται από την Αργεντινή. Συστηματοποιήθηκε το 1922 έτσι ώστε να χορεύετε στους 120 beats κάθε λεπτό. Το ballroom Tango μπορεί να περιλαμβάνει staccato κινήσεις και γρήγορες κινήσεις του κεφαλιού.

Το Viennese Waltz ήταν η αυθεντική μορφή του waltz. Αυτό χορεύετε περίπου στα 180 beats κάθε λεπτό. Οι χορευτές συνεχώς γυρίζουν δεξιόστροφα ή αντίθετα από τη δεξιόστροφη διεύθυνση. Η μουσική του Viennese Waltz είναι πολύ γρήγορη συγκριτικά με άλλα Waltz αλλά διατηρεί ένα αργό, αρμονικό ρυθμό και απλές μελωδίες. Χορεύετε σε κλειστή θέση και οι φιγούρες είναι περιορισμένες για στροφές και αλλαγή βημάτων.

Το Foxtrot, ο τέταρτος χορός στην κατηγορία του International Standard, εφευρέθηκε από ένα βαριετέ ηθοποιό το όνομα του οποίου ήταν Harry Fox με σκοπό να αντικαταστήσει τον δυο-βημάτων. Ο χορός πρωτοεμφανίστηκε το 1914 και καθιερώθηκε από τον Arthur Murray. Στην αρχή, ο Foxtrot χορευόταν με ragtime μουσική, αλλά τώρα πια χορεύεται με μεγάλη μπάντα μουσικής με τον ίδιο τρόπο όπως το swing. Το Foxtrot είναι πιο αργό από τους δυο σχετικούς χορούς. Ο άλλος είναι ο Quickstep, ο τελευταίος στην κατηγορία του International Standard. Ο πρόσφατος χορός είναι σαν τον Foxtrot, αλλά με τον καιρό έχει αποκτήσει τεχνικές και patterns οι οποίες είναι μοναδικές για αυτόν.

Οι Latin χοροί συχνά θεωρούνται ως οι πιο ρομαντικοί χοροί, αλλά αυτό είναι ένα θέμα των χορευτών και της έντασης μεταξύ τους. Ενώ πολλοί Latin χοροί εξελίσσονται από μια παράδοση γεμάτη από αισθησιακή ενοχή, το Waltz και το Tango έχουν το ίδιο ενδεχόμενο να εκτελεστούν με ρομαντικό τρόπο. Το ζητούμενο βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των παρτενέρ και της ικανότητας τους να επικοινωνούν με το κοινό τους. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των ballroom και των Latin χορών είναι οι διομολογήσεις του κάθε style. Η Latin κίνηση του γοφού και η καθοδήγηση με το τακούνι είναι αυτό που διακρίνει το Latin χορό από το Standard. Και τα δυο είδη εκτελούνται σχεδόν αποκλειστικά ως ζευγαρωτοί χοροί και εκτελούνται σε ανταγωνιστικές περιστάσεις. Τόσο οι Latin όσο και οι Standard χοροί μπορούν πολύ εύκολα να διδαχθούν και να τους απολαύσει ο καθένας.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘Latin Vs Ballroom Dancing’.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: