Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Men's Guide to Leading in Salsa

Έχω συλλέξει στην ακόλουθη λίστα στοιχεία που αφορούν κατά κύριο λόγο τους καθοδηγητές (άντρες ή γυναίκες). Δεν είναι θεμελιώδης κανόνες, αλλά δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να τους ακολουθήσεις αν δεν πηγαίνεις να χορέψεις salsa με βάση τις δικές σου πεποιθήσεις (αλλά ακόμα και έτσι να μην είναι, σιγά το πράγμα!)

Να θυμάσαι ότι η απόρριψη δεν είναι προσωπική επίθεση, και δεν έχει να κάνει με σένα. Να είσαι ριψοκίνδυνος, να ενεργείς σαν να είναι η τελευταία νύχτα που θα μπορείς να χορέψεις. Και πρόσεξε ποτέ δεν ξέρεις πότε το club πρόκειται να κλείσει, οπότε ίσως είναι πολύ καλό(λίγο υπερβολικό, το ξέρω). Οπότε ρώτα το άτομο που έχεις καρφώσει με τα μάτια σου που είναι στο dance floor.
Ο χορός της salsa είναι για διασκέδαση. Γνωρίζω πού καλά ότι συχνά υπάρχει το συναίσθημα ότι θα πρέπει να αποδεικνύουμε την αξία μας εκεί έξω επιδεικνύοντας τόσο το αριθμό και όσο την πολυπλοκότητα τον κινήσεων που γνωρίζουμε, όμως συχνά αναρωτιέμαι, αν είμαστε τόσο συγκρατημένοι και νευρικοί ώστε να ξεχνάμε να περνάμε καλά, τότε ποιο το νόημα?? Φλέρταρε με τον παρτενέρ σου. Αν δεν χαμογελάς και/ ή αν δεν νιώθεις τη μουσική, τότε πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα.
Όταν το dance floor είναι γεμάτο κόσμο κάνε μικρά βήματα και έχε στο νου σου ότι υπάρχουν και άλλοι χορευτές γύρω σου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι μεγάλες κινήσεις δεν είναι κατάλληλες και θα πρέπει να προσέχεις τον follower σου ώστε να μην συγκρουστεί πάνω σε άλλα ζευγάρια. Να θυμάσαι ότι οι γυναίκες συχνά φορούν παπούτσια με εκτεθειμένες τις φτέρνες και τα δάχτυλά τους, οπότε θα πρέπει η οδηγία να δοθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο leader να είναι σίγουρος ότι η παρτενέρ του δεν θα ποδοπατηθεί.
Όταν αναρωτιέσαι για το αν θα κάνεις ή όχι σωματικά πιο εντατικές κινήσεις όπως dips, θα πρέπει να γνωρίζεις τις φυσικές ικανότητες / περιορισμούς αυτού που ακολουθεί και το επίπεδο άνεσης μεταξύ των δυο σας. Κάποιοι άνθρωποι είχαν πάθει διάφορα ατυχήματα τα οποία περιόρισαν την ικανότητα τους να κάνουν αυτές τις κινήσεις και / ή απλά ίσως δεν θέλουν να τις κάνουν, οπότε μην πάς να πετάξεις τον follower ανάμεσα στα πόδια σου εάν δεν μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είναι ΟΚ (και τότε μόνο με προσοχή). Γνωρίζω περισσότερους από έναν followers οι οποίοι έχουν τραυματιστεί από οδηγούς οι οποίοι απλά αποφάσισαν ότι ήταν ώρα να κάνουν την ‘κίνηση Χ’ και την έκαναν χωρίς προειδοποίηση και / ή κάκιστα.
Σαν ένα συμπλήρωμα του #4, μην βγάζεις τα χέρια των followers από τις υποδοχές τους.
Να οδηγείς σε επίπεδο που να μπορεί να το χειριστεί ο παρτενέρ σου. Εάν εσύ είσαι ο Κύριος Φαντασμαγορικές Κινήσεις, μπράβο σου, αλλά μην φέρνεις σε αμηχανία την παρτενέρ σου προσπαθώντας επανειλημμένα να κάνεις κινήσεις που αυτός/ αυτή δεν έχει κάνει 2 ή 3 φορές στη σειρά. Αν θέλεις να μάθεις σε κάποιον μια καινούρια κίνηση, είναι πιο σωστό να περιμένεις μέχρι να τελειώσει ο χορός και τότε πολύ ταπεινά ρώτα αν αυτός/ αυτή θα ήθελε να του/ της δείξεις την κίνηση ή τις κινήσεις που προσπαθούσες να κάνεις. ‘Έλεγξε τον εγωισμό σου, με άλλα λόγια.
Αν ο παρτενέρ σου δεν ξέρει πολλά πράγματα γύρω από salsa solo steps (‘shines’), μην τους αφήνεις κρεμασμένους για 5 λεπτά ενώ εσύ δείχνεις στον κόσμο τις φαντασμαγορικές σου κινήσεις. Μερικές ήρεμες tippy-toe κινήσεις είναι επαρκείς, μετά γύρνα πίσω στον παρτενέρ σου ο οποίος βασίζεται σε σένα για να τον οδηγήσεις.

Το παρακάτω άρθρο προέρχεται από μετάφραση του άρθρου ‘Men's Guide to Leading in Salsa Dancing’ του Josh Remis και αναφέρει κάποιες οδηγίες προς τους καθοδηγητές.

Πηγή πληροφοριών: www.latin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: