Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ποιότητα στη διδασκαλία του χορού

Στο θέμα αυτό δίνονται 10 βασικές παράμετροι που, κατά τη γνώμη του site www.dancenews.gr, θα έπρεπε να καλύπτει μία σχολή χορού και η ομάδα χοροδιδασκάλων της σχολής αυτής, προκειμένου να πληρεί στοιχειώδη κριτήρια ποιότητας στη διδασκαλία του χορού.

1. Χρόνος για ζέσταμα και αποθέρμανση
Ο χορός είναι μία μορφή άσκησης, έντονη κάποιες φορές. Γι' αυτό το λόγο, όπως όλες οι μορφές άσκησης, απαιτείται χρόνος για να ζεσταθεί το σώμα πριν ξεκινήσει το μάθημα και, ασφαλώς, χρόνος για ασκήσεις αποθέρμανσης. Σεβαστείτε το σώμα σας και ασχοληθείτε με τέτοιου είδους ασκήσεις.

2. Λιγομελή τμήματα
Ο δάσκαλος χορού είναι υποχρεωμένος να βοηθά, να προσέχει και να διορθώνει κάθε μαθητή ξεχωριστά. Γι’ αυτό και τα πολυμελή τμήματα δεν ενδείκνυνται. Οχτώ άτομα είναι ήδη αρκετά.

3. Διαφορετική μεθοδολογία σε αρχάριους και προχωρημένους
Η αντιμετώπιση στους αρχάριους και στους προχωρημένους μαθητές είναι διαφορετική. Οι αρχάριοι μαθητές θέλουν πιο αργό ρυθμό, γι’ αυτό τα βήματα και οι φιγούρες καλό είναι να αναλυθούν σε μικρότερα μέρη και να διδαχθούν ένα προς ένα. Αντίθετα, οι προχωρημένοι μαθητές αντιλαμβάνονται νέα βήματα πολύ πιο εύκολα, γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη έμφαση στην τεχνική.
4. Έμφαση στην κίνηση του πάνω μέρους του κορμού
Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο πάνω μέρος του κορμού, δηλαδή, στα χέρια, στο κεφάλι και στο πρόσωπο, από τα πρώτα πρώτα μαθήματα.

5. Όχι μόνο πράξη, αλλά και θεωρία
Εκτός από το πρακτικό κομμάτι, θα πρέπει να αφιερώνεται και λίγος χρόνος στο θεωρητικό κομμάτι του χορού. Ο μαθητής οφείλει να γνωρίζει κάποια πράγματα για την ανατομία του σώματός του και το πώς αυτή βοηθά στη χορευτική του απόδοση. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιώσει την τεχνική του και να απελευθερώσει το σώμα του.

6. Δώστε έμπνευση με τη συμπεριφορά σας
Μην ξεχνάτε ότι και οι μαθητές και οι δάσκαλοι χορού πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους και την κίνησή τους στο χώρο, καθώς και το πώς είναι ντυμένοι. Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν έμπνευση και δε θα ‘πρεπε να αμελούνται.

7. Η θετική ενέργεια είναι σημαντική
Οι δάσκαλοι χορού δεν πρέπει να ξεχνούν να επαινούν τους μαθητές τους. Η θετική ενέργεια πάντα βοηθά στο να αποδίδουμε καλύτερα. Αντιμετωπίστε τις δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ και ενθαρρύνετε τους μαθητές σας, χωρίς, όμως, να το παρακάνετε και μοιάζει ψεύτικο.

8. Μην παραμελείτε την εκφραστικότητα
Σαν δάσκαλοι χορού παροτρύνετε τους μαθητές σας να είναι εκφραστικοί, αποφεύγοντας τα πλαστικά χαμόγελα. Βοηθήστε τους να «μπαίνουν» στο ρυθμό της μουσικής και να αφήνονται μέσα του, βγάζοντας μια αυθόρμητη, και όχι επβεβλημένη, χαρούμενη διάθεση.

9. Δημιουργική σκέψη = Δημιουργική κίνηση
Οι μαθητές καλό θα είναι να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αυτό δε σημαίνει ότι ζητάμε έτοιμες απαντήσεις. Σημαίνει ότι αναλύουμε, επιλύουμε προβλήματα και βγάζουμε συμπεράσματα διαφόρων ειδών. Η δημιουργική σκέψη βοηθά και στο να υπάρχει δημιουργική κίνηση και φαντασία στο χορό.

10. Δώστε προσοχή στα extras
Η σχολή χορού θα πρέπει να ενημερώνει τους μαθητές της για εκδηλώσεις χορού και να τους προσφέρει ευκαιρίες να μαθαίνουν μέσω σεμιναρίων, να συμμετέχουν σε εθελοντικές προσπάθειες και να τους βοηθά να μαθαίνουν και για άλλες μορφές τέχνης.

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: