Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Μικρές συμβουλές διατροφής

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία μας όσο και στην ψυχολογία μας. Είναι γνωστό ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, αλλά και να επηρεάσει πρόσληψη ή απώλεια βάρους.

Το πρωινό είναι απαραίτητο

Το ιδανικό είναι να τρώτε καθημερινά πρωινό. Μερικές προτάσεις για ένα πλήρες πρωινό είναι:
Τοστ με τυρί και γαλοπούλα (ή και σκέτο τυρί αν δεν είστε φαν των αλλαντικών)
2 φρυγανιές με μαρμελάδα ή μέλι
Δημητριακά με γάλα
Γιαούρτι
Γάλα
Χυμός φρούτων (ο φυσικός πάντα είναι ο καλύτερος)
Πράσινο τσάι (είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες)

Πίνετε αρκετό νερό
Επτά με οκτώ ποτήρια νερό είναι καλό να πίνονται. Μην το παρακάνετε γιατί ενδέχεται να προκαλέσετε υπερλειτουργία των νεφρών. Να θυμάστε ότι η πρόσληψη και άλλων υγρών εκτός του νερού, όπως για παράδειγμα οι χυμοί και το τσάι, είναι επίσης ωφέλιμη, αλλά δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το νερό. Τέλος, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό όταν γυμνάζεστε.

Εναλλακτικές λύσεις για τις εξόδους σας
Το αλκοόλ μας "φορτώνει" θερμίδες, αλλά και μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Προτιμήστε ανθρακούχα ποτά, π.χ. ανθρακούχο νερό, κάποιο χυμό ή ένα smoothies.

Τρώμε ήρεμα και αργά
Απολαμβάνουμε το φαγητό μας και δεν τρώμε σαν να πρόκειται να μας πάρουν το φαγητό από μπροστά μας. Πριν καθήσετε στο τραπέζι έχετε στο μυαλό σας ότι θα αφιερώσετε τουλάχιστον μισή ώρα για να ευχαριστηθείτε το γεύμα σας.

Φρούτα και λαχανικά
Τέσσερις με πέντε μερίδες την ημέρα φρούτων και λαχανικών είναι οι ιδανικές. Πώς όμως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε συνήθεια; Το πρωί μπορείτε να προσθέσετε κάποιο φρούτο στο πρωινό σας, για παράδειγμα ως φυσικό χυμό ή μαζί με τα δημητριακά ή το γιαούρτι. Το μεσημέρι φτιάξτε μια σαλάτα που θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Το απόγευμα φτιάξτε μια φρουτοσαλάτα ως σνακ ή φτιάξτε ένα smoothies με γάλα και φρούτα. Για δείπνο μπορείτε να δοκιμάσετε μια σαλάτα ζυμαρικών με ανάμεικτα λαχανικά ή μια ομελέτα λαχανικών.

Μαγειρέψτε με διαφορετική φιλοσοφία
Αποφύγετε όσο μπορείτε να τσιγαρίζετε τα φαγητά σας, για να τα κάνετε πιο "ελαφριά". Προτιμήστε το παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και, μάλιστα, προσθέστε το προς το τέλος ή ωμό κατά το σερβίρισμα.

Το γλυκό δεν απαγορεύεται
Πολλά ακούμε αλλά κανείς δεν ακολουθεί τη συμβουλή "αποφεύγουμε τα γλυκά". Λογικό, άρα τι κάνουμε; Μπορείτε να φάτε το γλυκό που τραβάει η όρεξή σας, αλλά προτιμήστε πολύ μικρότερη ποσότητα. Άλλες εναλλακτικές λύσεις για να απολαύσετε γλυκιές γεύσεις χωρίς τύψεις, είναι η φρουτοσαλάτα, η μαύρη σοκολάτα, το παγωτό σορμπέ, το γιαούρτι με μέλι, "καθαρές" γεύσεις παγωτού (όχι ανάμεικτες γεύσεις) και τα γλυκά του κουταλιού.

Ασκηθείτε στους ρυθμούς που σας ταιριάζουν
Άσκηση δε σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο, ούτε εγγραφή σε κάποιον αθλητικό σύλλογο. Διαλέξτε το είδος άσκησης που ταιριάζει στο χαρακτήρα σας και ξεκινήστε άμεσα! Αν δεν το παίρνετε εύκολα απόφαση και το αναβάλλετε διαρκώς, ασχοληθείτε περισσότερο με τις δουλειές στο σπίτι, χορέψτε όταν η μουσική σας ξεσηκώνει ή περπατήστε για τα ψώνια του σπιτιού. Πάρτε το απόφαση και αφιερώστε δυο ώρες την εβδομάδα στον εαυτό σας γιατί απλά... το αξίζετε!

Πηγή πληροφοριών: www.dancenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: